Strankama u Novom Sadu u 2021. još više novca iz budžeta

Odborničke grupe u Skupštini grada dobiće u narednoj godini još više novca iz budžeta Novog Sada i podeliće 18,8 miliona dinara.
Strankama u Novom Sadu u 2021. još više novca iz budžeta
Foto: 021.rs

To je 1,6 miliona dinara više nego u ovoj godini, za koju je u budžetu bilo određeno 17,18 miliona dinara.

Najveći deo novca će dobiti SNS koji ima 47 odbornika u odborničkoj grupi, tj. oko 60 odsto odbornika, dok će ostalih sedam grupa pojedinačano dobiti skromnije sume jer imaju samo po tri odbornika, dok će jedino SPS dobiti nešto veći iznos jer ima 10 odbornika.

Novac se po ovom osnovu prebacuje strankama na osnovu Zakona o finansiranju političkih stranaka koji propisuje da godišnje 0,105 odsto opštih prihoda budžeta grada ide za rad stranaka.

Međutim, ovo nije glavni izvor prihoda stranaka, jer su se još ranije sednice komisija i odborničkih grupa pokazale kao mnogo bolji izvor novca. Naime, odbornicima pripada mesečno oko 30.000 dinara za odbornički dodatak što je 50 odsto prosečne mesečne plate u Srbiji, a za svaku sednicu radnog tela ili odborničke grupe sleduje im dnevnica od oko 4.000 dinara ili pet odsto mesečne zarade.

Ove sednice odborničkih grupa su jedan od glavnih legalnih izvora prihoda stranaka. Ranije istraživanja 021.rs, kao i drugih medija, pokazala su da iako Skupština grada zaseda možda jednom mesečno, odborničke grupe u istom periodu imaju i po nekoliko sednica, tako da na osnovu dnevnica u jednom mesecu prihoduju desetine hiljada dinara

  • K

    17.12.2020 16:03
    K
    Ovo je vredjane zdravog razuma i sramota. Ali ovaj nenormalan narod to omogucava raznim lazovima da zive od nerada. Kada bise po "zakonu" uvelo da svako kose bavi politikom nema nikakvih primanja nestali bi i politicari(lazovi) a politikom bise bavili ljudi iz ideala. U srbiji je bavljene politikom naj unosniji biznis a mene zaista cudi da narod i dalje veruje politicarima posle toliko decenija lazi,prevara,otimanja...itd. Pa mi kao nacija opravdano cemo nestati jer smo bar vecina psihicki bolesna.
  • Istina

    17.12.2020 12:51
    Dobro ste izračunali da bi trebalo da se isplaćuje oko 30.000 paušal (50% prosečne zarade),
    a pogrešili ste izračunali za sednice, napisali ste 4.000 po sednici, a 5% prosečne zarade je oko 3000.
    Zapravo se isplaćuje manje, 25.582,50 za paušal i 2.558,25 po sednici.
  • Pa

    17.12.2020 12:37
    Pa
    Pa vi ovce idalje glasajte i podrzavajte ove lezilebovice i lopove. Pa za tu dnevnicu ija bih vam nalagao svasta..ovo je uzasno toliki novac za staaaa bolje dajte za lecenje dece nego da uzimate novac od ludog naroda. Zato od nove godine sve poskupljuje dabi se lopovi najeli eee nejcemo mi kao nacija jos dugo. Ovo je nemoralno i gnusno za citati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti