Betonski put na Fruškoj gori sporan za dve inspekcije, za treću nije problem

Betonski put kod manastira Rakovac za jednu inspekciju je nezakonit, jer je izgrađen bez dozvole, za drugu narušava prirodu, dok je treća našla da isti uopšte nije problematičan.
Betonski put na Fruškoj gori sporan za dve inspekcije, za treću nije problem
Foto: 021.rs
Poslednja inspekcija koja se oglasila, šumarsko-lovna, nije ustanovila da postoje nezakonitosti u vezi sa izgradnjom puta, već je samo naložila vlasniku šume da planove seče (koja je inače izvršena da bi se izgradio put) uskladi sa Osnovama šumskog gazdovanja.
 
Kako se navodi u nalazu inspekcije, vlasnik šume je dostavio obrazloženje u kom se navodi da je put izgrađen jer je "zbog nepristupačnosti terena bio otežan pristup vatrogasnim vozilima kao i čuvarskoj službi, što je otežavalo gašenje požara i obilazak istog". Dodaje se da je u toku 2020. godine u ovom području bilo četiri požara i da je zato izvršeno osvetljavanje i proširenje "mekog kolskog puta". Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je, kako je navedeno, 19. marta 2020. godine izdao uslove za nasipanje i uređenje puta.
 
Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore" kaže za 021.rs da je prijava šumarsko-lovnoj inspekciji usledila nakon što je građevinska inspekcija naložila uklanjanje puta, jer je izgrađen bez građevinske dozvole. Ona objašnjava da tu nije postojao nikakav meki kolski put kako se navodi u odgovoru inspekcije i krivi Pokrajinski zavod koji je uopšte izdao uslove da se izgradi tvrdi šumski put, koji je, ispostaviće se, ipak "postao" betonski. 
 
"Mi od starta znamo da je tu bila samo šuma i da je ta šuma posečena u dužini i širini trase puta za koju su oni dobili uslove zaštite prirode. To je otprilike oko kilometar i po puta i jedan hektar šume. Sledeći tu logiku da je to protivzakonito urađeno, urađena je i bespravna seča, jer da bi se seča šume uradila mora da se ispoštuje zakon o šumama, da se uradi prvo doznačivanje, izvođački projekat, a pre svega svaka seča mora da se uradi u skladu sa osnovama gazdovanja šumama", navodi Arsić.
 
 
Inače, u Osnovama gazdovanja šumama za područje oko manastira Rakovac nije planiran taj put, niti njegova funkcija. S obzirom na to da su Osnove gazdovanja dokument koji se donosi svakih deset godina, može se, ukoliko postoji potreba u međuperiodu, zatražiti od Pokrajinskog zavoda da izda uslove za izmenu ovog planskog dokumenta.
 
"Nalaz šumarsko-lovne inspekcije da je sve u redu apsolutno ne stoji. Oni su potpuno zanemarili tu ključnu činjenicu da taj put nije planiran u osnovama gazdovanja šumama, pa nisu ishodovani ni uslovi za izgradnju protivpožarnog puta, nego su uslovi koji su dobijeni od Zavoda, dobijeni na osnovu zahteva Eparhije sremske u kojem stoji da su im potrebni uslovi zbog lakšeg izvođenja radova i komunikacije transportnih sredstava", tvrdi Arsić i dodaje da je ovakva odluka direktno stavljanje na stranu lica koje je prekršilo niz zakona i stavljanje u službu privatnog interesa.
 
Ona kaže i da svako kome je poznat teren, zna da u okolini postoji više starih pristupnih puteva, pa čak i dva javna nekategorisana puta, tako da je "dostupnost vozilima apsolutno postojala i bez ovog puta".
 
Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine kontrolišući radove u Nacionalnom parku Fruška gora na lokacijama Kesten, Rakovac i Opština Beočin, utvrdila je brojne nezakonitosti, a među njima je i betoniranje puta od Rakovca ka Kestenu.
 
Betonirani put, kako je 021.rs već pisao (OVDE), u suprotnosti je sa Rešenjem koje je Eparhija sremska dobila od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, jer je većih dimenzija nego što je predviđeno, a i nije korišćen prirodni materijal, već je put betoniran. Takođe je problematična bila i žičana ograda sa betonskim stubovima koja je postavljena duž cele parcele šumskog puta, a za koju nisu ishodovani uslovi za zaštitu prirode.
 
Uslovi su ipak, nedugo potom izdati investitoru, odnosno Sanji Petrić, samo je traženo da se betonski stubovi zamene drvenim, a propisani su i zahtevi za zaštitu prirode.  
 
Arsić kaže da je inspekcija na ovaj način "aminovala nezakonito stanje na terenu".
 
Još uvek se čeka odluka o žalbi investitora na odluku pokrajinske građevinske inspekcije koja je u oktobru prošle godine donela rešenje o obustavi radova i uklanjanju puta izgrađenog na brdu Kesten, na Fruškoj gori. Građevinska inspekcija je tada utvrdila da je put izgrađen bez građevinske dozvole.
 
Put za koji je Eparhija sremska tražila uslove o zaštiti prirode, zgodno se proteže do parcele Sanje Petrić, direktorke novosadske kompanije "Promist" koja imao udeo i u kompaniji Galens Invest, a koja na toj lokaciji gradi objekat za koji navodi da je za potrebe poljoprivrednog domaćinstva i čija je ukupna površina navodno 400 kvadrata.
 
Zbog izgradnje ovog puta, ali i zbog ograde i blokiranja planinarske staze, Pokret "Odbranimo šume Fruške gore" organizovao je i protest. 
  • Stanoje

    02.04.2021 20:34
    @Mitar iz Dubiča

    Tačno je da može da šeta go koliko hoće, ali nemože da gradi ni zgrade, puteve, piste.... Zna se tačno šta i kako se može graditi po nacionalnim parkovima. Šta mislite, da vlasnici parcela po NP Skandinavije mogu da grade šta hoće po svojim parcelama? Nema šanse, samo da počne pripremu radova stigla bi inspekcija i to bi ga skupo koštalo.
  • Mitar iz Dubiča

    02.04.2021 12:57
    Fik i gotovo
    Da li vi shvatate da je neko to kupio i da taj neko može da seta golišav,da napravi put,aero-pistu...ma šta vas briga gledajte u svoje dvorište. Da ste kojim slučajem vi kupili isto bi uradili. I moje je ogradjeno i čik ako neko sme da uđe u moje! Dokle više ta konobarica da napada ljude. Svašta! Ako joj je toliko stalo mogla je ona kupiti.
  • Mastodont

    02.04.2021 10:57
    @ЛиМан

    Nit' je država dužna da vam asfaltira put do vaših hramova, nit' ste vi lizači kašika stručni i nadležni da branite oštećenja opšteg dobra kao što je nacionalni park.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti