FOTO: Obeleženo 80 godina od početka napada nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju i bombardovanja Novog Sada

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada organizovao je danas obeležavanje 80. godišnjice početka napada nacističke Nemačke i njenih saveznika na tadašnju Kraljevinu Jugoslaviju, kada je bombardovan i Novi Sad.
Komemoracija je održana Kisačkoj ulici, gde je na današnji dan 1941. godine, iz nemačkog aviona mitraljirana pogrebna povorka, tokom koje je ubijeno 12 civila. 
 
Program je počeo pomenom stradalima i osveštanjem obeležja koje je Zavod postavio na mestu stradanja, a ceremoniju je predvodilo sveštenstvo Srpske pravoslavne opštine novosadske.
 
Na skupu su govorili član gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić, hroničar Novog Sada Zoran Knežev, sin jedne od žrtava Lazar Prodanović i direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada Siniša Jokić.
 
SUBNOR AP Vojvodine i SUBNOR grada Novog Sada polaganjem cveća na spomenik stradalima u aprilu 1941. godine odali su poštu stradalim građanima Novog Sada.
 
 
U prvim naletima na Novi Sad 6. aprila 1941. godine na meti su našli pre svega vojni objekti, ali ni civilno stanovništvo nije bilo pošteđeno.
 
Ironično, Nemica, supruga Rudolfa Rajta, vlasnika fabrike kola i karoserija u Radničkoj ulici, bila je prva žrtva bombardovanja. Najkrvaviji obračun dogodio se u Kisačkoj ulici gde se na meti našla pogrebna povorka. U kasnijim ratnim operacijama Prva mađarska honvedska motorizovana oklopna pancir brigada je u brzom naletu,  ne naišavši skoro ni na kakav otpor jugoslovenske vojske, za nepuna dva dana prošla kroz Bačku i stigla u Novi Sad. 
 
Ona  je,  u najvećoj meri insceniranim pucnjavama, izazvala masovnu odmazdu nad srpskim stanovništvom. Nove okupacione vlasti su po zauzimanju Novog Sada i Bačke izveli pripremu masovnog proterivanja srpskih kolonista, bivših dobrovoljaca i što većeg broja srpskog stanovništva iz Bačke. Progoni, ubistva i pljačke pratile su okupaciju od prvog dana, podseća SUBNOR.
 
"Danas se sećamo združene invazije na Jugoslaviju, sećamo se svih žrtava rata, ali takođe sa ponosom sećamo i pamtimo sve koji su vodili žestoke borbe protiv okupatora za slobodu svoje zemlje, ali i Evrope od nacističkog varvarstva", navodi SUBNOR.
 
SUBNOR grada Novog Sada planira da u ovoj godini kada obeležavamo 80 godina od početka Drugog svetskog rata na našim prostorima i 80 godina od antifašističkog ustanka objavu knjigu "Novosadski partizanski odred 1941 – 1944".
  • Haha

    07.04.2021 01:21
    Može jedno pitanje ali bez provokacije: zašto se stalno naglašava to "nacistička" Nemačka? Ja mislim da se tako Nemci peru od zločina koje nisu počinili samo jednom pa da još mogu nekako i da razumem. I pre pojave nacista nemci su napadali koga su stigli i redovno se ponašali osvajački i okupatorski u Bohemiji, Pribaltiku, Poljskoj...
  • Podanici

    06.04.2021 22:46
    Aj u 100 maraka da ce nas opet bombardovati i da cemo mi opet kasnije patiti da budemo kao oni?!
  • Mica

    06.04.2021 21:42
    Stosta smo preziveli
    Evo znaci vec 80 godina od fasisticke agresije. Pa onda rat pet godina. Onda je usledilo nekih 40 godina mira i blagostanja. Pa opet period mraka, bar deset godina. Odonda se polako, polako pridizemo. Sad bi bilo vreme za novi uzlet od zara, sto rekla pesnikinja. Daj nam Boze malo srece, i jos malo vise pameti, pa da nam opet svane: nije nedostizno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti