Firma angažovana za hvatanje pasa u Temerinu tvrdi da je sve pse "dala na udomljavanje", a od pasa ni traga, ni glasa

Firma "Zohigijena Aza", kojoj je dodeljen posao hvatanja pasa lutalica u Temerinu, ove godine je uspela da uradi nemoguće - tvrdi da je dala na udomljavanje svakog psa kog je uhvatila, a za posao za koji je dobila novac od opštine nema nikakvu dokumentaciju koja bi dokazala da su životinje spašene, vakcinisane, pa i udomljene.
Firma angažovana za hvatanje pasa u Temerinu tvrdi da je sve pse "dala na udomljavanje", a od pasa ni traga, ni glasa
Foto: Pexels
Samim tim ne postoji nikakav trag da je ova firma udomila ijednog psa sa ulice, što je posao za koji uopšte nije bila ni angažovana na tenderu - tražilo se da se psi pokupe, sterilišu, čipuju i vrate odakle su uhvaćeni, ali od ovih pasa nema ni traga ni glasa. 
 
Nikakvu dokumentaciju ne poseduju ni čelnici Opštine Temerin, koji u neverovatnom odgovoru na zahtev za pristup informacijama od javnog značaja udruženju "Belka" navode da su "iz razgovora sa Brankom Jovanovićem, direktorom 'Zohigijena Aza', saznali da su svi psi dati na udomljavanje".
 
Kontroverzno preduzeće "Zohigijena Aza" (namerno registrovano bez drugog slova "o") se, prema Agenciji za privredne registre, bavi ostalim ličnim uslužnim delatnostima. U Temerinu je za ovu godinu, kao jedini ponuđač, dobilo posao zbrinjavanja - hvatanja i preuzimanja pasa i mačaka lutalica, vredan 600.000 dinara sa PDV. S obzirom na to da su udruženja za zaštitu životinja već izrazila sumnju da ovo preduzeće samo hvata pse i izbacuje ih na ulicu u drugim opštinama, postavlja se pitanje gde su završili psi koji su uhvaćeni na ulicama Temerina ove godine. 
 
To pitanje je čelnicima Opštine Temerin postavio predsednik Udruženja za prava i zaštitu životinja Belka iz Majdanpeka Igor Janković, koji je tražio sve zapisnike sa akcija hvatanja pasa iz 2020. godine. Dobio je vrlo zanimljive i šture informacije sa 10 akcija ove godine - nadležni inspektor je naveo da su psi hvatani u Bačkom Jarku, Starom Đurđevu, Sirigu i u Prvoj Mesnoj Zajednici opštine Temerin, da je po akciji uhvaćeno od dva do 11 pasa, ali nema nikakvih informacija o njihovom sterilisanju, čipovanju i vraćanju na prvobitnu lokaciju, što je bila plaćena obaveza "Zohigijene Aze".
 
Janković i njegovi saradnici su, stoga, tražili nedostajuće informacije od nadležnih komunalnih službi i opštinske uprave Temerina za ove pojedinačne akcije, ali je na svaki podneti zahtev stigao potpuno isti odgovor.
 
"Na osnovu vašeg dopisa u kojem tražite da vam se pošalju fotokopije potvrde o izvršenom obeležavanju pasa/mačaka, zapisnika o vraćanju na mesto hvatanja kao i pasoša za pse koji su uhvaćeni, obaveštavam vas da ih komunalna inspekcija ne poseduje u svojoj dokumentaciji. Naime, prema saznanjima do kojih je komunalni inspektor došao iz razgovora sa Brankom Jovanovićem, direktorom 'Zohigijena Aza' Odžaci, svi psi su dati na udomljavanje. Stoga su i izostali navedeni dokumenti", navodi se u svakom odgovoru odeljenja za inspekcijske poslove Temerina.
 
 
Igor Janković iz udruženja "Belka" kaže za 021.rs da je očigledno da "Zohigijena Aza" nije radila posao za koji je bila plaćena, to jest ono što je ugovorom definisano. Samim tim nema traga navodno uhvaćenim i udomljenim psima.
 
"Svako ko je ikad pokušao da udomi bar jednog psa zna koliki je taj posao. Svaku od ovih ugovorom dogovorenih akcija morala je da prati obavezna papirologija, ali su odgovori nadležni smešni i tužni u isto vreme. Šta je onda Temerin plaćao ovoj firmi? Gde su završili ti psi? 'Zohigijena Aza' navodno ima neki azil u Odžacima, ali prema našim saznanjima, to je neki privatan, napušteni posed koji ne znam kako ima dozvolu da radi", navodi Janković i dodaje da je dobiti dozvolu za azil u Srbiji zapravo veoma lako - samo podnesete zahtev ministarstvu i dobijete dozvolu, bez da iko od inspekcija izađe na teren i utvrdi kakvo tačno prihvatilište imate.
 
On dodaje da ga zanima kako je preduzeće fakturisalo svaku od akcija, kad su ugovorne obaveze definitivno prekršene i ne postoji obavezna dokumentacija.
 
U preduzeću "Zohigijena Aza" nisu odgovorili na pitanja 021.rs - gde su psi smešteni i, ukoliko su udomljeni, u kom mestu je to učinjeno, te zbog čega psi nisu vraćeni na prvobitnu lokaciju nakon sterilizacije i čipovanja.
 
U više navrata smo pisali o psima lutalicama u Temerinu i poslovanju ovog preduzeća. U članku na OVOM LINKU pisali smo o tvrdnjama "Zohigijene Aze" da sarađuje sa još jednom kontroverznom firmom - "Avenijom MB".
  • Jbg

    05.01.2021 08:56
    Lova
    U jednoj opstini uhvatis pa u drugu pustis.i obrnuto biznis..
  • Novosadjanka

    02.01.2021 18:40
    Aza doo
    Na zalost ovde se ne radi o psima radi se o lovi...uhvatim ga u jednom mestu pa ga pustim u drugo i oba puta naplatim...jedan tebi dva meni i tako stalno...lepe parice.
  • MadZ

    02.01.2021 12:47
    Znamo šta je bilo
    Nisu ih oni udomili nego su ih verovatno uspavali ili odbacili.
    Dok ne zvuči lepo, oni koji vole životinje ih ne izbacuju na ulicu.
    Psi lutalice su opasni po stanovnike i ma koliko bezdušno zvučalo, proveriti koliko su životinje
    zdrave.
    Oko 10% uhvaćenih staviti za usvajanje ako su zdravi.
    Ostale uspavati pogotovo ako su inficirani nečim. Ne treba trošiti novac na bespotrebne stvari pogotovo kada treba para u drugim odsecima.

    E sad ta firma što je prekršila uslove na kojima je uzela para i suštinski uzela pare na prevaru njih na sud.

    E sad što se verovatno ništa od toga verovatno neće uraditi...... to je druga stvar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti