Dugoročno zaduživanje Pokrajine u Intesi, uzima se 700 miliona za odbranu od grada

Pokrajinska vlada će se u Banci Intesa dugoročno zadužiti 700 miliona dinara da bi finansirala sistem automatizovane odbrane od grada na području raketnog centra Bajša i Samoš.
Dugoročno zaduživanje Pokrajine u Intesi, uzima se 700 miliona za odbranu od grada
Foto: 021.rs
Intesa je izabrana kao jedna od tri najpovoljnije banke koje su dale ponudu na javnom pozivu. 
 
Odluka Pokrajine da se ponovo dugoročno zaduži da bi finansirala projekte doneta je 18. novembra prošle godine, ali javnost o tome nije ništa znala do početka ove godine. 
 
Pomenuta automatizacija odbrane od grada koštaće ukupno 1,4 milijarde dinara, a finansiraće se delom iz kredita, a delom iz budžeta i preostalih vidova finansiranja. Ceo posao trajaće oko tri godine.
 
Intesa je ponudila odgovarajuću kamatnu stopu (ne više od 2,5 odsto), indeksirano u evrima. Od ukupnog iznosa, ove godine će biti povučeno 462 miliona dinara, a sledeće godine 238 miliona dinara. Dugoročno zaduživanje je, inače, na šest godina, sa uračunatom godinom grejs perioda i polugodišnjom otplatom rate po osnovu glavnice duga.
 
"Daljom automatizacijom na području radarskih centara Samoš i Bajša postigao bi se jedinstven sistem automatizovane odbrane od grada, doprinelo bi se bržem, pravovremenom i preciznijem delovanju na gradonosne oblake, usled čega bi se povećala efikasnost sistema odbrane od grada na teritoriji čitave Vojvodine. Materija koja se propisuje ne može se rešiti bez donošenja Pokrajinske skupštinske odluke o zaduživanju za finansiranje kapitalnih investicionih rashoda", navodi se u predlogu odluke koja je usvojena na Skupštini APV, čime je zaduživanje odobreno.
 
Automatizacija podrazumeva automatske lansere na oko 141 lokaciju (Bajša) i na 130 lokacija (Samoš).
 
Pokrajina se prošle godine već zadužila u Vojvođanskoj banci da bi finansirala radove na automatizaciji jedinog preostalog radarskog sistema, Fruška gora. Osim prošlogodišnjeg zaduženja, koje je naišlo na kritiku skupštinske opozicije (čitaj na OVOM LINKU), Pokrajinska vlada se 2019. godine zadužila milijardu dinara, takođe za potrebe zdravstva. U iznosu od 1,6 milijardi i u istu svrhu digla je kredit i 2018. godine.
  • Mesi

    31.05.2021 22:26
    Stetočina
    Čestitam sledecem premijeru Vlade Vojvodine na praznoj kasi koju ce zateci posle Mirovica. Svake godine zaduzi gradjane za milujardu do dve. Da se ima za tendere.
  • MonteDushano

    31.05.2021 14:52
    Beograđanima na lepe oči...
  • Vrabac

    31.05.2021 09:50
    Idemo
    To, Miroviću! Ima još banaka kod kojih možeš u ime Pokrajine podići kredite: Erste, Komercijalna, Credit Agricole, Addiko, OTP, AIK (domaća a jaka)...kod svake po milijardicu, biće para i za ženine projekte i za kumove ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti