VIDEO: Bivši direktor "Voda Vojvodine" do kraja protiv "Novog Sada na vodi" - kuda će teći dunavske vode?

Doskorašnji direktor Javnog vodoprivrednog preduzeća "Vode Vojvodine" Slavko Vrndžić, do poslednjeg dana u fotelji bio je izričito protiv projekta uređenja priobalja, poznatog kao "Novi Sad na vodi".
VIDEO: Bivši direktor "Voda Vojvodine" do kraja protiv "Novog Sada na vodi" - kuda će teći dunavske vode?
Foto: 021.rs
Nakon smene na čelu tog preduzeća i postavljanja Srđana Kruževića, najbližeg saradnika gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, prepreke za izgradnju stambeno-turističkog kompleksa na Šodrošu i okolini mogle bi da padnu baš kao i odbrana od poplava.
 
Kako se navodi u dokumentu izdatom 30. septembra ove godine, "Vode Vojvodine" izdale su vodne uslove u postupku izrade planske dokumentacije Plan genralne regulacije mosta u produžetku Bulevara Evrope, odnosno ocenjeno je da je most koji je planiran u produžetku Bulevara Evrope moguće izgraditi na bezbedan način. Međutim, u dokumentu se jasno navodi da se kroz izradu Plana ne može, kao što projekat "Novi Sad na vodi" predviđa, izmeštati prva odbrambena linija za zaštitu od visokih vodostaja Dunava. Dokument se poziva na Zakon o vodama po kome je zabranjeno da se na vodnom zemljištu grade objekti kojima se smanjuje propusna moć korita, a zabranjeno je i izvođenje drugih radova koji bi mogli da ugroze stabilnost vodnih objekata.
 
U Planu koji je JP "Urbanizam" dostavio "Vodama Vojvodine" navodi se da se u nebranjenom delu korita za veliku vodu, ispod planiranog mosta, predviđa izgradnja objekata koji nisu usvojeni važećim Generalnim planom Grada Novog Sada.
 
"Kroz izradu nacrta plana sagledaće se i mogućnost izmeštanja prve odbrambene linije, a sve u skladu sa uslovima nadležnog vodnog organa", piše u Konceptualnom okviru Plana "Urbanizma", čije je ideje još jednom "srušilo" preduzeće koje treba da izda Vodne uslove.
 
Kružević preuzima kormilo - kuda će da teku dunavske vode?
 
Početkom novembra, samo nekoliko dana pre nego što je Srđan Kružević preuzeo kormilo "Voda Vojvodine", doskorašnji direktor Slavko Vrndžić poslednji put je stavio svoj potpis na Tehničke podatke za izradu projekta mosta i dalje insistirajući na tome da se ne sme izmeštati prva odbrambena linija za zaštitu od visokih vodostaja Dunava, jer se rizikuje ugrožavanje stabilnosti vodnih objekata, ometanje proticanja vode i leda, ugrožavanje stabilnosti zaštitnih objekata i ugrožavanje vodnog režima.
 
"Za planiranje objekata ispod mosta, na vodnom zemljištu (u poplavnom području), mora se hidrološko-hidrauličkom studijom sa potvrdom relevantne institucije, dokazati da se izgradnjom tih objekata ne smanjuje propusna moć korita i ne ometaju proticanje vode i leda", navodi se u dokumentu. 
 
Prethodna studija koju je izradio "Vojvodinaprojekt" bila je, po mišljenju Instituta za vodoprivredu "Jaroslav Černi" nedovoljno potkovana podacima, a njeni rezultati nepouzdani. 
 
"Pouzdanost" studije i naklonost "Voda Vojvodine" mogli bi da se dese sada kada preduzećem upravlja doskorašnji zamenik gradonačelnika Novog Sada Srđan Kružević, diplomirani ekonomista koji je zvanje stekao na Privrednoj akademiji, a koji je na ovo mesto došao umesto Slavka Vrndžića, građevinskog inženjera. 
 
 
Iako je tek ovog meseca potvrđeno (opširnije na OVOM LINKU), o Kruževićevoj budućnosti u "Vodama Vojvodine" govorilo se mesecima unazad. Po tim pretpostavkama, do njegovog dolaska na ovo mesto došlo je upravo kako bi se obezbedilo da projekat "Novi Sad na vodi" teče glatko, te da se struka "ućutka" kako bi se realizovala jedna od najvećih investicija (vredna oko 300 miliona evra) koja je produkt urbanističkog planiranja gradske vlasti i dugogodišnjeg "udarničkog" rada kompanije "Galens" u Novom Sadu. 
 
Nije tajna da pravo korišćenja na parceli na kojoj se još uvek nalazi brodogradilište ima jedan od najvećih novosadskih investitora, Galens, i da su, baš na toj parceli, po novom planu planirane dvadesetospratnice, iako ovo područje nije namenjeno za izgradnju kompleksnih objekata (opširnije u našem tekstu OVDE). Nasuprot tome, ni nekada zaštićena zgrada koja je morala da nestane kako bi na njenom mestu nikla Pupinova palata, nije bila predviđena za rušenje, pa se za "Galens" našlo rešenje. 
 
Novaković: Jedina uloga Kruževića da skloni barijere da bi mogao da gradi "Novi Sad na vodi"
 
Šef Gradskog odbora Narodne stranke Borislav Novaković, koji je, kako je naveo ove dokumente dobio od uzbunjivača iz Gradske kuće, kaže da se iz Vodnih uslova i Tehničkih podataka koje je potpisao Vrndžić vidi zašto je on smenjen, zašto je na njegovo mesto doveden Kružević, kao i da gradske vlasti ne odustaju od namere da premeste nasip.
 
 
"Od momenta kada su 'Vode Vojvodine' dale jasno do znanja da nasip ne sme da se pomera, doneta je konačna odluka da se Vrndžić smeni. Jedina uloga Kruževića je da skloni sve pravne i stručne barijere da bi Grad mogao da realizuje 'Novi Sad na vodi'", smatra Novaković. 
 
Jedini cilj Grada, u ovom slučaju je, ističe, dobijanje 165 hektara novog građevinskog zemljišta sa kojim će gradska vlast moći da raspolaže, a na štetu odbrana grada od poplava. 
 
Problematično je i to što iduće godine ističe Generalni urbanistički plan (GUP) Novog Sada, a pre njegovog isteka trebalo bi da se donese novi. Međutim, kako tvrdi Novaković, gradske vlasti ciljaju na to da se GUP za 2030. godinu donese što kasnije, kako bi imali period nedefinisanog stanja, kada stari ne važi, a novi još nije usvojen. 
 
"Oni tako ulaze u prostor krivičnog dela i sve što budu radili u tom trenutku biće krivično delo. Nijedan planski dokument neće moći formalno-pravno da se donsese bez da se usvoji GUP za 2030 godinu", naglašava Novaković.
 
Kako najavljuje, ukoliko dođe do pokušaja realizacije projekta, pozvaće građane Novog Sada da fizički brane obalu Dunava.
 
 
Direktor Urbanizma: Uređenje priobalja ekonomski bum za Novi Sad
 
Direktor JP "Urbanizam" Dušan Miladinović rekao je nedavno da će uređenje priobalja Dunava biti jedan ekonomski "bum" za Novi Sad. Prema Miladinovićevim rečima, plan za Kameničku adu postoji od 2000. godine i njime je planirano više izgrađenog prostora, a tvrdi da je novi plan daleko unapređeniji. Važeći plan je predvideo turističke sadržaje, izgradnju hotelskog kompleksa i slično, ali je promena Zakona o vodama dovela do toga da se ne dozvoljava gradnja u nebranjenom delu. 
 
"Prema tome, mi prvo planiramo da uradimo vodni objekat, a vodni objekat je obalo utvrda, da bi ovaj deo od Kameničke ade do nasipa postao branjena zona", poručio je Miladinović.
 
Kaže je rekao u oktobru, nije poenta uređenja prostora da on postane samo turistička atrakcija.
 
"Ako mogu da kažem da će to biti jedan ekonomski 'bum' za Novi Sad, s tim što će mnogi tu ulagati, biće mnogo radnih mesta, taj deo će kompletno da se uredi i stvarno će biti jedna velika turistička atrakcija. Ali nije stvar ovog prostora da samo bude turistička atrakcija. Naravno, to je srž toga jer donosi veliki dobitak gradu, ali ceo ovaj prostor kad se uredi, ceo ovaj prostor južnog Telepa, koji sad ima problem sa podzemnom vodom, ima probleme što ipak je nekako skrajnut deo prema nekom neuređenom prostoru. Tu će, mogu vam reći, sigurno skočiti cena nekretnina kao i sam kvalitet života, kad ovo bude uređeno, kad ovde bude dobar promet građana Novog Sada, kad budu dolazili naplažu, na veslačku stazu, kad budu obilazili kulturne i sportsko-rekreativne sadržaje. Svakako dobit za sve građane Novog Sada je ogromna", zaključio je Miladinović.
 
Više od godinu dana pružanja otpora "razvoju grada"
 
Da je čitav projekat "uređenja priobalja" gradonačelniku Milošu Vučeviću blizak srcu poručivao je više puta u različitim intervjuima i izjavama medijima. Po njegovim izjavama "Vode Vojvodine" bile su te koje su kočile razvoj grada, zbog čega je pre nekoliko meseci rekao da vlast neće dozvoliti da ih "iko ucenjuje". 
 
Poručio je i da se čeka mišljenje Ministarstva građevinarstva, ali da je ideja da se sa Fakultetom tehničkih nauka i Institutom "Jaroslav Černi" uradi sve ono na šta je skrenuta pažnja, odnosno da se utvrde drugačiji parametri, dodajući da će se raditi onako kako budu rekli fakultet i "Vode Vojvodine".
 
Podsetimo, sukob između dva javna preduzeća oko izgradnje na prostoru Šodroša, brodogradilišta i Ribarskog ostrva traje duže od godinu dana. Opširnije o raspravi dva preduzeća čitajte na OVOM LINKU.
 
  • Marko

    18.12.2020 19:08
    Pravi čovek
    Mnogo bolji od Kruževića bi bio Bošković,(zam.direktora Voda Vojvodine)koji je napravio Sr.Mitrovicu na vodi u vodozaštitnom pojasu Save(izmedju nasipa i korita reke),ispod naselja 29 Novembar ali za sebe i "elitu" Mitrovice,izgradjeno je na desetine privatnih kuća,a sada ogradjuju i svoje plaže žičanim ogradama,probušili su i nasip radi dovoda komunalnih priključaka,gradjevinske inspekcije naravno ćute, kažu da je to zemljište u nadležnosti Voda Vojvodine.
  • B

    19.11.2020 22:21
    Hronologija
    Bila jednom jedna mocvara... Onda su dosli neki cudni ljudi, inzenjeri se valjda zovu, pa su nesto merili, pa racunali, pa poceli da isusuju mocvaru, da menjaju korito Dunava i drugih reka, da prave nasipe. Onda su se doselili ljudi da tu zive i obradjuju zemlju.
    Onda je to tako stajalo, malo dogradjivano, kopani su kanali za navodnjavanje i plovidbu, pravili se nasipi. Malo j po malo, poplave su se preselile u legendu.
    Onda su dosli popovi, pa topovi, pa lopovi; dosli i ostali. Lopovi su pokrali sve na suvom, ostalo je ono u vodi da pokradu. Genijalno su izmislili da kojekakvi nasipi i kojesta nisu uopste potrebni, samo puko bacanje para koje oni mogu da strpaju u dzepove.
    Zakljucak: bice opet mocvara.
  • stari

    18.11.2020 22:22
    dobar projekat
    taj NS na vodi bi dobro došao kao neka druga treća odbrana od poplava da se gradi dalje malo od Dunava kao zid pa ako poplavi neka ne ide dalje od njega.Vec sa drugog sprata bi se video Dunav a na prvom mogu da budu zajedničke prostorije i garaže.Ili da imaju onaj plato kao SOJENICE kao ona zgrada u Obrenovcu preko kog ne sme da predje voda da imaju gradjani kad se umore od plivanja gde da odahnu i da se spasu.
    http://skr.rs/PYX

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti