Plan dela Podbare ponovo na javnom uvidu: Zgrade predviđene za nadogradnju i rušenje biće sačuvane

Nacrt plana detaljne regulacije dela Podbare ponovo je na javnom uvidu nakon što je već usvojen krajem prošle godine, a najočiglednija promena u njemu je očuvanje autentičnog izgleda dve zgrade u ovom delu grada.
Plan dela Podbare ponovo na javnom uvidu: Zgrade predviđene za nadogradnju i rušenje biće sačuvane
Foto: 021.rs
Prvobitni plan (OVDE)  predviđao je da je u Daničićevoj ulici na zgradi broj pet moguća nadogradnja ili rušenje objekta i izgradnje novog visine do dva sprata.
 
Novi nacrt predviđa da se ovaj objekat naspram Trga republike, zajedno sa onim do njega, očuva u svojoj celosti, te da nije moguća nadogradnja. Iako ovaj objekat nije zakonom zaštićen, on predstavlja deo kulturno-istorijske celine i njegovim očuvanjem čuvaju se arhitektnoske vrednosti kraja.
 
Plan dela Podbare, tačnije Plan detaljne regulacije prostora između Ulice Miloša Bajića, Beogradskog keja, Marka Miljanova i blokova zapadno od Kosovske ulice, takođe predviđa očuvanje prostora uz ulice Zlatne grede i Save Vukovića, jer je deo Almaškog kraja, koji je od prošle godine zaštićena kulturno-istorijska celina. Ove ulice trebalo bi da zadrže prizemne ili jednospratne kuće.
 
Deo Podbare obuhvaćen ovim planom, ipak, neće ostati bez novih zgrada. Na više lokacija u delu koji nije zaštićen dozvoljava se nadogradnja do četiri sprata sa potkrovljem, a u Marka Miljanova i do pet spratova. Novi objekti planiraju se i u Daničićevoj, na Trgu repubilike, u Šumadijskoj i u Miloša Bajića. 
 
Mnoge od promena koje su predviđene planom već su izvedene u okviru rekonstrukcije Ulice Marka Miljanova, koja je završena pre nešto više od mesec dana. 
 
U ulicama pored Riblje pijace biće zadržana žuta opeka.
 
Nacrt plana dela Podbare na javnom uvidu je do 15. decembra.  Plan se može pogledati na sajtu JP "Urbanizam", u mesnim zajednicama "Podbara" u Kosovskoj 41 i "Dunav" na Beogradskom keju 19a, kao i u prostorijama Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3. Prigovori se podnose Gradskoj upravi za urbanizam u Radničkoj 2.  Javna sednica komisije za planove održaće se u amfiteatru Spensa, 14. januara 2021. godine.
  • Radnicka 2???

    09.12.2020 20:33
    Radnicka 2 je srusena!
    Radnicka 2 gde je bio Urbanizam JE SRUSENA! NEMA TAMO NISTA!
  • Novosadjanin1

    08.12.2020 23:08
    Nikad od babe devojka
    Sramota je ne dozvoliti totalnu rekonstrukciju starih kuća jer lično imam u zlatne grede ne isplati se nikakva adaptacija najbolje je srušiti i vratiti fasadu, sa podrumom prizemljem spratom i potkrovljem jer fasada je visoka 8m tako se smanjuju plafoni koji su oko5 metara, inače već kad grad nema sredstava za adaptaciju ovo je jedini način da se sačuva staro jezgro, djaba mi svi navijamo na staro ali vlaga loši temelji sve dotrajale ne vredi ulagati samo u fasadu i krov, to je sve rađeno ovih godina sa fasadama ali to je kratkotrajni jer unutra sve se urušava ima svoj vek trajanja.
  • Stošović

    08.12.2020 22:35
    Bruka
    Treba ukinuti zaštitu i pustiti da se sagradi i ulepša podbara jer je Almaški kraj i u Almaškoj ulici investitori šećkaju i samo ima da niknu zgrade kao što je na samom uglu! A okolne ulice izgleda da su veći Almašani! Nas štite a krovovi ima da nam podnu na glave,da ne pričam o koje kakvim rupama,kanalim,bunarima,septičkim... O pacovima... Za lepšuPODBARU!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti