Veliki broj žalbi posle integracije Vojvođanske banke u OTP, evo šta o problemu kažu u banci

Posle integracije Vojvođanske banke u OTP banku koja je izvršena 30. aprila, klijenti ove dve banke, kako sami kažu, imaju velike probleme sa korišćenjem usluga ovih banaka.
Veliki broj žalbi posle integracije Vojvođanske banke u OTP, evo šta o problemu kažu u banci
Foto: 021.rs
Već više od dve nedelje veliki broj klijenata pomenute dve banke žali se na nemogućnost korišćenja bankarskih usluga. Nekolicina ljudi koji tvrde da su klijenti ovih banaka žalilo se kako redakciji 021.rs, tako i na komentarima na stranicama OTP banke po društvenim mrežama.
 
Ove pritužbe odnose se na različite usluge, a najveći broj istih tiču se korišćenja usluga elektronskog bankarstva, dok se pojedinci žale i na to da im kartice ne rade, da uplate ne prolaze kao i da građani jednostavno ne mogu da pristupe svom novcu, koji se nalazi na njihovim računima.
 
Osim toga što su klijenti ovih banaka iznervirani nedostupnošću usluga za koje plaćaju, ono što ih, kako sami kažu, najviše frustrira jeste to što od banke ne mogu da saznaju kada će ovaj problem biti rešen, pošto čekaju i po nekoliko sati kako bi stupili u kontakt sa zaposlenima u kol centru,
 
"Već sedam dana ne mogu da prebacim svoj novac na račun fizičkog lica i da koristim taj novac. Razumem da je haos u IT službi zbog spajanja banaka, ali to su neke osnovne stvari koje bi trebalo da funkcionišu", glasi jedan od komentara.
 
Pojedini klijenti su takođe komentarisali i to što ne mogu da vide istoriju plaćanja.
 
"Na m-bankingu su izbrisali celokupnu istoriju računa (uplate, isplate, plaćanja i sl.) a da o tome prethodno ne obaveste klijente! Neverovatno i neprofesionalno, a da ne govorim o neposlovnosti", piše nezadovoljni klijent.
 
Klijentkinja ove banke kaže da je tokom praznika, kada je i vršeno "spajanje banaka" otputovala i želela da sipa gorivo na jednoj od pumpi, ali kartice nisu funkcionisale, iako je OTP banka dan pre otpočinjanja procesa integracije Vojvođanske banke objavila da bi bilo dobro da korisnici znaju da će tokom praznika platne kartice i bankomati neometano funkcionisati, dok će m-bank i e-bank aplikacije biti privremeno nedostupne, ali tom prilikom nisu naveli o kojem vremenskom periodu je reč.
 
OTP: Nijednom klijentu nije nestao novac i sve uplate su evidentirane
 
Kako iz službe za komunikaciju i odnose sa javnošću OTP banke odgovaraju za 021.rs, nova OTP banka Srbija a.d. Novi Sad, nastala kao rezultat procesa integracije OTP banke Srbija a.d. Beograd (bivše Societe Generale Srbija) i Vojvođanske banke a.d. Novi Sad, počela je sa radom 5. maja. 
 
Oni navode i da integracioni proces koji je trajao 19 meseci predstavlja najkompleksniju bankarsku integraciju ikad realizovanu na ovim prostorima.
 
"S obzirom na to da su spajanjem nastale određene promene za klijente, poštujući zakonske rokove i okvire, ali i dobru poslovnu praksu, od februara meseca 2021. godine je počela intenzivna komunikacija ka klijentima koja i dalje traje. Putem pisama, emailova, viber i sms poruka, poruka u aplikacijama elektronskog bankarstva, putem obaveštenja na sajtu naši klijenti su blagovremeno raspolagali svim relevantnim informacijama", tvrde iz OTP banke.
 
Kako sami kažu, jedna od najvećih promena bila je izmena računa za klijente nekadašnje OTP banke, pa je bilo važno da obaveste sve od kojih očekuju uplate na koje račune da to čine. U svakom trenutku klijenti su na posebnom mikrosajtu mogli da pronađu informacije i provere koji im je novi broj računa.
 
"Odgovorno tvrdimo da nijednom klijentu nije nestao novac sa računa i da sve uplate koje su izvršene na ispravan broj računa su evidentirane. Manji broj klijenata je iskusio određeno kašnjenje u obradi uplate ali iz razloga koji nemaju veze sa integracijom banaka već isključivo sa neradnim danima tokom praznika kada platni promet Srbije nije radio", dodaju u banci.
 
Kako dodaju, imali su i upite klijenata da provere na koji račun su uplate pristizale i u najvećem broju slučajeva se radilo o zabuni i nerazumevanju u vezi sa brojem računa.
 
"Što se tiče korišćenja kartica, dana 30. aprila 2021. došlo je do kratkotrajnog i privremenog prekida u korišćenju kartica za određeni broj klijenata u trajanju od manje od jedan čas. Odmah po otklanjanju problema, svi klijenti koji su probali da u toku tih sat vremena izvrše neku transakciju karticom, dobili su obaveštenje u vidu sms poruke uz izvinjenje Banke", navodi se u odgovoru.
 
Efektiva: Svako ko je pretrpeo štetu ima pravo na nadoknadu iste
 
S obzirom na to da banke reklamiraju svoju uslugu kao najbolju, iz Udruženja potrošača "Efektiva" kažu da bi one u skladu sa tim morale tako da se odnose i sa klijentima. 
 
"Očigledno je da imaju nekih softverskih problema, ne verujem da bi i jedna banka namerno uzela novac. Ono što jeste problem je to da nam svaka banka svakodnevno reklamira svoju uslugu kao najbolju, unapređenu, a onda se desi da zbog nekog softverskog problema nemate svoj novac na raspolaganju jednog dana, kada se na primer nađete u nekoj situaciji gde vam je novac preko potreban, vi ne možete da ga iskoristite", kaže za 021.rs predsednik "Efektive" Dejan Gavrilović.
 
On dodaje i da ukoliko neko plaća uslugu koja treba da bude u funkciji 30 dana u mesecu i sedam dana u nedelji i ako trgovac ne ispunjava svoju ugovornu obavezu da tu uslugu održava funkcionalnom, onda potrošač ima pravo na umanjenje cene koju je platio za održavanje računa ili za e-banking.
 
Potrošač ima pravo i na obeštećenje koje može da potražuje od banke ukoliko u određenom momentu zbog pomenutih problema nije mogao da pristupi svojim sredstvima.
 
"Kada banke potražuju, mora da im se plati u dan, ako se zakasni oni odmah računaju zateznu kamatu, dok s druge strane u situacijama kada oni ne ispoštuju obaveze koje imaju prema klijentima onda kažu da je to 'viša sila' samo da izbegnu odgovornost", priča Gavrilović.
 
On dodaje i da ako banke žele da budu fer, one će da obeštete klijente na način da im ne naplate uslugu koju nisu mogli da koriste, kao i da svako ko je zbog toga pretrpeo štetu ima pravo na nadoknadu iste tako što će podneti tužbeni zahtev. 
 
"To obeštećenje zavisi od slučaja do slučaja, neko je krenuo na put pa nije mogao da sipa gorivo, neko je sa punim kolicima došao na kasu u supermarketu, pa nije mogao da plati, dok je neko morao da se zaduži jer nije mogao da pristupi novcu koji poseduje", dodaje predsednik udruženja.
 
On zaključuje i da banka sama na zahtev građana retko pristane na nadoknadu štete, ali tužba se u takvoj situaciji dobija u sto odsto slučajeva i svako to treba da uradi, pa će same banke sledeći put pazit kada bilo šta rade da li će njihovi klijenti biti oštećeni ili ne. 
 
"Ulaze nepripremljeni u nešto i onda traže strpljenje, a to nije fer prema korisnicima. Ipak je to velika banka i smatram da su to morali da urade mnogo profesionalnije, a ne da ostave ljude bez pristupa elektronskom bankarstvu ili nekim drugim uslugama po pet ili više dana", napominje Gavrilović. 
  • Zika

    13.07.2023 17:33
    Neljubazni da nema gde dalje.
  • Dusan

    21.06.2023 15:15
    Sto dalje od OTP
    Od spajanja/migracije Societe Generale u OTP, krecu svi moguci problemi.
    Ekipa koja je dosla-preuzela je toliko nepristojna prema korisnicima da nemam reci.
    Da ne tupim mnogo i ulazim u detalje ali svakako bih vam preporucio da ne dolazite u OTP , jer ce te zazaliti, to je 100%.

  • Sloboda

    29.04.2023 06:42
    Najneozbiljnije poslovanje ikada.
    Ne unesu firme u sistem po tri godine, pa cekas u svakoj filijali. Svake nedelje barem jednom ne moze da se pristupi biznis aplikaciji po minimum 12h. Evo od sinoc opet nece da loguje.
    Prebacis platu,pise da je nalog realizovan, plate nema 24h, a novac skinut sa racuna. I tako tri puta. I kao nikom nista.
    Sto dalje od OTPa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti