U Novom Sadu na stotine tužbi zbog restitucije, u radu više od 28.000 zahteva građana

Više od 320 tužbi pokrenuto je protiv Ministarstva finansija, a oko 40 protiv Agencije za restituciju u protekle tri i po godine u novosadskom Upravnom sudu.
U Novom Sadu na stotine tužbi zbog restitucije, u radu više od 28.000 zahteva građana
Foto: 021.rs
Ove podatke za 021.rs navodi odeljenje Upravnog suda u Novom Sadu.
 
Od 2018. pa do danas pred Upravnim sudom je rešeno 50 predmeta u kojima je tužena Agencija za restituciju, kao i 384 predmeta u kojima je tuženo Ministarstvo finansija.
 
Tužbe protiv ova dva organa nadležna za vraćanje imovine oduzete vlasnicima posle Drugog svetskog rata ne jenjavaju. Građani su i pre novčanih obeštećenja imali primedbe na rešenja ovih organa o vraćanju vredne pokretne i nepokretne imovine, a nedavnim izmenama zakona oni kojima vrednost obeštećenja nije više od 1.000 evra dobijaju isključivo novčano obeštećenje.
 
Po sadašnjem zakonu, obeštećenje ne može da bude u iznosu većem od pola miliona evra.
 
U novosadskoj jedinici Agencije za restituciju trenutno je više od 28.000 predmeta, pokazuje zvanična statistika ove institucije. Od početka podnošenja zahteva za restituciju do danas, Agencija je u Novom Sadu rešila oko 24.000 predmeta i vratila 488 objekata, 397 poslovnih prostora, 57 stanova, 34 zgrade, 9,1 hektar šumskog zemljišta i 2.880 hektara poljoprivrednog zemljišta.
 
Prošle godine je odeljenje u Novom Sadu vratilo 12 objekata, šest poslovnih prostora, četiri stana, dve zgrade i oko 900 hektara poljoprivrednog zemljišta.
 
Inače, Vlada Srbije je početkom godine donela zaključak o utvrđivanju koeficijenta za utvrđivanje iznosa obeštećenja i odredila da to bude 0.15. Odšteta se, pritom, isplaćuje u vidu akontacije 10 odsto i preostali iznos u državnim obveznicama.
 
Oni koji nisu bili zadovoljni procenom tužili su Ministarstvo finansija i Agenciju za restituciju. U poslednje tri godine u Srbiji je pokrenuto ukupno 1.330 postupaka: 81 predmet u kojima je tužena Agencija za restituciju i 1.249 predmeta u kojima je tuženo Ministarstvo finansija, navode u Upravnom sudu za 021.rs.
 
U Agenciji za restituciju nisu odgovorili na pitanja 021.rs u vezi sa postupkom vraćanja imovine oduzete nakon Drugog svetskog rata.
 
Inače, crkvama se imovina vraća po posebnom zakonu o restituciji (iz 2006. godine) i povlašćenim uslovima u odnosu na građane. U celoj zemlji, crkvi je vraćeno više od 28.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, 32.000 hektara šuma i 93 hektara građevinskog zemljišta. Vraćeno je i više od 13.000 kvadrata stambenih i 75.000 kvadrata poslovnih objekata, te 4.673 kvadrata stambeno-poslovnih objekata, podaci su iz izveštaja o radu Agencije za restituciju.
 
Kakva je situacija sa vraćanjem imovine bila pre 2017. godine čitajte u našem članku na OVOM LINKU.
  • Milenko

    07.06.2021 11:43
    Blokada.
    Agencija blokira i ono malo mogućnosti da se zemlja vrati u naturi. Ne javljaju se na telefone, prave se blesavi, ne moš niskim ni razgovarati. Svi kažu da treba da se podmaže, al niko ne kaže kome i kako?
  • MNENA

    25.05.2021 09:43
    Zakasnela pravda
    Gospodin na čelu Agencije se sa vremena na vreme oglasava o uspesima Agencije....a istina je da je oduzeta zemlja prve klase..da se vraca 4 ,5 i 6...da vestaci lokalno ucenjuju i bahate se kao da daju deo svoje zemlje...ukoliko ga "podmazes" mozes dobiti bolju zemlju..ali advokati uzimaji najmanje 10 poszo trzisne vrednosti...vestaci uzimaju paosalno manje vise koliko zele...a Agencija ne odgovara..ne odlucuje o cwlom zahtevu...Upravni sud ne postupa po Tuzbama po 2- 3 godine...i eto...skoro deset godina prodje...a od svrhe obestecenja nema nista...NEMA GORE NEPRAVDE OD ZAKASNELE PRAVDE
  • Uzas od zemlje

    25.05.2021 08:31
    Crkvi koja ne placa porez vratili odmah i sve, a fizickim licima koji placaju poreze i sve namete, razvlace procese, evo sada vec decenijama. Oni odlucuju koliko ce da vrata, na koji nacin, u nekim obveznicama i to koliko oni odluce... lopovi. Nista drugo, nego lopovluk drzave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti