Narodna stranka: Mladić sa maskom na kojoj je nacistički simbol nije naš član

Narodna stranka je saopštila da mladić koji se na izložbi posvećenoj žrtvama fašističke racije u Čurugu 1942. godine pojavio sa maskom na kojoj se nalazi keltski krst, inače zabranjen u mnogim zemljama kao neonacistički - nije član te stranke, niti je to ikada bio, kako se spekuliše u javnosti.
"Za Narodnu stranku antifašizam predstavlja univerzalnu vrednost, kojoj smo odani smatrajući da su sloboda i tolerancija temelj svake civilizovane zajednice. O tome se ne diskutuje. Žao nam je zbog toga što je jedan ružan i skandalozan gest stavljen u kontekst koji mu apsolutno ne pripada, odnosno što je iskorišćen za političku borbu", navode u toj stranci.
 
Dodaju da će Narodna stranka i ubuduće "ostati privržena idejama slobode, ravnopravnosti, poštovanja drugog i drugačijeg, a protiv svih vrsta isključivosti i necivilizovanog ponašanja".
 
Podsećamo da je prilikom posete učenika novosadske gimnazije "Svetozar Marković" izložbi u Arhivu Vojvodine, 27. januara, jedan od mladih posetilaca nosio masku sa profašističkim obeležjem - keltskim krstom. Događaju su prisustvovali direktor Arhiva Nebojša Kuzmanović i istoričarka Ljiljana Dožić, koji su ujedno i autori izložbe. Arhiv Vojvodine je na svom sajtu sliku na kojoj se vidi keltski krst objavio, pa je nakon reakcije javnosti obrisao.
 
Taj mladić viđan je ranije na opozicionim skupovima, za pultom Narodne stranke.
 
Tako je u oktobru prošle godine na akciji naziva "Vidi, gari, ne može!" prilikom koje su se prikupljali potpisi građana protiv građevinskog projekta "Novi Sad na vodi" nosio masku sa obeležjem Nedićeve Srbije, koju je zamenio nakon što su organizatori događaja to od njega tražili.
 
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine zatražila je od Pokrajinske vlade da pod hitno pozovu na odgovornost direktora Arhiva Vojvodine Nebojšu Kuzmanovića. Oni navode da je "očigledno da direktoru nisu smetali nacistički simboli ili da usled nekompetentnosti nije bio sposoban da ih prepozna". O tome čitajte OVDE.
 
Oglasilo se i Memorijalno društvo "Racija 1942" Čurug u kojem navode da "osuđuju svaki oblik propagiranja neofašističkih tendencija, kao i širenje rasizma, neofašizma i svakog drugog oblika retrogradnih ideja i ideologija", ali je za njih ovde reč o "hajci pojednih medija i političkih grupa protiv Arhiva Vojvodine" i događaj nazivaju "medijski isceniranim incidentom". Opširnije OVDE.
  • Срђан

    31.01.2021 17:37
    Активиса Народне Странке
    Шта рећи за овај случај осим да нема кућно васпитање, јер да има не би подржавао нацисте који су кукавички одвели, мучили и стрељали недужне грађане Новог Сада, околине и људе у Европи!
  • Dragan

    31.01.2021 16:23
    Čuj nije član, samomje na vašim zvaničnim štandovima i samo se slika sa vašim liderima i sa zastavom.
    Kako ste se odrekli ovog, tako ste se odricali svih ljudi i zato ste na 1% podrške.
  • Radovan

    31.01.2021 16:23
    Treci
    Sram Vas bilo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti