Umesto Dnevnikove štamparije uskoro desetospratnica

"Dnevnik AD" u stečaju će uskoro ponuditi na prodaju štampariju na Bulevaru oslobođenja, a budući kupac će tu moći da sagradi soliter od deset spratova pošto je Novi Sad pokrenuo proceduru promene urbanističkog plana, saznaje 021.rs.

Dnevnik koji nije prodat u postupku privatizacije prošle godine pa su akcije podeljene sadašnjim i bivšim zaposlenima, već mesecima se nalazi u stečaju, a plan reorganizacije predviđa da se prodajom štamparije namire svi dugovi.

Naime, procenjana vrednost štamparije je preko 500 miliona dinara, dok su potraživanja poverioca sa kamatama krajem 2015. godine bila u visini od 326 miliona dinara. Kako se vidi iz plana restrukturiranja, Dnevnik AD bi čak i da ne uspe prva prodaja štamparije po početnoj ceni, na drugoj licitaciji kada se cena spušta na 75 %, prodajom podmirio sve dugove jer bi tada cena štamparije bila 377 miliona dinara.

Inače, najveći poverioci Dnevnika su razni državni organi, pa se tako Razvojnom fondu Vojvodine duguje 70 miliona, Poreskoj upravi 39,8 miliona, a najviše Gradu Novom Sadu. Tačnije, gradska javna preduzeća i lokalna poreska uprava od "Dnevnika AD" za grejanje, vodu, odnošenje smeća i druge usluge potražuju 76 miliona dinara.

Za sada međutim nije sigurno kada će uslediti prodaja štamparije, jer se mora regulisati i pravo vlasništva nad zemljištem gde se nalazi ovaj objekt, pošto je vlasnik Autonomna pokrajina Vojvodina. Kako se navodi u dokumentaciji, "Dnevnik AD" je pred Upravom za urbanizam Novog Sada već pokrenuo postupak da preuzeme zemljište u svoje vlansištvo kupovinom i potom ga slobodno proda.

Da će se ovo i desiti govori to što je Gradska uprava Novog Sada, koja je najveći poverilac, samim tim i najzainteresovanija da se naplate dugovi, pokrenula u JKP "Urbanizam" promenu urbanističkog plana kompleksa Dnevnika kojim se predviđa da se umesto štamparije može sagraditi desetospratnica. U planu koji je krajem prošle nedelje stavljen na javni uvid i koji će trajati do 23. septembra navodi se da se umesto sadašnje štamparije dozvoljava gradnja solitera do deset spratova što cenu ove lokacije dodatno diže i omogućava budućem kupcu da za relativno skomnih 3 do 4 miliona evra kupi ekstra lokaciju na Bulevaru oslobođenja za gradnju stambeno-poslovne kule.

Ono što je zanimljivo je i da predlog urbanističkog plana otvara mogućnost da se postojeća Dnevnikova desetospranica poruši i na njenom mestu sagradi novi stambeno-poslovni soliter iste visine, ali za sada nema nagoveštaja da će "Dnevnik AD" prodavati ovu zgradu koja je od 1964. godine jedan od prepozatljivih "markera" Novog Sada.

  • dete stamparije

    20.09.2016 15:51
    @"uzrok prati posledice"
    E moj Nedeljko, da bi se novine kupovale-neko mora da ih stampa, zar ne? Ali nekim igracima to NE ODGOVARA! Njihov cilj je: otmi, isteraj, ugasi. Jer onda nema radnika, nema stampanja-nema troskova! I sva imovina (kvadrati)i to na extra lokaciji-njihova. Lepo izdaju poslovne prostore i "ne prljaju ruke"... To sto im je obraz uprljan-izgleda, nema ko da vidi.N
  • Bivši

    19.09.2016 15:22
    Kada smo našim kolegama iz Holdinga govorili da bez štamparije ni oni neće opstati niti postojati, oni su nas začuđeno gledali i mislili da smo pali sa druge planete. Više su verovali svojim direktorima koji su svim silama radili da upropaste štampariju a svojim zaposlenima govorili da će bez štamparija imati platu od 400 ili 500 evra.
    Kao što se zna zaposleni Holdinga su poverovali svojim lopovima i prevarantima i ostali bez obećanih evrića a bogami i bez svojih radnih mesta. Nisam siguran da i dan danas misle da smo mi iz štamparije krivi za to iako već dve godine nismo u preduzeću. Ko li im je sada kriv?.
    Šteta za ljude koji su radili i hteli da sačuvaju firmu ali izgleda da je lični interes pojedinca važniji od sudbine 200 ljudi koji su hranili svoje porodice neredovnim minimalcima.
  • Toni Balkaneze

    18.09.2016 21:22
    ZS i LMS
    Ja bih samo htio podsjetiti da su nam iz ove štamparije širom bivše Jugoslavije dolazile legendarne strip edicije Zlatna Serija i Lunov Magnus Strip ali i ostali kao Strip Zabavnik. Bilo je i pisanih romana i albuma za sličice. Na tome smo odrasli. Stariji se sigurno sjećaju. Zato mi je žao jer prije balkanskog ludila najveća zabava i razonoda za djecu i omladinu dolazila je baš iz ove štamparije koja je samo zbog toga legendarna. Užasno je ovo što se događa, sve uništeno, radnici bez posla i plaća. Ti scenariji su višestruko puta viđeni u Hrvatskoj i toliko mi se gadi sve to da neću više niti spominjati. Samo se nadam ako se proda da će se radnici uspjeti namiriti iako svi znamo kako idu ti scenariji i tako je na cijelom Balkanu nažalost. Pozdrav svim čitateljima portala iz Zagreba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti