Grad platio sahrane 634 Novosađana koji su preminuli od korona virusa

Tokom prvih 13 meseci epidemije kovida-19 Novi Sad je ostao bez najmanje 634 građana preminulih od ovog virusa.
Grad platio sahrane 634 Novosađana koji su preminuli od korona virusa
Foto: 021.rs

Povećani broj mrtvih primorao je Novi Sad da u rebalansu budžeta za 2021. godinu izdvoji dodatnih 30 miliona dinara, jer je za manje od četiri meseca gotovo potpuno utrošio predviđenih 40 miliona dinara za plaćanje troškova sahrane sa po 100.000 po osobi u ovoj godini.

Podaci o ovom broju preminulih govore da je u Novom Sadu umrla polovina od 1.100 Vojvođana koji su za godinu dana izgubili život od posledica korone. Podatak o 1.100 umrlih Vojvođana za 021.rs je krajem aprila dao ministar Zlatibor Lončar.

Najveći broj preminulih bio je u prva tri meseca ove godine, tokom kojih je preminulo 352 ljudi. To znači da je u Novom Sadu, od korona virusa, umiralo po četvoro ljudi dnevno.

Podaci koje je 021.rs ranije dobio od gradske uprave pokazali su da je u novembru i decembru 2020. preminulo 180 od 282 ljudi, koliko ih ukupno preminulo u prošloj godini. Prethodno je bilo saopšteno da je od marta do septembra umro 91 Novosađanin, a u periodu septembra-oktobar desetak.

Podaci o 634 preminula za malo više od godinu dana ne znače da je ovo ukupan broj preminulih od korona virusa u Novom Sadu, jer nisu svi koji su umrli u vojvođanskoj prestonici i sahranjeni u Novom Sadu. U pitanju je broj plaćenih troškova sahrana po spisku JKP "Lisje" i prijavi porodica preminulih.

Novi Sad plaća troškove sahrana na osnovu odluke Gradskog veća, a porodica preminulog ili druga osoba koja je finansirala sahranu preminulog treba da podnese zahtev za dodelu novčane pomoći Gradskoj upravi za socijalnu i dečiju zaštitu putem Pisarnice Gradske uprave za opšte poslove, Trg slobode 1 ili elektronskim putem na adresu pisarnica@uprava.novisad.rs. 

Više o proceduri prijave za pomoć od 100.000 dinara možete čitati na OVOM LINKU.
  • Čika Pera

    18.05.2021 22:34
    Dali pare
    Kome...fiktivan pos'o.. (oprali pare)
  • Nenad

    18.05.2021 22:13
    Evo ovako
    Na žalost dobio sam pomoć od Grada za oca koji je preminuo u decembru u Domu za stara lica u Petrovaradinu. Nebriga i nepoštovanje zaposlenih doveli su do toga da je nekoliko starih umrlo od posledica covid19. Naravno, to je i navedeno od strane lekara u umrlici. Na osnovu toga se dobija pomoć.
    Grad je pre svega trebao kontrolisati domove za stare, tim pre što je u ovom domu već bilo zaraze i umrlih i u junu prošle godine.
  • 313

    18.05.2021 22:03
    Očigledno
    @Babsi

    U vlasti ima najviše psihopata.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti