Pokrenut sajt za podršku zavisnicima: Epidemija i protivepidemijske mere uticale na ranjivu kategoriju

Institut za javno zdravlje Vojvodine i Klinika za psihijatriju Kliničkog centra Vojvodine izradili su internet stranicu pod naslovom "KOVID-19 i Psihoaktivne supstance (PAS)" sa ciljem da se zavisnicima od psihoaktivnih supstanci i onima koji su povećali unos legalnih i nelegalnih PAS za vreme epidemije pruži podrška.
Pokrenut sajt za podršku zavisnicima: Epidemija i protivepidemijske mere uticale na ranjivu kategoriju
Foto: 021.rs
Dr Dragana Ratković sa Klinike za psihijatriju, kaže za 021 da sajt pruža sve neophodne zdravstvene informacije i usluge od značaja za korisnike psihoaktivnih supstanci, njihove najbliže, ali i lekare, za vreme pandemije.
 
"Sajt je interaktivan, tako da, pored dobijanja zdravstvenih informacija, mogu se postaviti i pitanja na koja će i članovi porodice osobe sa zavisnošću, pacijenti, ali i kolege lekari moći da dobiju odgovore", objašnjava dr Ratković. 
 
Interaktivnost sajta ogleda se i u upitniku samoprocene za depresiju, koji korisnici mogu da popune. Nakon popunjavanja upitnika, korisnik dobija rezultate testiranje i preporuke o daljem postupanju. Ipak, dr Ratković ističe da je lekar taj koji treba da da dijagnozu i savetuje da je važno otići kod lekara na procenu, ako postoji sumnja na depresiju. 
 
Kao značajan faktor u lečenju bolesti zavisnosti, dr Ratković ističe podršku društva i najbližih
 
"Ono što je važno reći, jeste da u tretmanu osoba sa bolestima zavisnosti mi insistiramo na socijalnoj podršci. Tako da je ona od suštinskog značaja i inače u lečenju naših pacijenata i zato su i određena poglavlja ovog projekta namenjena članovima porodice. Na sajtu su zato sve neophodne informacije kako oni da se nose sa tim i kako da pomognu svojim najbližima", navodi sagovornica 021 sa Klinike za psihijatriju. 
 
Prema aktuelnim podacima, u svetu je, za vreme pandemije virusa korona, registrovan porast broja zavisnika od psihoaktivnih supstanci. Dr Ratković kaže da kod nas ovaj broj još uvek stagnira.
 
"Ipak, moramo imati na umu da su osobe sa mentalnim poremećajima ipak ranjivija populacija. Očekuje se da tek kada se završi epidemija taj priliv bude mnogobrojniji i da se tada podaci razlikuju od aktuelnih", navodi doktorka. 
 
Kako kaže, ljudi koji pate od bolesti zavisnosti su na posebnom udaru epidemije, jer im često nije dostupna podrška koja se ostvaruje kroz lični kontakt. 
 
"Sama zdravstvena zaštita nije bila u mogućnosti da bude pružena na onom nivou kao što je bilo prethodno, tako da to definitivno ne može da se poredi sa onim ranijim. Nadam se da ćemo u što kraćem roku moći to sve da normalizujemo", kaže dr Ratković. 
 
Brojni rizici koje zavisnost nosi, uključujući mentalne, telesne i društvene posledice, pogoršani su epidemijom i protivepidemijskim merama i sve to je, bez sumnje, uticalo na ovu ranjivu kategoriju.
 
Veb sajt je realizovan pod pokroviteljstvom Gradske uprave za zdravstvo Novog Sada u okviru projekta "Podrška zavisnicima od psihoaktivnih supstanci (PAS) u vreme pandemije oboljenja kovid-19 u Novom Sadu". Veb sajt možete posetiti klikom na OVAJ LINK.
  • Marijana

    05.02.2021 21:28
    Sjajan lekar
    Podrzavam sve napore ove divne doktorke i nadasve coveka u pruzanju strucne pomoci i podrske ljudima u nevolji! Hvala Vam za sve, sjajni ste!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Festival "Infant" od 14. do 18. juna

Ovogodišnji INFANT - Internacionalni festival alternativnog i novog teatra, održaće se od 14. do 18. juna, u Srpskom narodnom pozorištu i Pozorištu mladih.