Inspekcija naložila obustavljanje vađenja rečnog nanosa u Futogu, podneće i prekršajnu prijavu

Inspekcija za zaštitu životne sredine naložila je firmi "Svetorog" da obustavi radove na priobalju Dunava u Futogu, a podneće i zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv ove kompanije.
Inspekcija naložila obustavljanje vađenja rečnog nanosa u Futogu, podneće i prekršajnu prijavu
Foto: 021.rs
Kako se navodi u odgovoru koji je dobila "Futoška inicijativa" koja je ovu firmu prijavila, inspekcija nalaže zaustavljanje daljih radova na nasipanju i degradaciji parcele u koritu za veliku vodu.
 
Nalaže se i da svi budući radovi na predmetnom prostoru budu usklađeni sa namenom prostora, za šta su potrebni Uslovi zaštite prirode koje korisnik treba da ishoduje od Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Neophodni su i uslovi i dozvole JVP "Vode Vojvodine", Grada Novog Sada i JP "Vojvodinašume":
 
"Inspekcija će podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka Prekršajnom sudu u Novom Sadu", zaključuje se u odgovoru.
 
Podsetimo, kako je 021.rs pisao na priobalju kod Futoga rečni nanos vade firme "Svetorog" i "Karin komerc", a obe firme tu imaju i deponije. Udruženja za zaštitu prirode tvrdila su da je delovanjem kompanije "Svetorog" zaustavljen prirodni tok vode u rečni rukavac kod Futoga. Ova firma takođe koristi parcelu  koja je u vlasništvu Autonomne pokrajine Vojvodine, a ne "Voda Vojvodine", pa nema ni uslove da dobije vodnu dozvolu i saglasnost na bilo kakve radove, a problematični su i kamioni teškaši koji oštećuju nasip na putu do predmetne parcele. Opširnije u našem tekstu OVDE.
  • Ivan Bezdomni

    17.10.2021 17:11
    Koliko ja znam Futozane, ljubav prema SNS je jaca od svega! Zaboravice oni sve ovo kad dodju izbori.
  • Zivorad

    10.04.2021 00:04
    Ma kakva inspekcija, oni su mimo zakona. Sad ce jos vise da kopaju, za par godina Futog vise nece imati obalu i izlaz na Dunav.
  • Bravo

    09.04.2021 11:12
    Futozani
    Bravo Futozani, samo napred!
    I jos kad bi neko zaustavio Koviljcane da seku onolika drva, i prodaju ih, kao da su ih lično sadili!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti