Gradnja Žeželjevog mosta počinje u oktobru

Šef Misije Evropske unije u našoj zemlji Vensan Dežer i gradonačlenik Novog Sada Igor Pavličcić saopštili su danas da bi izgradnja novog Žeželjovog mosta trebalo da počne u oktobru ove godine.

Šef Misije Evropske unije u našoj zemlji Vensan Dežer i gradonačlenik Novog Sada Igor Pavličcić saopštili su danas da bi izgradnja novog Žeželjovog mosta trebalo da počne u oktobru ove godine.

"Izrada glavnog projekta je još u toku, očekujem da bi sve dozvole mogle da se pribave tokom septembra, a da onda sama izgradnja počne mesec dana kasnije", kazao je Dežer, nakon potpisivanja Ugovora o izdavanju opštinskih obveznica između Novog Sada i "Unikredit banke", koji je podržala i EU.

Sam Ugovor o izgradnji Žeželjevog mosta potpisali su u Novom Sadu 25. januara ove godine upravo Dežer i Pavličić, zatim predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, generalni direktor JP "Železnice Srbije" Milovan Marković i rukovodilac u španskom konzoricijumu "AVZI" Hoze Alehandro Serano.

Potpisivanju ugovora o izgradnji novog mosta, koji je na Koridoru 10, prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Prema tom dokumentu, radove će obaviti špansko-italijanski konzorcijum, koji čine španske firme AZVI i "Horta Kozlada" i italijanski "Tadei", pobednici na međunarodnom tenderu.

Vrednost projekta je 45,3 miliona evra, za 15 manje nego što je prvobitno bilo najavljivano. Gotovo polovinu novca, tačnije 26,2 miliona evra obezbediće EU iz bespovratnog IPA fonda, a preostali deo će, u srazmeri dva prema jedan, finansirati Vlada Vojvodine i Grad Novi Sad.

Pokrajina i Novi Sad platiće i demontažu postojećeg privremenog metalnog mosta, u ukupnoj vrednostri od 19,1 milion evra.

Prilikom potpisivanju ugovora o izgradnji istaknuto je da će radovi početi čim vremenske prilike dozvole, a da će trajati ukupno 32 meseca. Prvobitni drumsko-železnički betonski most pušten je u saobraćaj 1961. godine, a srušen je u NATO bombardovanju Srbije aprila 1999. godine.

  • Jovan2

    09.07.2011 20:56
    @Tiberius 19,1 milion eura (19 milijardi dinara) kao poklon??? Malo li je na ovu skupocu :)))
    U vezi odrzavanja...ako se dobro secam zadnja sanacija iz 2008 godine kostala je 120 mil dinara= recimo da traje 3 godine a traje i vise, sledi za 19,1 mil eura moze da se odrzava most 19/1,2x3=47,5 godina umesto da se demontira?

    btw: Nema potrebe placati demontazu, dovoljno je zamoliti nase prijatelje da nam ga sruse kao i prethodne.
  • dugousko

    09.07.2011 16:51
    jel pocinje gradnja mosta ili bi trebalo da pocne gradnja?!iiii aaaaa,iiiii aaaaaa,iiiiii aaaaaa.....
  • Сренац

    09.07.2011 09:50
    БИТАНГЕ БЕЛОСВЕТСКЕ
    МИ БИ САД ТРЕБАЛИ ДА СЕ РАДУЈЕМА?Добијамо нешто што смо имали и што нам НАШИ ПРИЈАТЕЉИ СРУШИШЕ.Зар је толико година требало да нам кажете да ћемо опет платити изградњу Жежељевог моста?Божо дерикожо од 45,3 милиона евра Покрајина и Град плаћају 26,2 +19,1/демонтажа старог моста/,кад то саберем ја добијем 45,3 милиона евра? КО ТУ КОГА ПРАВИ ДЕБИЛОМ?Да би уштедели на демонтажи предлажем обуку камиказа из редова оних који су нас све ово време лагали.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti