Grad tvrdi da se na Šodrošu radi hidrološka studija, geometar rekao da ga je angažovao "Galens"

Nakon što su organizatori akcije "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!" juče saopštili da su na Šodrošu zatekli geometre koji su premeravali prostor za potrebe kompanije "Galens invest", iz Gradske kuće je stiglo saopštenje da se na tom području radi istraživanje za dopunu hidrološke studije.
Grad tvrdi da se na Šodrošu radi hidrološka studija, geometar rekao da ga je angažovao "Galens"
Foto: 021.rs
"Za potrebe izrade Plana generalne regulacije leve obale Dunava u Novom Sadu, na potezu Šodroša i Dunavca do plaže Štrand, u toku je izrada dopune Hidrološke studije vodotoka Dunava sa hidrografskim podacima koju sprovodi Institut 'Jaroslav Černi' iz Beograda-Pinosave", saopšteno je iz Kabineta gradonačelnika.
 
U saopštenju se objašnjava da se dopuna studije radi u cilju poboljšanja hidroloških i matematičkih modela i da se vrše detaljna hidrološka i hidrografska snimanja korita Dunava. 
 
"Pre dva meseca urađeno je kompletno geodetsko snimanje leve i desne obale Dunava sa rasterom 0.5 h 0.5 metara, u dužini od po pet kilometara uzvodno i nizvodno, od Kameničke ade i Ribarskog ostrva, odnosno u ukupnoj dužini od oko 15 kilometara", navodi se u saopštenju.
 
Institut za vodoprivredu "Jarslov Černi" je, inače, još prošle godine dao mišljenje na "Hidrološku studiju vodotoka Dunava" i tada ocenio da je nedovoljno podataka, odnosno da su rezultati nepouzdani. Zaključak je bio da bi trebalo ispitati problematiku uticaja planiranih objekata na površinske i podzemne vode, kao i uticaj vode, leda i nanosa na buduće objekte. 
 
Pod budućim objektima misli se na zgrade (uključujući i dvadestospratnice) koje bi tamo bile izgrađene u slučaju izdavanja vodnih uslova i izrade Plana generalne regulacije leve obale Dunava koji bi podrazumevao da najveći deo tog zemljišta bude pretvoren u gradilište, a da najveću korist izvuče "Galens" koji na parceli na kojoj se još uvek nalazi brodogradilište ima pravo korišćenja.
 
Na video snimku koji su juče objavili organizatori akcije "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!" jasno se čuje da radnik koji obavlja geodetsko snimanje govori da ga je za taj posao angažovao upravo "Galens invest" (opširnije OVDE).
 
 
Podsetimo da već mesecima građani okupljeni oko inicijativa protiv takozvanog projekta "Novi Sad na vodi" tvrde da kompanija "Galens" u dogovoru sa gradskom vlašću pokušava da ovaj deo grada pretvori u građevinsku zonu od više stotina hektara tako što planira da pomeri nasip u dubinu Dunava.
 
Lokalne vlasti ovu informaciju do sada nisu ni demantovale ni potvrdile, već su uglavnom navodile da je u toku izrada regulacionog plana za ovaj deo grada, kao i da se planira "uređenje obale". Plan je do sada bio na čekanju jer JVP "Vode Vojvodine" nisu davale saglasnost na njega, a očekuje se da će se ovo promeniti nakon što je nedavno za direktora ovog preduzeća postavljen bivši zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević. O tome više OVDE.
 
U Novom Sadu od oktobra organizatori akcije "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!", koju čini nekoliko nevladinih organizacija i opozicione partije, peticijom skupljaju potpise protiv ideje da se na Šodrošu nasip pomeri u korito reke i više stotina hektara pretvori u građevinsku zonu. O ovome više možete pročitati OVDE.
  • Pićuka

    10.01.2021 14:35
    @Slavko
    A jesili ti nekad sišao sa broda da vidiš te gradove npr. Budimpeštu? Biće BG i NS kao Las Vegas jer je i njega gradila mafija.
  • Slavko

    20.12.2020 17:40
    Za one koji ne vide dalje od svog nosa i zadojeni pilitikom i mrznjom.
    Beograd na vodi kula - Bec na vodi radi identicnu kulu i siri se na Dunav
    Gondola na kalemegdanu- Grad Koblenc na uscu Rajne identicno zdanje i usce i prelepa gondola koja spaja dve obale.
    Da ne pricam o fontanama.
    Trgovima
    Najbolje da ostanemo u 15 veku.
    Pogledaj te Budampestu Novosadjani tu vam je blizu
    Radeci na brodu i prosavsi ceo potez Dunava od Regensburga (Nemacka do Renija bivsa Rusija )N.Sad a pogotovu Beograd trebali su da budu u najmanju ruku Las Vegas. NEBITNO KOJA JE VLAST nama trebaju turisti sa kruzera kojih je svake godine sve vise i vise zato sto vise atrakcija vise para ostaje gradu za dalji razvoj.Niko ovo ne moze da stavi u djep i odnese.
  • No Bosna

    18.12.2020 14:54
    Ja ne znam nikoga ko je u NS sisao sa "nadmorske visine" a da ne glasa za radikale i njihove derivate. I podrzavaju svaku stetocinsku ideju pa i ovu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti