FOTO: Predata peticija za očuvanje zelenila na Novom naselju - sačuvati humane uslove stanovanja

Predstavnici grupe građana "Za zeleno Novo naselje" predali su danas Komisiji za predstavke i predloge građana Skupštine Novog sada i gradonačelniku Peticiju za očuvanje zelenih površina na Novom naselju, Satelitu i Detelinari, koju je potpisalo gotovo 13.000 građana.
FOTO: Predata peticija za očuvanje zelenila na Novom naselju - sačuvati humane uslove stanovanja
Foto: 021.rs
Marija Prijić Sladić iz ove grupe kaže za 021.rs da su se oni mesecima borili da se njihov glas čuje, a da je ova peticija logičan sled nakon što su mesecima unazad njihove primedbe ignorisane. Zvaničan zaključak Komisije za planove se još uvek ne zna, ali su urbanisti na Javnoj sednici Komisije za planove preporučili da većina od 400 primedbi građana bude odbačena.
 
"Ova peticija je ustvari iznuđen vid borbe. Niko od nas nije baš raspoložen da odvaja svoje slobodno vreme sa porodicom da bi stajao na ulici i prikupljao potpise. Ali jako smo se potrudili i uložili puno vremena u ovo i verujem da će Grad to prepoznati. Mi očekujemo da Grad to prepozna i da postupi u interesu javnosti", ističe Prijić Sladić.
 
Apeluje na nadležne da planiraju odgovorno i da vode računa o harmoničnom odnosu između stanova, zelenih površina i parking mesta. U skladu sa tim, glavna ideja grupe "Za zeleno Novo naselje" je da se planirane zelene površine sačuvaju, eventualno prošire, kako bi se očuvali humani uslovi za stanovanje. 
 
Peticiju je potpisalo 12.736 građana, a traži se da se ne grade naplative garaže u završenim urbanističkim celinama, te da se ponude alternative kroz reviziju planova. 
 
"Smatramo da parkinzi i garaže treba da budu građeni na građevinskom zemljištu u okviru parcela investitora, a ne na javnom prostoru koji je planiran za ozelenjavanje. Takođe smatramo da u procesu odlučivanja mora da bude konsultovano lokalno stanovništvo", navodi se u saopštenju inicijative. 
 
 
Potpisnici peticije traže i da se sačuvaju zelene i urede parkovske površine prema Veterniku i Detelinari, uz Bulevar Evrope, kao i da se ne odstupa od planske dokumentacije prema kojoj su predviđeni javni parkovski prostori sa velikim procentom zelenila.
 
Aktivisti se u saopštenju osvrću i na gostovanje gradonačelnika Miloša Vučevića u emisiji "Grad i mi" u kojoj ih je, kako kažu, nazvao lažovima.
 
"Smatramo da je potpuno neprimereno za prvog čoveka grada da sa javnog servisa kleveće i deli svoje sugrađane. Mi nismo u stranačkoj areni i ne zanima nas takva vrsta komunikacije već dobrobit grada i građana u njemu", navodi se u saopštenju.
 
Podsetimo, građani su se pobunili zbog Nacrta plana detaljne regulacije za Novo naselje koji je predvideo nekoliko garaža u stambenim blokovima, ali i na postojećim parkinzima pod krošnjama višedecenijskog drveća. Tokom javnog uvida uloženo je oko 400 primedbi na Nacrt plana, a predato je oko 2.500 potpisa onlajn peticije protiv ovakvog načina rešavanja problema sa parkingom.
 
Nadležni urbanisti su tokom javne sednice Komisije za planove Skupštine Novog Sada 18. februara odbacili većinu primedbi građana, nakon čega je organizovan protest na kojem se okupilo oko hiljadu Novosađana.
 
Nacrt plana još uvek nije usvojen u Skupštini grada, a Komisija za planove do danas nije saopštila svoje zaključke.
 
O spornom planu 021.rs je pisao na OVOM LINKU, a on se nalazi u proceduri od 2017. godine. Grad je pokušao još ranije da na brzinu ubaci garaže u plan, ali je morao da ponovi javni uvid. 
  • Petar

    06.05.2021 16:02
    @Hmmm
    Puno toga rekoste o sebi.
    Valja drugima podmetnuti nogu, mozda iz zabave mozda zbog neslaganja ... nije ni vazno, ali valja podmetnuti.
    Licno ne verujem da ste potpisali ijednom, ali da se ludo zabavljate lupajuci ovakve komentare.
    Prijatno!
  • Trt

    06.05.2021 14:33
    @Hmmm

    Pa dosta je i 10% od toga da vam ne dozvole ništa da gradite.
  • @komso

    06.05.2021 09:35
    Naravno da sam spreman, peticija ne predstavlja nikakav pravno obavezujući akt.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti