Slučaj nikad održanog festivala u Novom Sadu i dalje pred sudom, nepravosnažnom presudom organizatorima kućni pritvor

Slučaj nikad održanog festivala "Na lepom plavom Dunavu" još je bez epiloga, a trenutno je pred Apelacionim sudom u Novom Sadu, nakon što je vođen pred Trgovinskim i Višim sudom u Novom Sadu.
Slučaj nikad održanog festivala u Novom Sadu i dalje pred sudom, nepravosnažnom presudom organizatorima kućni pritvor
Foto: 021.rs
Grad Novi Sad je pre 13 godina platio održavanje tog festivala klasične muzike. 
 
Kako Politika saznaje, zbog zloupotrebe položaja u ovom slučaju nepravosnažno su pred Višim sudom osuđeni organizatori festivala Maksa Ćatović i Petar Vukašinović. Prvostepena presuda je doneta 25. septembra 2020. godine i po njoj su organizatori festivala osuđeni na kazne zatvora u trajanju od po jedne godine u kućnim uslovima, uz elektronski nadzor. Takođe, obavezani su da Gradu Novom Sadu isplate imovinskopravni zahtev u iznosu od 7,7 miliona dinara u roku od 30 dana od pravosnažnosti presude.
 
Prema navodima ovog suda, okrivljeni su kao saizvršioci, direktori dva preduzeća, iskoristili svoj položaj. Učinili su to tako što su najpre 4. aprila 2008. godine uputili Gradskoj upravi za kulturu zajedničku ponudu sa predračunom troškova da povodom Međunarodnog dana muzike organizuju, od 19. do 21. juna te godine, trodnevni muzički festival "Na lepom plavom Dunavu". Nakon toga, zaključen je ugovor o dodeli sredstava za realizaciju festivala i iznos od 14 miliona dinara uplaćen je na račun privrednog društva direktora Vukašinovića.
 
Od toga je namenski utrošeno 2,9 miliona dinara za organizaciju festivala, dok su ostatak novca u iznosu od 11,2 miliona dinara upotrebili za sopstvene potrebe i potrebe svojih privrednih društava, naveli su u Višem sudu.
 
Na presudu su žalbe uložili Više javno tužilaštvo, Gradsko pravobranilaštvo i branioci okrivljenih, navela je za Politiku portparolka Apelacionog suda Andrea Đukić.
 
Zanimljivo je da je krivični postupak započeo nekoliko godina nakon ugovorenog festivala, pod pritiskom javnosti, kada je postalo jasno da Grad ne može da povrati svoj novac. Trebalo je da se festival održi nakon majskih izbora 2008. godine, a u vreme kad je ugovaran gradonačelnica je bila Maja Gojković. Ubrzo nakon tih izbora, novi gradonačelnik Igor Pavličić zatražio je da pravobranilaštvo pokrene spor pred Trgovinskim sudom, koji je Grad i dobio, ali nije mogao da se naplati jer je račun dužnika bio u blokadi.
 
Taj festival trebalo je da bude održan na Svetski dan muzike, a bilo je najavljeno spektakularno izvođenje kantate "Karmina burana", te nastup bečke opere. 
 
Kako je ranije pisao 021.rs, polovina od 14 miliona dinara, koliko je plaćeno beogradskom preduzeću "Trejler kompani", završila je na Kipru. Više o tome čitajte OVDE.
  • Big Like

    14.03.2021 11:47
    Nasa Maja lajkuje ovo
  • Dudarim II

    13.03.2021 17:57
    Zašto
    Je ova vest skinuta sa “udarne” vesti?
    Ovo treba nedelju dana da stoji na vrhu sajta, čisto da svaki dan podseća šta nam političari, da ne upirem prstom konkretno u našu “komšinicu” rade...
  • Dejan

    13.03.2021 17:20
    nS
    Ja lepo pisao,sto vise stete napravis po NS i Vojvodini,bolje ces biti nagradjen u bgd pasaluku !!! Glasas za bgd stranku a oni ovde postavljaju svoje ljude,ako postoji neka stranka na lokalnom nivou,to udba odradi i navuce gradjane,sve u svemu grdjani Novog Sada su robovi nekih drugih ljudi koji ne zele dobro istim gradjanima, njina maja, boćara, devic, zakic, dodik,karin, sve koferasi do jednog !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti