Milošević o dešavanjima na Univerzitetu: Nisam uticao na izbore za rektora, mešanje Ministarstva protivzakonito

Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje Zoran Milošević kaže za 021.rs da nije, posredno ni neposredno, sugerisao izbor ili eliminaciju jednog od kandidata za rektora Univerziteta u Novom Sadu, za šta ga je u medijima optužio dekan Fakulteta tehničkih nauka Rade Doroslovački.
Milošević o dešavanjima na Univerzitetu: Nisam uticao na izbore za rektora, mešanje Ministarstva protivzakonito
Foto: 021.rs
"Potreba dekana FTN-a da u proces izbora rektora 'uvuče' i mene lično, posledica je mog insistiranja na poštovanju Zakona o visokom obrazovanju i njegovog autentičnog tumačenja od strane Skupštine Republike Srbije", navodi Milošević.
 
Reagujući na prijavu Komisije za izbor rektora koju je tužilaštvu predao Doroslovački, Milošević kaže da je ista izraz "tendencioznog pristupa, omalovažavanja, ali i zastrašivanja". Kako dodaje, Komisija se zastrašuje zbog utvrđenih činjenica o kandidatima, posebno onoj koja se zasniva na potpisanoj izjavi prof. dr Dejana Madića o menjanju bibliografskih podataka.
 
Naime, kako se navodi u zaključku Komisije u koji je 021.rs imao uvid, navodi se da se "kandidatura prof. dr Dejana Madića ne može uzeti u razmatranje".
 
"Komisija zaključuje da je prof. dr Dejan Madić netačnim prikazivanjem relevantnih činjenica u postupku izbora rektora doveo u zabludu, kako članove Komisije, tako i nastavno-naučna veća fakulteta, nastavno-umetničko-naučno veće Akademije umetnosti i naučna veća instituta kojima je materijal dostavljen, a čiji predstavnici treba da učestvuju u postupku utvrđivanja predloga kandidata", objašnjava se.
 
Ono što Komisija zamera Madiću je navođenje rada njegovog imenjaka iz Niša kao njegovog, iako dokumentacija nije preuzeta ni iz jedne baze podataka već je kandidat za rektora spisak sam pričinio i priložio. Doroslovački, međutim, zamera Komisiji to što je do ovog saznanja došla uz pomoć anonimne prijave, na osnovu koje Komisija ne bi trebalo da ima pravo da odlučuje. 
 
Pokrajinski sekretar ne gleda blagonaklono na mešanje Ministarstva koje je slalo dopise i inspektore na novosadski univerzitet. Ocenjuje ovakvo postupanje kao "protivzakonito tako i grubo mešanje u autonomiju Univerziteta".
 
Milošević takođe ističe da Sekretarijat ostaje pri stanovištu da je razrešenje prof. dr Radeta Doroslovačkog sa mesta dekana FTN-a i imenovanje v. d. dekana iz reda prodekana u skladu sa Zakonom.
 
Podsetimo, kako je 021.rs juče pisao, izbori za rektora novosadskog univerziteta zakomplikovali su se jer su se preko dva kandidata sukobile dve struje SNS-a. Do rasprave je došlo i na sednici Senata sa koje je, nakon više od sat vremena rasprave sadašnji rektor Dejan Jakšić tražio izuzeće, jer misli da mu donošenje odluke može doneti štetu, ali većina članova Senata je glasala protiv njegovog zahteva.
 
On je, međutim, ipak odlučio da demonstrativno napusti sednicu, bez da je prethodno deligirao prorektora koji bi istu mogao da vodi. U obaveštenju Savetu Univerziteta, rektor je naveo da je sednica odložena jer Senat nije utvrdio predlog kandidata za rektora.
 
Ovo je odložilo same izbore sa 12. aprila na još nenajavljeni datum. Rasprava se proširila sa univerzitetskih na stranačka pitanja, ali i na pitanje autonomije Univerziteta i autonomije Pokrajine. Opširnije na OVOM LINKU.
  • grupa studenata

    17.04.2021 13:25
    Na Difu
    Kada bi profesori čiji bi glas mogao i trebao daleko da se čuje, mogli da govore ko je zaista Prof.dr Dejan Madić bez straha da će ostati bez svog posla na Difu. Bez sumnje bi smo prepustili Rektorat ovom čoveku. A sada već čitali o idejama i planu budućeg napretka Univerziteta i vraćanja ugleda i časti obrazovnih institucija!
    Raspitajte se kod pravih difovaca i profesora šta se radi na tom fakultetu od kako je došao na mesto dekana Nebojša Maksimović i raspitajte se kod Madićevih kolega ko je Madić i koliko vredi kao profesor i akademac! Zapitajte se kako je moguće i zašto ga matični fakultet nije podržao. Nije hteo ili nije SMEO!?

  • bora

    14.04.2021 23:03
    milosevic
    Sve je jasno. Da vidimo sta ce biti.
  • Nemanje pojma

    14.04.2021 20:02
    @Upucen
    Dakle gospodin Upuceni ocigledno nema pojma. Genijalnost profesora Madica jeste upravo i tome sto je izmenom sopstvenih bibliografskih podataka na sopstvenu inicijativu (nakon te cuvene anonimne predstavke), koje je prvobitno plasirao kao svoje, zapravo potvrdio da je preuzeo tudj naucni opus. Prosto k'o pasulj. Busted!
    Sto bi narod rekao: pa to da valja ista, to bi poraslo...!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti