ANKETA Novi Sad od 1. januara kažnjava upotrebu plastičnih kesa, koristite li ih?

Novosađane će u novoj godini, za nešto manje od mesec dana, sačekati odluka koja je dočekala svoju primenu, usvojena je u oktobru 2019, a definiše zabranu korišćenja plastičnih kesa.
ANKETA Novi Sad od 1. januara kažnjava upotrebu plastičnih kesa, koristite li ih?
Foto: 021.rs
Malobrojni se možda sećaju da je Skupština grada Novog Sada krajem oktobra 2019. godine usvojila Odluku o zabrani korišćenja plastičnih kesa na mestu prodaje roba i usluga, sa propisanim kaznama za one koji krše novousvojena pravila.
 
Odluka je usvojena sa "grejs" periodom od godinu dana i definicijom da će zabrana stupiti na snagu 1. januara 2021. godine.
 
Odlukom se zabranjuje korišćenje plastičnih kesa - osim biorazgradivih plastičnih kesa i to u svim maloprodajnim i veleprodajnim objektima, kao i na pijaci. To znači da se zabranjuju kese koje su se od 2018. godine naplaćivale po komadu. Odluka se ne odnosi na ambalažni materijal namenjen za specifičan proizvod.
 
Inspekcija će kontrolisati primenu ove odredbe, a novčanom kaznom od 150.000 dinara biće prekršajno kažnjena pravna lica koja krše odluku, ali i odgovorna lica sa 25.000 dinara ukoliko budu uhvaćeni da plastične kese koriste za isporuku robe do prodajnih mesta. 
 
Preduzetnici će platiti 75.000 dinara ukoliko budu uhvaćeni da koriste plastične kese za isporuku robe na mesto prodaje umesto biorazgradivih kesa. Za fizička lice će ova kazna biti 25.000 dinara. 
 
Nadležni su se odlučili na ovaj korak želeći da unaprede zaštitu životne sredine, temu o kojoj se sada gotovo i ne govori u vreme pandemije i na globalnom nivou. Plastične kese vremenom postaju komunalni otpad i dugo se razgrađuju.
 
Pre donošenja ove odluke, Pokrajinska vlada usvojila je Deklaraciju o zaštiti životne sredine, u kojoj je dala preporuku lokalnim samoupravama da svojim aktima zabrane upotrebu plastičnih kesa.
 
Pandemija je u svetu usporila borbu protiv plastičnih kesa, što se videlo na primeru SAD. Razlog za lobiranje za ukidanje zabrana korišćenja plastičnih kesa bio je higijenski - višekratne kese nisu planirane za odlaganje odmah nakon upotrebe, zadržavaju se, a time i virus na njihovoj površini.
 
Čelnici Novog Sada nisu se tokom epidemije oglašavali o obavezi koja nas sve čeka od 1. januara - da li se ide na primenu ili će se ova odluka ponovo razmatrati i menjati.
 
Slično Novom Sadu, zabranu upotrebe plastičnih kesa od 1. januara trebalo bi da uvedu i Sremski Karlovci.
 
Recite nam svoje mišljenje u anketi.
 
 
  • limanac

    04.12.2020 14:19
    Najlon kese
    Zabrana proizvodnje, prometa i upotrebe najlonskih kesa svuda u Srbiji! Doneti zakon i rigorozno ga sprovoditi. Samo tako bi bilo koristi. Sve manje od toga neće dati primetan rezultat.
  • Neo

    03.12.2020 13:29
    mozga bez
    Šta ljudima nije jasno? Ko je glup plaćaće kese a ko je pametan nosiće sa sobom.
    Od tih para za kese/kazne da se reguliše stanje otrovnog vazduha po gradovima.
  • B

    03.12.2020 11:22
    bumbar
    i ove godine su bile zabranjene kese ali su ih davali i naplaćivali, za kupljene cipele papirna kesa 20 dinara

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti