Sanacija bazena na Spensu: I dalje bez imenovanja odgovornih za sramotan posao

Gradska vlast još uvek nije informisala javnost o propustima u sanaciji bazena i pratećih objekata na Spensu, uprkos najavama gradonačelnika da će se to desiti ove nedelje.
Sanacija bazena na Spensu: I dalje bez imenovanja odgovornih za sramotan posao
Foto: 021.rs
To znači da još uvek nije poznato ko je odgovaran za probleme koji su se javili odmah nakon završetka sanacije, pre svega za pucanje dna bazena i nepravilan nagib - da li će krivica biti izvođača radova, nadzornog organa koji je bio dužan da kontroliše, čelnika Gradske uprave ili nekog drugog činioca u ovoj višenedeljnoj aferi koju je otkrio 021.rs.
 
U međuvremenu, 021.rs je od Gradske uprave za imovinu putem zahteva za pristup informacijama od javnog značaja tražio kopije građevinskog dnevnika i prateće dokumentacije za koju je garantovao izvođač i koja je morala da prođe "ruke" nadzornog organa koji je plaćen da kontroliše situaciju na bazenu. Međutim, u Gradskoj upravi za imovinu navode za 021.rs da nemaju građevinski dnevnik.
 
Razlog leži u, kažu u upravi, činjenici da još uvek teče garantni rok, u okviru kog izvođači radova ne moraju da predaju građevinski dnevnik. To moraju da učine tek po isteku garantnog roka.
 
"Sva predmetna dokumentacija je u posedu odgovornog izvođača radova i stručnog nadzora 'Ensol' i 'Quiditta', a dostavljena je nezavisnoj komisiji formiranoj radi utvrđivanja stanja nakon izvršenih radova na sanaciji bazena i, nakon što komisija da stručno mišljenje, Gradska uprava za imovinu i imovinsko-pravne poslove će razmotriti preduzimanje potrebnih mera i aktivaciju sredstava obezbeđenja iz ugovora", poručuje za 021.rs v.d. načelnica Gradske uprave Mirjana Marković.
 
Prema uslovima koje je postavila gradska uprava, novac se izabranim izvođačima (a to su firme "Max Cor", "Bulevar Company" i "Dehidra 021") uplaćivao na osnovu overe nadzornog organa, koji je imao uvid u građevinsku knjigu. Garantni rok nije smeo da bude kraći od pet godina, a izvođači su morali da obezbede menicu kao sredstvo finansijskog obezbeđenja. Menicu su morale da obezbede i dve izabrane firme u službi nadzornog organa, te i one mogu da budu aktivirane.
 
Bazen na Spensu prvo je zvanično "saniran" krajem novembra, kad ga je obišao gradonačelnik Miloš Vučević. Potom su na površinu "isplivali" svi problemi i to, navodno, tek nakon što je bazen napunjen vodom. Situacija je danima bivala sve gora - dno bazena puca, pucaju i tribine, a kako saznajemo, čelnici Spensa uveli su potpunu kontrolu ulaska i izlaska na lokaciju, sa evidencijom ko sve obilazi bazen - uključujući zaposlene.
 
Dve od tri firme koje su na tenderu Gradske uprave za imovinu dobile posao sanacije bazena ogradile su se od velikih propusta. "Bulevar Company" poručio je da je samo odvozio otpad, dok je "Dehidra 021" za 021.rs otkrila da nije ni učestvovala u radovima - nakon prolaska na tenderu, nosilac posla ih nije ni kontaktirao. Nosilac posla je firma "Max Cor", koja nije za 021.rs odgovorila na pitanja u vezi sa spornom sanacijom i štetom koja je nastala na bazenima.
 
Vučević je nedavno formirao komisiju stručnjaka sa Fakulteta tehničkih nauka sa zadatkom analize svih propusta i najavio javno obelodanjivanje svih utvrđenih činjenica za ovu nedelju. Nije isključio ni mogućnost podnošenja krivičnih prijava protiv odgovornih.
  • Ja

    13.02.2021 18:19
    Di su nasi novci?
    I? Di su nasi novci?
    U bunaru?
    Pardon, u bazenu.
  • Ns

    13.02.2021 16:09
    Sta nije jasno? Stedelo se na svemu i svacemu, a napucavale se cene kako bi se svi ugradili. Jos i Promenada i podzemne vode i eto.
  • NIA

    13.02.2021 11:36
    Da je morala, poštenja, obraza, časti GRADONAČELNIK BI DAO OSTAVKU ! Ovo je kriminal pod njegovim pokroviteljstvom. SVI ZNAJU SEM NJEGA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.