Zasedaju gradski odbornici: Pogledajte koje sve odluke će doneti u vaše ime

Gradski parlament razmatraće danas, 12. marta, veći broj urbanističkih planova, a na dnevnom redu je i analiza rada javnih preduzeća u prošloj godini, kao i davanje saglasnosti za raspisivanje konkursa za izbor direktora tri gradske firme.
Zasedaju gradski odbornici: Pogledajte koje sve odluke će doneti u vaše ime
Foto: 021.rs

Skupština će tako razmatrati analizu i izveštaj o poslovanju gradskih firmi u 2020. godini, koja pokazuje da su gotovo sva imala dobit u poslovanju. Međutim, kada se detaljnije pogledaju podaci, jasno je da su javna komunalna preduzeća poslovala pozitivno samo zahvaljujući dobijanju desetina, pa i stotina miliona dinara iz budžeta grada u vidu subvencija, o čemu je 021.rs opširno pisao u OVOM TEKSTU.

Kada je reč o javnim preduzećima, Skupština treba da usvoji i nekoliko izveštaja gradskih firma o realizaciji programa iz prošle godine, među kojima su i program pomoći Spensu i Parking servisu za prevazilaženje problema u poslovanju usled pandemije korona virusa. Kada je reč o javnim preduzećima, pred gradskom skupštinom su i odluke o pokretanju konkursa za izbor direktora "Vodovoda i kanalizacije", "Čistoće" i "Gradskog zelenila". Više o konkursima OVDE.

Među planovima koji se donose na Skupštini grada izdvaja se promena dela Prostornog plana Novog Sada koji se odnosi na radnu zonu u Kaću, o čemu smo pisali na OVOM LINKU.

Među ostalim planovima koji idu pred odbornike je i Plan generalne regulacije Kliničkog centra Vojvodine koji ne donosi značajnije izmene u prostoru ove zdrastvene ustanove. Razmatraće se i izmene Plana detaljne regulacije blokova između ulica Novosadskog sajma, Mičurinove, Bulevara kralja Petra i Branimira Ćosića, kojima se omogućava da na prostoru DES-a nikne stambeni kompleks i da se Betanija proširi dodatnim objektima, o čemu više u OVOM TEKSTU.

Na dnevnom redu su i manje izmene planova ulica ili pojedinačnih lokacija u Novim i Starim Ledincima, Veterniku, Rumenki, Sremskoj Kamenici i Kaću, uglavnom zbog izgradnje određenih privatnih objekata. Na sednici će biti razmatran i predlog da se izradi plan Sajlova.

Odbornici bi trebalo i da usvoje i izmene Odluke o uređenju grada koja donosi novinu da se uvodi kažnjavanje vlasnika neurednih građevinskih zemljišta i o tome više na OVOM LINKU. Takođe, radiće se i manje izmene Odluke o javnim parkiralištima i Odluke o socijalnoj zaštiti, koje su u osnovi tehničko-pravne prirode.

Na Skupštini će biti i odluka kojom će se bliže definisati pribavljanje nepokretnosti u javnu svojinu Grada u postupku razmene nepokretnosti sa privatnim licima.

Gradski parlament treba da donese i odluku o tome da Novi Sad od Republike preuzme 21.038 kvadrata zemljišta neophodnih za izgradnju regionalnog centra za upravljanje otpadom, nedaleko od postojeće Gradske deponije.

Odbornici treba da daju i saglasnost na Program stambene podrške kupovine stanova u javnoj svojini u Ulici Momčila Tapavice BB lamela 6. Time će se definisati uslovi prodaje 25 stanova na 240 rata porodicama koje ispunjavaju kriterijume na konkursu za ove socijalne stanove. Takođe, razmatraće se i ovogodišnji program podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja.

Skupština na dnevnom redu ima i izveštaj o radu Gradskog štaba za vanredne situacije za prošlu i plan rada za ovu godinu. Međutim, iako se ovo telo mesecima nalazi u konstantnom zasedanju zbog pandemije korona virusa, iz ova dva dokumenta odbornici neće mnoga toga saznati o tome šta se radilo, jer je reč o nizu birokratskih rečenica sa nabrajanjem broja održanih sednica i sličnih informacija koje ne daju neophodne informacije o radu ovog Štaba.

Kažimo i da Skupština treba da usvoji i ostavku direktora Agencije za energetiku Grada, Aleksandra Ašonje, koji je na toj funkciji od 2017. godine. On je izabran na pet godina, a u ostavci se navodi da odlazi iz ličnih razloga.

  • Ja

    12.03.2021 15:20
    Za Rođu
    Znam ja brate Rođo da je periferija grada pogodna za glasače, ali bile su i Gornje livade, Adice , Mali Beograd i sve naselja nastala posle ili tu negde oko Velikog rita i vrlo lepo su napredovala samo kod nas ništa. Pa eto ja se trudim da makar komentarišem možda će neko od sposobnih odbornika možda pogledati i nas. Dug period čekanja od 60 godina. Volela bih da vidim promene dostojne čoveka!!!
  • ddd

    12.03.2021 15:15
    glupost
    čuj: parking servis u gubitku zbog pandemije hahaha, više se ni ne trude da smisle neku malo bolju laž
  • Verica

    12.03.2021 13:10
    Zamajavanje
    Vrlo dobro znamo da je to već ranije rešeno, ali treba i stranački poltroni tobože da "potvrde".
    Za ovo "društvo" nema nade jer prvo treba da se pokrenu mediji(koji to neće), te da se građani nekako organizuju da makar delimično odlučuju o gradskim planovima.
    Ovako, svaki medij dozvoljava(ili cenzuriše), taj "ventil" praznog komentarisanja, i ništa se ne menja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti