Ko dobija, a ko gubi: Objavljen nacrt rebalansa budžeta Vojvodine

Pokrajinska vlada priprema rebalans budžeta APV za 2021. godinu, a koji bi trebalo da se nađe pred poslanicima Skupštine Vojvodine u narednom periodu.
Ko dobija, a ko gubi: Objavljen nacrt rebalansa budžeta Vojvodine
Foto: 021.rs
Rebalansom se budžet povećava sa 75,2 milijarde na 77,5 milijardi dinara - ukupan rast 2,3 milijardi ili 3,1 odsto.
 
Razlog za rebalans je malo veći iznos prihoda iz prethodnog perioda koji nije prenet u ovu godinu, te novac koji je likvidan i može da se koristi, ali nije budžetiran. 
 
Autori rebalansa naglašavaju da je pravo vreme za oprez (zbog čega dižu rezerve), ali i za trošenje likvidnog novca, stoga se uvode novi projekti.
 
Konkretno, Pokrajina je od prodaje određene nefinansijske imovine ostvarila veće prihode, pa raste planirana suma od 10,6 miliona na 160,1 milion dinara. Raste i ukupan fiskalni deficit: sa 2,4 milijarde na 4,5 milijardi dinara, a tekući prihodi ostaju isti.
 
Pojedinačni sekretarijati moći će da računaju na malo veće budžete. Najveću korist imaće pokrajinski sekretarijat za zdravstvo, koji će umesto na 2,2 milijardi računati na 3,8 milijardi za svoje kapitalne projekte. Za zdravstvenu pomoć ustanovama u vreme epidemije izdvaja se korigovana, snižena suma od 36,6 miliona dinara, više novca ide na opremanje ustanova širom Vojvodine, a značajno raste iznos opredeljen za izgradnju Kamenice 3 sa PET centrom, sa 1,5 milijardi na 2,8 milijardi dinara.
 
Sekretarijat za obrazovanje imaće na raspolaganju više novca za modernizaciju infrastrukture predškolskih vrtića - umesto pet miliona računa se na 87 miliona dinara. Više novca ide i za modernizaciju infrastrukture osnovnih škola (umesto 63 miliona biće 73,8 miliona dinara). Ipak, smanjena su sredstva za modernizaciju infrastrukture srednjih škola sa 20 miliona na 16,6 miliona.
 
Sekretarijatu za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj smanjuju se kapitalna sredstva sa 120 miliona dinara na 103,9 milion dinara. Umanjuje se suma namenjena za razvoj saobraćaja i putne infrastrukture.
 
Raste budžet sekretarijata za privredu i turizam i to sa 190,5 miliona dinara na 208,5 miliona dinara. Za podršku razvoju preduzetništva, mikro i malih preduzeća izdvaja se 66 miliona dinara umesto 41 milion dinara, dok se istovremeno umanjuje suma namenjena podršci socijalnim preduzećima i socijalno-preduzetničkim inovacijama - sa pet milion dinara na svega 500.000 dinara.
 
Sekretarijat za visoko obrazovanje u planovima je dodao stavku, a to je podrška radu Naučno-tehnološkog parka u Novom Sadu u iznosu od šest miliona dinara. Povećan je budžet namenjen modernizaciji visokoškolskih ustanova sa 68,7 miliona na 104,2 miliona dinara.
 
Рaste i budžet Uprave za kapitalna ulaganja za planirane projekte, pa će umesto 4,7 milijardi moći da se računa na 5,1 milijardu dinara. Iz planova je izbačena subvencija RTV za novu zgradu na Mišeluku u iznosu od 61 milion dinara, a dodaje se ulaganje 200 milion dinara za uređenje starog jezgra Sremskih Karlovaca. Dupliran je budžet za rekonstrukciju dvorca Hertelendi u Novom Bečeju sa 40 miliona na 82,8 miliona dinara. Tu je i nova stavka - izgradnja lokalnog puta Stapar-Sivac u Somboru, treća etapa.
 
Pokrajina će nastaviti da otplaćuje javni dug po planu, što je i jedan od najznačajnijih troškova poslednjih godina. Budžetska rezerva raste sa 858,2 miliona na 1,6 milijardi dinara, uz povećanje stalne budžetske rezerve sa 20 miliona na 38 miliona dinara. U rebalansu je naglašeno da nakon upotrebe sredstava stalne budžetske rezerve do 21. maja 2021. godine, iznos sredstava stalne budžetske rezerve iznosi 20 miliona dinara.
 
Tekuća budžetska rezerva planira se u iznosu od 1,6 milijardi dinara umesto 838 miliona dinara. Nakon upotrebe sredstava tekuće budžetske rezerve do 21. maja preostali iznos koji se ne raspoređuje, već zadržava na ime tekuće budžetske rezerve iznosi 800 miliona dinara.
 
Nacrt rebalansa objavljen je na sajtu Pokrajinskog sekretarijata za finansije, a u ovom trenutku nije poznato kad bi mogao da stigne u Skupštinu Vojvodine. Poslednja sednica bila je kontroverzna zbog vanredne smene članova saveta Univerziteta u Novom Sadu i fakulteta, a sve kako bi se izbor novog rektora odvijao po planu jedne političke struje. 
 
Koje su ostale teme bile tada pred poslanicima saznajte OVDE.
  • brka

    28.05.2021 21:31
    cuj ko dobija??? pa pesnik dobija najlepsi deo kolaca ostali sta im on da... a gradjani pa mozda i bude neki projekat od javnog interesa..videcemo
  • ko gubi?

    28.05.2021 12:19
    Gubi cela Vojvodina, sve Vojvođanke i svi Vojvođani.
    Još od 1988.
    Tada smo rame uz rame bili po razvoju sa Hrvatskom, ali ne samo njom, nego i siromašnijim zemljama Evropske zajednice - Grčkom i Portugalom.

    Gde smo danas u odnosu na Hrvatsku, Grčku i Portugal...
    Danas smo ispod republičkog proseka za celu Srbiju i ispod nivoa Turske.

    Pored delova ex YU koji su direktno bili pogođeni ratom, Vojvodina je najveća gubitnica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti