Skupština grada odobrila 500 miliona dinara pomoći javnim preduzećima

Gradski parlament bez skoro i jedne reči usvojio je više od pedeset odluka, među kojima je i drugi ovogodišnji rebalans budžeta grada, ali i plan gradnje novog stadiona i prodaja zgrade Radničkog.
Skupština grada odobrila 500 miliona dinara pomoći javnim preduzećima
Foto: 021.rs

Pre same sednice, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je izjavio da se rebalans budžeta radi kako bi se pomoglo pojedinim javnim preduzećima, kao i socijalno ugroženim kategorijama.

Ovde se radi o preraspodeli 802 miliona dinara, pri čemu budžet tek neznatno povećan za 3,7 miliona dinara i dalje iznosi preko 30,2 milijardi dinara.  U budžetu su urađene izmene tako da je GSP dobio 300 miliona, Spens 178, a Parking servis 30 miliona dinara kao pomoć usled krize zbog virusa korona, zatim je dodato skoro 70 miliona za projekat Evropska prestonca kulture, 50 miliona za arheološke radove u Kaću, a 42 miliona za isplatu po 5.000 dinara najsiromašnjim penzionerima i drugim socijalnim kategorijama. O rebalansu budžeta detaljnije pročitajte OVDE.

Vučević je takođe kao važnost ove sednice naveo i donošenje odluke o prodaji zgrade Radničkog, tj. davanju sagalsnosti na ugovor nakon nedavne licitacije kada je novosadska informatička kompanija Vega IT za više od 5 miliona evra kupila ovu zgradu, a o tome više OVDE.

Gradonačelnik Vučević se osvrnuo i na donošenje urbanističkog plana Gradskog stadiona sa okolinom, navodeći da će se ovim rešiti i pitanje parkiranja, očuvanje spomenika "prve električne centrale" i tog prostora. On međutim nije pokazao optimizam oko skore gradnje novog stadiona, navodeći da se tu dosta čekalo dok su drugi gradovi već povukli sredstva iz republike. O planu stadiona više čitajte OVDE.

S druge strane, jedina opozicija DSS i SRS su se usprotivile donošenju odluka, pominjući da se iz budžeta još više subvencionišu javna preduzeća. Oni su se takođe osvrnuli i na plan okoline stadiona, prvenstveno sporeći potrebu za tako velikim objektom, kao i petnaestospratni soliter uz ocenu da se plan donosi zbog nekog investitora koji tu planira gradnju zgrade.

Na skupštini je doneseno i niz odluka o planovima poslovanja 13 kulturnih ustanova u narednoj godini, plan rada Parking servisa u kojem se toko 2021. godine planira povećanje cene parkiranja bez navođenja u kolikom iznosu, kao i plan investicija Uprave za imovinu i imovinsko pravne poslove u sledećoj godini, gde se, između ostalog, navode rekonstrukcije Mađarskog kulturnog centra, KUD-a Stepanovićevo i KUD Bukovac, Stadiona FK "Novi Sad", gradnja vrtića na Sajlovu i Veterniku i Doma zdravlja na Adicama i drugo. Više o ostalim odlukama OVDE.

Pomenimo i da su odbornici na sednici kao poklon dobili zidni kalendar za 2021. godinu, rokovnik, hemijsku olovku i zidni sat.

  • Mirkile

    30.12.2020 07:06
    @Gojko
    DSS i SRS Nisu u pravu posto su rasipnici isti kao i ovi trenutni.Vise bi me zanimalo ko to moze dati tihi sapat da Dva galeba rade za novu godinu za odabranu klijentelu(DB,SAJ,mafija)????Uvek ce ovoga biti kod nas....
  • Gojko

    29.12.2020 22:52
    Parodija
    DSS i SRS su u pravu, pa valjda javna preduzeća treba da pune gradsku kasu, a ne da je prazne?
  • VladaN

    29.12.2020 21:51
    Vučeviću..
    ... sve sr više uperljavaš. Ppet neko zidanje? Zašto malo ne pogledaš urbanističke planove i pojedina rešenja u nekom gradu za primer. Recimo u Beču?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Festival "Infant" od 14. do 18. juna

Ovogodišnji INFANT - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, održaće se od 14. do 18. juna, u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.