Predlog zakona o Sremskim Karlovcima: Kazne za upotrebu simbola i grba ovog mesta do 100.000 dinara

Skupština Vojvodine uputila je predlog zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca na odlučivanje u Skupštinu Srbije.
Predlog zakona o Sremskim Karlovcima: Kazne za upotrebu simbola i grba ovog mesta do 100.000 dinara
Foto: 021.rs
Međutim, ovaj dokument ne mora ni da dođe pred poslanike parlamenta jer je upućen, kao što se vidi, predlog zakona za koji će Beograd tek proceniti da li je vredan skupštinskog vremena.
 
Sremski Karlovci godinama su u finansijskom fokusu Pokrajine, koja iz budžetskog fonda osmišljenog samo za finansiranje Sremskih Karlovaca godinama unazad uplaćuje stotine miliona dinara ovoj opštini. 
 
Sada Pokrajina smatra da finansiranje Sremskih Karlovaca zahteva pomoć iz budžeta Republike i putem zakona pokušava da uspostavi finansijski okvir za to. Međutim, kako se vidi iz predloga zakona, jedino što je zapravo konkretizovano u ovom dokumentu su - kazne.
 
Šta piše u predlogu zakona o obnovi Sremskih Karlovaca?
 
Predlog ovog zakona ima 19 članova i njima se, kažu sastavljači, određuju opšti uslovi za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i za podsticanje razvoja na teritoriji opštine, kao i druga pitanja od značaja za obnovu i podsticanje razvoja Sremskih Karlovaca.
 
Sama obnova podrazumeva istraživanje, sanaciju, konzervaciju, restauraciju, revitalizaciju, prezentaciju i korišćenje kulturno-istorijskog nasleđa; zaštitu, uređenje i unapređivanje prirodnih dobara i životne sredine; komunalno opremanje, odnosno obnovu i izgradnju prateće infrastrukture, s ciljem održivog razvoja lokalne zajednice.
 
Pokrajina od Vlade Srbije prvo traži da donese, na predlog ministarstva kulture, program obnove i razvoja Karlovaca, a u saradnji sa postojećim odborom za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca i Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture. U tom traženom programu obnove trebalo bi da se nađu svi zadaci koje treba rešiti: šta se sanira, štiti, koristi, obnavlja i gradi.
 
Sredstva za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i za podsticanje održivog razvoja Sremskih Karlovaca obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije, budžetu Vojvodine i budžetu Opštine Sremski Karlovci, ali se mogu obezbediti i iz fondova Evropske unije i drugih međunarodnih fondova.
 
Sve do sada zvuči dosta opšte, s obzirom na to da Pokrajina traži da svu procenu i finansije zapravo uradi Beograd. Međutim, u nastavku predloga zakona navodi se da "fizička i pravna lica mogu – u komercijalne svrhe – koristiti naziv, ime i lik zaštićenog kulturnog dobra ili prepoznatljivog dela spomeničke celine na području Sremskih Karlovaca, samo po prethodnom odobrenju teritorijalno nadležne ustanove zaštite, u skladu sa zakonom". 
 
Dakle, definiše se obaveza da se od ministarstva kulture dobije dozvola za upotrebu Sremskih karlovaca kao brenda, novac će se uplaćivati opštini, a opština će sama definisati koliko će izdavanje takve dozvole koštati. Opština će definisati i kako će se plaćati ova naknada, nadziraće upotrebu dozvole i jednom godišnje će Odboru za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca podnositi izveštaj o prikupljenom novcu i načinu raspolaganja novcem.
 
Prema predlogu ovog zakona, kaznom do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice ako za upotrebu grba, znaka ili prepoznatljivih simbola Sremskih Karlovaca, za proizvode koje proizvodi i stavlja u promet, ne pribavi odobrenje i/ili ne plati naknadu opštini Sremski Karlovci. Za prekršaj će biti kažnjeno i odgovorno lice, novčanom kaznom do 50.000 dinara. Imovinska korist pribavljena prekršajem – oduzeće se.
 
Novčanom kaznom do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj fizičko lice ako za upotrebu grba, znaka ili prepoznatljivih simbola Sremskih Karlovaca, za proizvode koje proizvodi i stavlja u promet, ne pribavi odobrenje i/ili ne plati naknadu opštini Sremski Karlovci. Imovinska korist pribavljena prekršajem takođe će biti oduzeta.
 
Sastavljači zakona su suštinski u ovom predlogu konkretizovali samo visinu kazni za prekršaj u upotrebi Sremskih Karlovaca kao brenda.
 
Sami pokrajinski čelnici su proteklih nedelja u više navrata ponovili da se stari zakon o Sremskim Karlovcima, donet 1991. godine, nikada nije pravilno primenjivao. Takođe, s obzirom na to da Crkva igra bitnu ulogu u ovoj opštini, očekuje se da će u velikoj meri uticati i na primenu ovakvog zakona.
 
Sremski Karlovci često su u fokusu zbog mnogih kontroverznih poteza lokalnih čelnika. Među poslednjim se ističe želja članova komisije za planove da povise iznose svojih naknada sa 3.000 na 6.000 dinara, čime bi za manje posla dobijali više novca i od članova komisije na istom zadatku u Novom Sadu. Nakon pisanja 021.rs, čelnici su od ove ideje privremeno odustali.
  • Карловчанин

    11.05.2021 19:36
    Питам се
    да ли неко од Вас који коментаришете овај текст и жалите се на будалаштине, уопште живи у Карловцима? Да ли сте икада и били у нашем месту? Ја лично као стари Карловчанин, подржавам овај Закон. Мислим да ће месту, где због своје специфичности, привреда није у првом плану, донети много доброг!
  • e moj Dimitrije

    11.05.2021 12:33
    Bejahu nekada Sremski Karlovci, sada su Srijemski ajooj Karlovci, kao i sva mesta od znacaja u Vojvodini. Sabov se okrece u grobu, koliko je putovao iz Makedonije do Karlovaca, trgovao, mucio se da Srbi dobiju skolu i liturgije na svom jeziku, ali avaj. Sta o tome znaju i koliko to cene ovi danas. Sigurno i ne znaju ko je covek. Sutra ce ga verovatno pljuvati jer nije bio Srbenda brdjanin zatucani. Inace su mu kucu, koja je spomenik, tj kucu Sabov Dejanovic bili uzurpirali cobani iz SNS, onako bez skrupula. Oni su se olaksali po svoj srpskoj kulturi, valjda misle da je srpska kultura ono sto su obloglavi dovukli iz svojih pripi..., a da smo mi ovde konjusari i tako dalje.
  • Rajko

    11.05.2021 12:25
    Kazne
    Da li su Sremski Karlovci radnici koji su zaposleni u opštini ili su to svi građani koji tamo žive. Ko nas pita šta mi želimo. Izgleda da je za opštinu najbolje da se grb i ime zaključaju a građani da kažu mi smo iz jednog mesta pored Novog Sada ali još nismo dobili dozvolu da koristimo ime. Koliko ja vidim u karlovci a je sve zasnovano na naplati parkinga. Jedino mesto u evropi u kome se parking naplaćuje nedeljom su Karlovci. A na svakom koraku niču nove table za parking koji se plaća. Očekujem da uskoro počnu da ulaze ljudima u dvorišta i naplaćuju parking. Ono što je nekad bilo kulturno mesto postalo je seoska kada a sa o zarad toga da bi opštinski činovnici dobili plate. Kao u smemu drugom i ovo se izmetnulo u suprotnost umesto da činovnici služe građanima ispada da su građani ti koji treba da služe činovnike

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti