Regionalna deponija preblizu kućama Novosađana: Građani najavljuju sporove zbog novog plana, tvrde da se krše zakoni

Nacrt Plana generalne regulacije regionalne deponije i dalekovoda, sa izveštajem o uticaju plana na životnu sredinu, nalazi se na javnom uvidu i predstavlja još jedan korak ka izgradnji regionalnog centra za upravljanje otpadom u Novom Sadu.
Regionalna deponija preblizu kućama Novosađana: Građani najavljuju sporove zbog novog plana, tvrde da se krše zakoni
Foto: 021.rs
Ovaj dokument biće na uvidu do 20. aprila i zainteresovani građani mogu da pošalju svoje primedbe i sugestije, a koje će se javno razmatrati na sednici Komisije za planove 26. aprila u amfiteatru Spensa, u devet sati. 
 
Prijave za prisustvo će, zbog epidemioloških mera, biti na mejl planiranje@uprava.novisad.rs ili na broj telefona 021/423-015.
 
Šta piše u nacrtu plana?
 
Kao što je poznato, vlast se opredelila da lokacija za regionalni centar, koji će zadovoljavati potrebe Novog Sada, Bačke Palanke, Temerina, Bačkog Petrovca, Beočina, Srbobrana, Žablja i Vrbasa, bude do postojeće gradske deponije. Usvojen je Regionalni plan upravljanja otpadom i definisao da se izgradi reciklažno dvorište, transfer stanice, postrojenje za kompostiranje otpada i, naravno, sanitarno uređena deponija.
 
U početku se pregovaralo o pet mogućih lokacija za regionalnu deponiju, ali su nadležni procenili da je najbolja lokacija postojeća deponija na Klisi.
 
Kako se navodi u nacrtu plana, procena da će na deponiju do 2063. godine biti odloženo oko 7,5 miliona kubika otpada. Kompleks regionalnog centra za upravljanje otpadom biće 214 hektara, sa deponijskim poljem površine 62 hektara.
 
Postojeća deponija je udaljena oko 6,3 kilometra od centra Novog Sada i smeštena uz put Novi Sad - Temerin - Bečej. Prostor je zagađen s obzirom na to da je reč o neuređenom smetlištu, a trpe voda, zemljište i vazduh. Na primer, ispitivanje deponijskih gasova urađeno prošle godine pokazalo je značajno prisustvo metana i vodonik-sulfida.
 
 
Ako se ovaj plan ne usvoji, urbanisti naglašavaju da se zadržava takozvano nulto stanje deponije na koju se dnevno odlaže 650 tona otpada, a mesečno 20.000 tona, godišnje oko 240.000 tona, što je za četiri godine više od 800.000 tona otpada. Ukupna procenjena količina smeća na gradskoj deponiji je sada oko tri miliona tona. 
 
Urbanisti ne planiraju negativan uticaj nove deponije na okolno stanovništvo zbog implementacije novih metoda obrade otpada, a predviđa se da će regionalni centar obezbediti pravilno deponovanje otpada za narednih 40 godina i to od 2023. do 2063. godine.
 
"Prostorno ograničenje za razvoj kompleksa regionalne deponije predstavlja blizina objekata u Nemanovcima, postojeća kanalska mreža, odnosno postojeći infrastrukturni koridor – dalekovod, sa odgovarajućim zaštitnim zonama. Preko područja prelaze sledeći 110 kV dalekovodi: dalekovod 110 kV broj 175 TS Novi Sad 3 – TS Novi Sad 4, dalekovod 110 kV broj 176/1 TS Novi Sad 3 – TS Novi Sad 9, dalekovod 110 kV broj 1005 TS Novi Sad 3 – TS TE-TO Novi Sad. Svi postojeći dalekovodi 110 kV delom zadržavaju svoju trasu, a zbog izgradnje regionalne deponije potrebno je izmestiti deo trase sva tri dalekovoda 110 kV izvan kompleksa deponije", navodi se u nacrtu Plana detaljne regulacije regionalne deponije i dalekovoda.
 
Na svim dalekovodima moguće su rekonstrukcije, adaptacije i sanacije u svrhu održavanja i revitalizacije sistema, poručuju urbanisti. 
 
Trasa dalekovoda sa zaštitnim pojasom koje je potrebno izmestiti zbog planirane izgradnje deponije će prelaziti preko parcela u Nemanovcima.
 
Građani godinama protiv lokacije za deponiju
 
Još od prvobitne ideje da se uredi deponija stanovnici Nemanovaca imali su primedbe, kao najbliži smetlištu. I sada će se žaliti na plan jer, priča za 021.rs stanovnik Nemanovaca Aleksandar Nikolić, čelnici ne planiraju da ispoštuju potrebnu udaljenost od 500 metara od njihovih kuća, što propisuje Uredba o odlaganju otpada na deponije. Suprotno propisima, kaže naš sagovornik, urbanisti granice deponije "nameštaju" na nedovoljnih 270 metara od naselja koje broji 54 kuće i oko 200 građana, iako u nacrtu plana tvrde da su se vodili pomenutom uredbom.
 
"Već 15 godina se borimo protiv sistema, počev od namera Grada da se samo proširi postojeća deponija. Tada su pokušali da zauzmu zemljište koje je vraćeno selu Čenej i Mesnoj zajednici Pejićevi salaši - Nemanovci i kojem, po i dalje važećem zakonu, ne smeju da menjaju namenu osim za izgradnju ribnjaka i šuma. Ove iste parcele na severnom polju su i dan-danas sporne. U drugom pokušaju da, pre oko osam godina, projektuju deponiju nisu ispoštovali minimalne udaljenosti od dalekovoda. Sada je problem u tome što je regionalna deponija projektovana sa granicom od 270 metara od naših kuća i ne žele da pomeraju te granice jer su svesni da će time izgubiti trećinu površine planirane deponije", priča Aleksandar Nikolić za 021.rs.
 
To bi, tvrdi on, dovelo do popunjenja kapaciteta u vrlo kratkom roku. On i grupa stanovnika je prethodno sugerisala urbanistima da lokacija bude levo od njihovih parcela, na zrenjaninskoj petlji ka Kaću, ali taj predlog nije prošao.
 
Inače, ovi građani su pre nekoliko godina pokrenuli, a potom obustavili upravni spor protiv Grada zbog pomenutih planova za lokaciju deponije, zato što su od gradonačelnika dobili uverenje da do kršenja zakona neće doći. Sada se, priča Nikolić, kaju što su obustavili spor i najavljuju nove žalbe zbog nedovoljnog razmaka između planirane deponije i kuća u Nemanovcima.
  • Virvirko

    30.03.2021 15:54
    Što daleko kad može blizu
    Činjenica da se "približavamo" Evropi govori u korist deponije koja bi u normalnim okolnostima trebalo da se izmesti daleko od grada i samim tim stvori uslove za razvoj i proširenje grada u tom pravcu (tržnice, pijace npr kvantaš da se izmesti itd...) koje bi uz blizinu auto puta bila atraktivna lokacija za sve koji dolaze u Novi Sad iz okolnih mesta da prodaju svoje proizvode.... ali ne, mi smo rešili da ono što ne valja podebljamo još više i napravimo problem veći nego što jeste.. a već jeste! Neko reče oseti se smrad, ali tek će da se osete posledice blizine tolikog otpada kako u vazduhu tako i kroz zemljište.
    Ne radi se to tako!
  • Lola

    25.03.2021 11:02
    Govori o nama
    Neko normalan pod prozor stavlja cveće, a ludaci kantu za smeće !
  • Mirko

    25.03.2021 07:50
    Koliko se sećam, jedino su radikali SRS kritikovali ovaj plan, godinama unazad, a SNS ubedljivo pobedio na Klisi i Pejićevim salašima (najbliži deponiji). Čudno?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.