Menja se urbanistički plan kako bi Galens na lokaciji Dnevnika izgradio zgradu od 12 spratova

Skupština grada bi na sednici u petak trebalo da donese odluku o izmeni urbanističkog plana kako bi se na lokaciji Dnevnika gradila dvanaestospratnica kompanije Galens, saznaje 021.rs.
Menja se urbanistički plan kako bi Galens na lokaciji Dnevnika izgradio zgradu od 12 spratova
Foto: 021.rs

Kako se navodi u Predlogu izmena i dopuna Plana generalne regulacije novog gradskog centra sa okruženjem - lokalitet Dnevnik, ovaj urbanistički akt se menja na osnovu privatne inicijative firme AD "Dnevnik", koja je 97 odsto u vlasništvu Galensa. Troškove izmene i izrade plana Javnom preduzeću "Urbanizam" platiće AD "Dnevnik".

U odluci koja ide pred odbornike se navodi da se plan menja "u skladu sa zahtevima i potrebama korisnika prostora, a u svrhu stvaranja uslova za realizaciju planirane namene"

Navedeno je da se radi o površini od 8.600 kvadrata zemljišta na kojem se nalaze poslovna kula Dnevnika od 10 spratova i nekadašnja štamparija od dva sprata, sa još nekoliko pomoćnih objekata i trafostanicom.

"U skladu sa planovima investitora, planiraće se realizacija poslovnog i stambenog kompleksa spratnosti do 3Po+P+M+12. Za namenu poslovanja planiraće se stepen zauzetosti od 51 odsto, a stanovanje 49 odsto površine kompleksa", navodi se u predlogu odluke.

U samom aktu koji ide pred odbornike nije objašnjeno šta će se desiti sa sadašnjom zgradom Dnevnika koja je od gradnje 1964. godine jedan od orijentira kako na Bulevaru oslobođenja, tako i celog Novog Sada.

Međutim, 021.rs saznaje da se planira totalna rekonstrukcija postojeće zgrade Dnevnika, dok bi na mestu štamparije trebalo da bude izgrađen Galensov soliter od 12, ali realno od 13 spratova jer ima i dodatnu etažu u vidu mansarde. Takođe, u planu je i garaža od tri podzemna nivoa. O tome šta Galens planira sa lokacijom Dnevnika vidi se iz rendera koji je nedavno postavljen na mapi gradilišta na sajtu Gradnja.rs, gde se doduše na mestu štamparije vidi zgrada koja je niža za jedan do dva sprata u odnosu na ono što se predlaže u planu.

Ovih 12, odnosno 13 spratova je i više od onoga što je predviđeno postojećim planom koji će sad biti izmenjen, jer su u preduzeću AD "Dnevnik", pre nego što je postalo vlasništvo Galensa, imali ideju da na mestu štamparije bude izgrađena desetospratnica, o čemu je 021.rs pisao još 2016. godine i o tome više na OVOM LINKU.

Nakon što gradski parlament da saglasnost, predlog izmena Plana generalne regulacije ide na rani javni uvid i građani će u Urbanizmu na Bulevaru cara Lazara 3 i u Mesnoj zajednici "Žitni trg" u Dimitrija Avramovića moći da ulože prigovore, a posle toga je postavljen rok od 21 dan da se plan izradi. Ukoliko sve bude urađeno u najkraćem mogućem roku, već koliko u februaru ili martu bi sam plan trebalo da ide na javni uvid.

Komentari 169

  • Novosadjanin

    03.09.2022 17:33
    Ko nas pita
    ...a bicemo kao Brazilija: beton, beton, staklo. Nigde trave, drveta, cveca samo beton i asfalt.
  • Jasmina

    15.03.2021 06:28
    Prostor od Pavla Papa, preko Gajeve, do Bulevara oslobodjenja je predmet restitucije, pa tako i tih 8.600 ari placa na kome se nalazi pomenuta zgrada. Država brže bolje gradi u poslednjih 10 godina u tom delu zgrade koje nisu legalizovane, da ne bi vraćala starim vlasnicima ono što im je oteto, već da bi mogla da isplati 15% od vrednosti. Ni ta nova zgrada neće biti legalo izgradjena jer se gradi na tudjem placu.
  • x

    19.12.2020 14:43
    y
    @Trt
    "četvrtpismeni"

    ulepša mi dan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti