Novi Sad uspostavlja saradnju sa iranskim gradom Širaz

U danu kada je u blizini iranske granice došlo do sukoba, predstavnici Novog Sada i Širaza održali su sastanak.
Novi Sad uspostavlja saradnju sa iranskim gradom Širaz
Foto: Pixabay
Kako je navedeno na Fejsbuk profilu gradonačelnika Miloša Vučevića, Širaz je sličan Novom Sadu po svojim mogućnosti i po tome što je, u svojoj zemlji, lider u IT sektoru.
 
Sastanak između predstavnika Novog Sada i Širaza organizovan je na inicijativu iranskog ambasadora u Srbiji Rašida Hasana Pour Beija. 
 
Tokom sastanka potpisano je Pismo o namerama o uspostavljanju saradnje sa Širazom. 
 
"Na korak smo od bratimljenja, a uspostavićemo saradnju u oblasti kulture, privrede i turizma, pre svega u vezi sa posetama i organizacijom velikih sajamskih i kulturnih manifestacije", navodi Vučević.
 
Sledeća oblast saradnja bila bi u sferi nauke i obrazovanja, sa akcentom na visoko obrazovanje i saradnju dva univerziteta.
 
Kako je navedeno, "oba grada su perjanice u IT sektoru - Novi Sad je lider u celom regionu, a grad Širaz već godinama uspešno razmenjuje iskustva sa velikim svetskim centrima u IT sektoru, poput Minhena i Berlina".

Teme

Iran
  • bilo samo

    12.05.2021 10:24
    pitanje vremena
    Saradnja je pohvalna, ali...

    Primetno je da pod ovom i ovakvom vlašću, NS je pobratimljen sa gradovima isključivo na istoku, tj. ideološki i istorijski na istoku:
    Rusija, Belorusija, Kina, Crna Gora, tzv. "republika" srpska, (Grčka) i sad Iran.
    Samo fale Venecuela, Sirija i Severna Koreja...

    Koja je svrha ovog štancanja i hiperprodukcije gradova pobratima?
    Samo novi i novi... a nešto konkretne saradnje baš i nema (ni sa novim ni sa starim, tradicionalnim partnerima: Modena, Dortmung i Norič).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti