FOTO, VIDEO: Zgrada Radničkog konačno prodata, Vega IT dala 5,2 miliona evra

Novosadska kompanija Vega IT kupila je danas zgradu Radničkog univerziteta, na javnoj licitaciji, po početnoj ceni od 5.265.595,40 evra.
FOTO, VIDEO: Zgrada Radničkog konačno prodata, Vega IT dala 5,2 miliona evra
Foto: 021.rs
Iz ove IT kompanije za 021.rs kažu da će zgradu Radničkog očuvati i da će je pretvoriti u svoje poslovno sedište. Zgrada je prodata iz trećeg pokušaja, pošto se na prve dve licitacije niko nije javio.
 
 
Vlasnici Vega IT Vladan Ostojić i Saša Popović kažu da će u narednom periodu uraditi rekonstrukciju i da će napraviti najlepšu zgradu u Novom Sadu.
 
"Radićemo rekonstrukciju zgrade. Planiramo da napravimo ne samo najlepšu zgradu u Novom Sadu, nego i u Srbiji, te da nam ona služi za dalje ulaganje u naše poslovanje. Planiramo da zgrada bude prepoznatljiva u gradu i da bude na ponos našim kolegama i građanima Novog Sada. Dakle, radiće se potpuna rekonstrukcija, ali nećemo rušiti sadašnju konstrukciju", poručuje za 021.rs Saša Popović. 
 

Vlasnici Vega IT su za 021.rs naveli i da će još odlučiti da li će biti raspisivan poseban arhitektonski konkurs za budući izgled zgrade Radničkog. Zvanično, vlasnik zgrade će biti firma "Vega Properties Radnički", iza koje stoji Vega IT.

Povodom prodaje zgrade Radničkog univerziteta, oglasio se i kabinet gradonačelnika Miloša Vučevića, odakle se poručuje da je sudbina objekta konačno rešena.

"Grad Novi Sad je najpre uspeo da preuzme imovinsko – pravne odnose nad celom zgradom, a zatim i da pronađe konačno i najbolje rešenje za njenu budućnost. Novi investitor, domaća kompanija Vega Properties Radnički doo Novi Sad, kao deo kompanije Vega IT, spremna je na velika ulaganja, u skladu sa razvojnim planovima kompanije i renomeom koji ima u oblasti IT industrije, a sa godišnjim rastom od 30 odsto spadaju među najbrže rastuće tehnološke kompanije u regionu", saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.
 
Podsetimo da se kostur zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta "Radivoje Ćirpanov", koji je u vreme požara 6. aprila 2000. godine nosio ime Novosadski otvoreni univerzitet (NOU), prodaje nakon što je lokalna vlast posle niza godina uspela da postane vlasnik celog objekta.
 
 
U prvim godinama nakon požara vlasništvo je bilo većinski gradsko, dok za vreme gradonačelnice Maje Gojković NOU nije izbačen iz sistema ustanova Novog Sada. Grad Novi Sad je pre desetak godina dobio 10 odsto zgrade konverzijom duga "Dnevnik holdinga", koji je imao deo vlasništva, a pre tri godine je postignut dogovor da NOU postane Novosadski dečiji kulturni centar i tada je Republika vlasništvo nad zgradom prebacila Novom Sadu.
 
U prvoj odluci, Republika je predala zgradu Novom Sadu radi obnove, a onda je zimus to promenjeno u mogućnost prodaje, rušenja i podizanja novog objekta.

Komentari 107

  • Marko

    24.12.2020 20:27
    Svaka cast
    Bravo! Konacno nesto ide u prave ruke
  • Djura

    24.12.2020 16:29
    čudno
    Posle požara zgrada sigurno nije stabilna i svuda u svetu bi se to porušilo. Usled velikih temperatura se izmenila struktura čelika u armaturi. Ako je cena tolika, pa ili je neka mućka ili misle da se ipak može obnoviti. Kad se obnovi, i ako se obnovi, ja tuda prolaziti i neću!
  • Nana

    24.12.2020 09:40
    @dule
    Možda ste upravu za 25', ja dosta brzi hodam pa nemam osećaj da drugima to duže traje. Idem na posao tako, pa sam tako navikla.

    Što se tiče gradskog saobraćaja problem je nesigurnost, npr na 11 sa Limana 4 skoro i da ne možete da se oslonite, nikada ne znate kada će doći. Inače mi se čini da je, bar što se tiče Limana i NN dobro povezan. Ne mogu da givorim za ostale delove, jer ne znam ali čujem da se žale.

    Upravu ste za bicikističke staze, fale a fali i saobraćajno vaspitanje svih učesnika u saobraćaju.

    Generalno se vi i ja slažemo, mogao bi ovo biti još bolji grad za život ali mi se čini da ne ide u tom pravcu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.