Novosadski DJB: Gradski budžet ponovo bez javne rasprave

Gradski odbor Dosta je bilo saopštio je da će budžet grada ponovo biti usvojen, a da prethodno nije sprovedena javna rasprava u kojoj bi učestvovali građani.
Novosadski DJB: Gradski budžet ponovo bez javne rasprave
Foto: 021.rs
"Skupština Novog Sada će, po ko zna koji put u nizu, u postupku donošenja odluke o budžetu Grada za 2021. godinu, prekršiti Zakon o lokalnoj samoupravi i Statut Grada Novog Sada. Samostalnim članom 42 Zakona o lokalnoj samoupravi predviđena je obaveza sprovođenja javne rasprave u postupku donošenja odluke o budžetu, u delu budžeta koji se odnosi na planiranje investicija. Član 95 Statuta Grada Novog Sada definiše način i postupak organizovanja, sprovođenja i trajanja javne rasprave o predlozima odluka koje donosi Skupština Grada", poručuju u DJB, koji su na ovakvu situaciju skretali pažnju i dok su bili u lokalnom parlamentu. 
 
U DJB smatraju da igornisanjem važećih propisa "gradska vlast na najbahatiji način uskraćuje Novosađanima zakonsko pravo da utiču na način trošenja i investiranja javnog, odnosno našeg, novca".
 
"Nejasno je šta su motivi za ovakvo postupanje gradskih čelnika. Ogromna većina lokalnih samouprava poštuje navedene zakonske odredbe, ove godine je čak i Goran Vesić omogućio građanima da daju predloge kako će se trošiti prestonički budžet. Zašto se Novosađanima, sada već godinama, to ne omogućava, ostaje misterija. Da li vlast želi nešto da sakrije od građana? Ili se vlast plaši kako bi Novosađani reagovali kada bi blagovremeno videli na šta vlast planira da troši novac", pitaju se u DJB.
 
Oni dodaju i da je važno to što Novi Sad ima "ubedljivo najviši budžet po glavi stanovnika u Srbiji", što znači da su Novosađani izuzetno savesni u ispunjavanju svojih obaveza prema Gradu. Smatraju da bi to morao da bude razlog više za vlast da postupa savesno i odgovorno. 
 
"Eventualni izgovori vanrednom situacijom u Gradu, merama u cilju sprečavanja širenja korona virusa ne mogu da budu uvaženi jer postoje različite vrste internet platformi koje omogućavaju održavanje onllajn skupova i sastanaka i preko kojih bi se, da je postojala dobra volja, mogla održati javna rasprava. Naročito ako imamo u vidu da su ovoj vlasti puna usta digitalizacije. Građani su, po Ustavu Srbije, nosioci državnog suvereniteta odnosno prava na vršenje vlasti. Iz te ustavne odredbe proizilazi pravo građanina da učestvuje u procesu donošenja odluka, narodski rečeno 'da se pita', a obaveza vrišilaca vlasti je da to građaninu omoguće i da na pitanja građana odgovaraju", dodaju u DJB, zaključujući da građani imaju pravo da znaju gde se troši svaki dinar iz gradskog budžeta. 
 
Grad je prethodno, u saopštenju o budžetu, naveo da su "obezbeđena sredstva za realizaciju mnogobrojnih zahteva za investicije, koje su građani podneli preko svojih mesnih zajednica, čime im je omogućeno da aktivno učestvuju u kreiranju budžeta i direktno utiču na poboljšanje uslova u života u delovima grada u kojima žive".
  • Mimikrije

    15.12.2020 19:45
    Slusajuci vas tokom prethodnog mandata u Skupstini NS shvatio sam da vi veze nemate s politikom. Da li je to jedino sto umete da kazete o budzetu grada? “Najbolja” kritika je sto se usvaja bez javne rasprave??? Dobro, ne razumete sta pise u tekstu odluke, pa je najlakse kritikovati nesto sto takodje ne znamo sta znaci, ali eto nedostaje. Sto bi neko rekao “a cemu ovo sluzi?”
  • Bogoljub

    15.12.2020 11:20
    Bravo
    Kad sve sumiram, jedini za koje bih uopšte glasao su DjB. Ostali su svoji, zato ih nigde medijski ni nema, osim u fragmentima. Šteta što nisu u Parlamentu i lokalnim skupštinama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti