Gradski budžet veći za 4,5 milijarde dinara, pogledajte na šta će se trošiti

Novosadska vlast pripremila je rebalans kojim se gradski budžet sa 29 milijardi uvećava na gotovo 33,5 milijardi dinara.
Gradski budžet veći za 4,5 milijarde dinara, pogledajte na šta će se trošiti
Foto: 021.rs
Od ovih gotovo 4,5 milijardi dinara dodatnih sredstava, nešto manje od polovine je deo neraspoređenog suficita iz prošle godine. Grad je 2020. završio sa viškom od oko 3,8 milijardi dinara, a deo od 1,7 milijardi raspoređen je još u decembru i sada je na redu i ostalih 2,1 milijarde da se raspodeli. 
 
Ostatak kojim se povećava ovogodišnja gradska kasa, što je oko 2,4 milijarde dinara, odnosi se na dodatnih 1,2 milijarde dinara poreskih doprinosa, zatim pola milijarde od prodaje zemljišta i imovine, transfera iz Pokrajine i Republike od preko pola milijarde i zaduživanja od 201,6 miliona dinara kod EBRD-a za kupovinu 10 električnih autobusa.

Rast se beleži kod poreza na dohodak, pa se tako kod poreza na zarade procenjuje da će biti za 827 miliona dinara veći od planirano. Ovo znači i da u Novom Sadu trenutno nema smanjenja plata, kao ni broja zaposlenih, s obzirom na to da se beleži rast poreza na zarade. 
 
Međutim, neće svi gradski prihodi rasti. Kada su u pitanju prihodi od zakupa nekretnina i prihoda od korišćenja javnih površina očekuje se smanjenje za 250 miliona dinara, što je posledica odluke lokalne vlasti da oslobodi privrednike ovih nameta usled pandemije korona virusa. Takođe, za gotovo 600 miliona dinara je manji očekivani priliv od dobiti u poslovanju javno komunalnih preduzeća, čime će se priliv od dobiti gradskih firmi smanjiti na tek 63,5 miliona dinara u ovoj godini.
 
 
 
Što se tiče raspodele dodatnih 4,5 milijardi prihoda vidljivo je da ništa nije poseban prioritet i čini se da se Gradsko veće potrudilo da svakom segmentu dodeli po neki deo.
 
 
Javna komunalna preduzeća dobiće 913 miliona dinara, čime će se subvencije u 2021. povećati na 2,9 milijardi dinara. Najviše će dobiti GSP, kojem sleduje više od 546 miliona dinara, od čega će 300 biti potrošeno na pokrivanje troškova usled pandemije korona virusa, dok će 32,9 miliona biti izdvojeno za kupovinu 350 validatora, a 200 miliona za kupovinu 10 autobusa. Kada su u pitanju autobusi, 200 miliona dinara je avans, grad će, u stvari, uzeti kredit od gotovo 950 miliona za obnavljanje voznog parka. 
 
Spens dobija 130 miliona dinara za radove na Sajmištu, čime će biti pokriveni troškovi natkrivanja otvorenih bazena. Parking servisu sleduje 11,5 miliona dinara za izgradnju 40 parking mesta na Bulevaru kralja Petra I, kao i još 30 miliona za rekonstrukciju i gradnju 70 parking mesta u Branislava Berića. 
 
Čistoći ide 25 miliona za 38 podzemnih kontejnera i još pet za kupovinu korpi za otpad. Vodovod i kanalizacija dobijaju 61,5 miliona za tehničku dokumentaciju i još 40 miliona za razne radove. 
 
Uz sve to, komunalna preduzeća će novac iz budžeta dobijati i po osnovu poslova koje obavljaju za grad.
 
 
Među novim rashodima nalazi se suma od 300 miliona dinara, koje je dodelila Republika, za radove na obnovi fasada kuća u podgrađu Petrovaradinske tvrđave i centra Novog Sada, što je nastavak višegodišnjeg projekta. 
 
Rebalans predviđa i dodatnih 293 miliona za obrazovanje, odnosno za nadogradnju Gimnazije "Isidora Sekulić", OŠ "Ivan Gundulić"... Za organizaciju Evropske prestonice kulture 2022. godine biće izdvojeno 300 miliona dinara, 10 miliona za sufinansiranje kupovine bicikala, 28 miliona za 200 dece koja bi trebalo da upišu privatne vrtiće. 

Iz rebalansa se vidi da nevladinim organizacijama sleduje 432 miliona dinara za razne projekte, od čega je 200 miliona za sportske klubove. Za novih 50 ličnih pratilaca biće izdvojene 21,8 miliona.
 
Tu je i dodatnih 30 miliona za pokrivanje troškova sahrana preminulih od korona virusa, s obzirom na to da je već potrošeno planiranih 40 miliona. 

Deo sredstava iz rebalansa namenjen je i za određene investicije, kao što je izgradnja policijske stanice u Radničkoj 31, za šta je opredeljeno 162 miliona dinara, od čega je 142 miliona transfer iz republičkog budžeta.
 
Više od 105 miliona biće izdvojeno i za početak gradnje sportskog kompleksa uz Sportsku halu u Futogu. U ovom prigradskom naselju treba da se gradi bazen sa dodatnim sadržajima i 2021. se izdvaja novac za početak radova. Procenjeno je da će radovi koštati više od 900 miliona dinara tokom tri godine.

Kako se navodi, za neke od radova će biti izdvojena dodatna sredstva. Takav je slučaj sa parternim uređenjem okolini Srpskog narodnog pozorišta, za koje se dodaje još 12,5 miliona, pa sada iznosi više od 330 miliona dinara.

U rebalansu budžeta planira se i davanje 451 miliona dinara za oktup zemljišta u Petrovaradinu za gradnju Centralnog prečištača otpadnih voda, okoline Sentandrejskog mosta i Ulice braće Krkljuš za radove na tim lokacijama. Novac će biti izdvojen i za otkup placeva potrebnih za proširenje radnih zona u Kaću, Bangladešu i Futogu.
 
Skupština grada bi o rebalansu trebalo da raspravlja na narednoj sednici.
  • Grundfos

    20.05.2021 07:13
    Za Nenada
    24 godine Radim( Nisam "Zaposlen") Kao neki! Vučem za zaposlene(koji su pretplaćeni)! A,za tvoju informaciju radim i privatno jer ne mogu da živim od ove ogromne,obećane plate. Da dajem otkaz!? Neću da dajem otkaz,jer još nas ima koji čivaju neke normalne i poštene vrednosi ovog predivnog Našeg Novog Sada! I još nešto gospodine Nenade ja se pinosim jer sam pravi ambasador i predstavnik preduzeća u kom radim sa potpunim.poštovanjem građana Novog Sada.
  • VladimirNS

    20.05.2021 04:40
    Da nije malo skup?
    800 evra jedan validator?
    Čini mi se malo napuhana cena.
  • @Futog

    20.05.2021 01:10
    Da,Futog
    Kako te samo nije sramota!
    U Futogu nije nista izgradjeno u poslednjih 40 godina!
    Futog pripada opstini Novi Sad,tako da je kao deo grada ima pravo da se barem nesto izgradi jednom u zivotu.
    Jedino je problem kako ce napuniti taj bazen,jer u letnjem periodu mi skoro i nemamo vodu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti