Pregled nedelje na 021: Zavet ćutanja, uzgoj korupcije i misterija nestalih miliona

Na portalu 021.rs u toku protekle nedelje mogli ste da čitate brojne priče od značaja za građane Novog Sada i šire.
Pregled nedelje na 021: Zavet ćutanja, uzgoj korupcije i misterija nestalih miliona
Foto: 021.rs
Zavet ćutanja - Novinari 021 pisali su o svojoj borbi da dođu do informacija koje pokrajinske vlasti uporno uskraćuju. Novosađani mesecima nemaju informaciju o broju preminulih od virusa korona - čelnici, poput pokrajinskog sekretara za zdravstvo Zorana Gojkovića izbegavaju pitanja novinara, a zdravstvene ustanove kriju informacije. Lisje je, u međuvremenu, počelo da sahranjuje nedeljom. Sekretar za zdravstvo Zoran Gojković, koji je nedavno dobio drugi mandat u Pokrajini i poverenje Igora Mirovića, danima nije dostupan za petominutnu izjavu novinarima 021.rs.
 
Di su naši novci - Grad Novi Sad je imao i propustio priliku da naplati oko 6,7 miliona evra koliko potražuje od preduzeća "Borovica transport" za nikad izvedene radove na Bulevaru Evrope, a do danas nije poznato da li je neko zbog tog propusta odgovarao. Iako Gradsko pravobranilaštvo i dalje potražuje 792,3 miliona dinara (isplaćenih 462,9 miliona i zatezne kamate u iznosu od 329,4 miliona), Borovičino preduzeće odavno je u stečaju i s obzirom na ogromna dugovanja mala je verovatnoća da se bilo šta u budućnosti naplati. Kako saznaje 021, iz stečajne mase zapravo se već dobrim delom naplatilo drugo preduzeće i to "DMB Shipping", direktno povezano sa samim Dušanom Borovicom. Iako mu je preduzeću u blokadi, Borovica je i u ovoj priči ispao neka vrsta pobednika. Kako saznaje 021.rs, poslovanje je nastavio kroz povezana preduzeća, sa ljudima koji su mu bliski.
 
Uzgoj korupcije - Pred posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu u toku je predistražni postupak protiv dekana Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Nedeljka Tice i tri profesora zbog zloupotrebe službenog položaja, saznaje 021.rs. Prema saznanjima 021.rs, moguće malverzacije na Poljoprivrednom fakultetu zbog kojih je podneta krivična prijava, u vezi su sa kupovinom i korišćenjem poljoprivredne mehanizacije (traktor, sejalica, prikolice, tanjirača, džip, kontejneri za transport goriva i slično), nezakonitu isplatu autorskih honorara, podelu zarade od obrade državnog zemljišta, manipulaciju sa ispitnim prijavama, kao i isplatu uvećane zarade. Kako je navedeno u dokumentaciji u koju je 021.rs imao uvid, novac koji se "obrće" na Poljoprivrednom fakultetu meri se u milionima evra i obično završava u istim džepovima.
 
Gde idu pokrajinske pare - Na našem portalu mogli ste da čitate kako će se trošiti pare Autonomne pokrajine Vojvodine u narednoj godini. Izgradnja Kamenice 3 sa PET centrom i Studenskog kulturnog centra u Novom Sadu, rekonstrukcija Doma za duševno obolela lica u Čurugu, nastavak rekonstrukcije kompleksa dvorca Hertelendi i Narodnog pozorišta u Subotici, kao i rekonstrukcija i opremanje zdravstvenih ustanova planovi su u predlogu budžeta Vojvodine za 2021. godinu. Ono što je najveća razlika u budžetu u odnosu na prethodnu godinu je iznos budžetske rezerve iliti sredstava za intervenciju. Naime, Pokrajina svoju rezervu planira u iznosu od 858,3 miliona dinara, od čega će stalna budžetska rezerva biti 20 miliona dinara, a tekuća budžetska rezerva (kojom diskreciono upravlja Pokrajinska vlada) 838,3 miliona dinara. 
 
Nije šija nego vrat - Nakon što su organizatori akcije "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!" juče saopštili da su na Šodrošu zatekli geometre koji su premeravali prostor za potrebe kompanije "Galens invest", iz Gradske kuće je stiglo saopštenje da se na tom području radi istraživanje za dopunu hidrološke studije. U saopštenju Grada se objašnjava da se dopuna studije radi u cilju poboljšanja hidroloških i matematičkih modela i da se vrše detaljna hidrološka i hidrografska snimanja korita Dunava. Na video snimku koji su juče objavili organizatori akcije "Novi Sad na vodi? Vidi, gari, ne može!" jasno se čuje da radnik koji obavlja geodetsko snimanje govori da ga je za taj posao angažovao upravo "Galens invest".
  • Neo

    14.12.2020 14:46
    krimi rad
    ja bi na ovaj spisak dodao i 117 miliona dinara +pdv iz budžeta za nepredviđene radove na novoj Muzičko-baletskoj školi
  • NN lice

    14.12.2020 07:32
    Trag
    Pare čije je poreklo koruptivno ili drugačije nelegalno stečeno uvek ostavlja trag kao životinje u snegu i lako se može pronaći ako je lovac gladan ili vlast odgovorna.
  • milenko

    14.12.2020 06:23
    30 gdod. patriJotski lopovčina
    Od smrti J.B. Tita kreće čerupanje . Od smrdljivo nacionalističkih ratova 90tih kreće i ne staje do danas opšti: lopovluk,seljakluk,džiberluk,krkanluk,itd. , počevši od Slobe preko svih ostalih fuNJkcinera ! ! ! ! ! ...Bravo Nebojša -Konci !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti