E-gimnazija - Novi Sad: Prva e-škola u Srbiji

Još 2008. godine ova novosadska srednja škola je sebe nazvala Elektronska. Umesto sveske uveden je laptop u učionicu koji je dobija svaki učenik prilikom upisa u ovu školsku ustanovu.
Do danas je učenicima podeljeno više od 800 laptopova. Svaki kabinet poseduje audio i video nadzor. Profesor ima svoj laptop za nastavu. Škola je opremljena velikim LED ekranima, trenutno se u školu montiraju 8k ekrani. Sve ovo čini da multimedijalna i interaktivna nastava budu na visokom niovu. 
 
Učenici vole savremene trendove i digitalni pristup im više odgovara od klasične frontalne nastave što se pokazalo u toku epidemije i onlajn nastave. U svim predmetima digitalna nastava ima svoju primenu u raznim oblicima i zato je E-gimnazija uspešno dočekala elektronski koncept. Zamislite kada učenicima na času biologije date 3D naočare i prikažete im ljudsko telo koje se prikazuje na sredini učionice u punom obliku, kada na času istorije prikažete multimedijalno neke poznate istorijske bitke, kada na času srpskog jezika pustite dokumentarne i igrane filmove u vezi sa školskom lektirom...
 
 
E-gimnazija ima tehničku opremljenost ispred vremena i drugih srednjih škola u regionu, deo tehnike koju poseduje: video i audio nadzor visoke definicije u svim kabinetima, sms obaveštavanje za roditelje ako učenik zakasni na čas ili nije u školi, optički internet brzine 1Gbit/sek sa 5Ghz bežičnim tačkama u svim kabinetima, led 3D ekrane u svim kabinetima, pametne table, ulazak u objekat sa otiskom prsta, komunikaciju putem elektronske pošte sa svim profesorima, moderan laptop za svakog učenika, profesorski laptop u svakom kabinetu, senzore požara, senzore pokreta, elektronske dezifinkatore, elektronske toalete, pojačivače glasa za profesore, blokatore mobilnih telefona, gigabitnu računarsku mrežu, elektronske nastavne jedinice iz svih predmeta koje učenici preuzimaju na laptop.
 
Takođe, tu su i telefonske slušalice za svakog profesora, školski serveri u svim kabinetima kojima mogu pozavideti velike kompanije, eksterni klaud diskovi od 50 terabajta - dostupan učenicima od kuće, sve školske lektire obrađene u vidu dokumentarnih ili igranih filmova, sms sistem obaveštavanja za učenike (svi učenici dobiju istovremeno cirkularnu poruku), elektronski dnevnik, sms dnevnik, satelitski televizijski signal visoke definicije, led projektore visoke definicije, obrazovni softveri, računarski miševi za virtuelni rad prilikom predavanja profesora, 3D štampači, dronovi, fotokopiri visoke rezolucije, tehnička podršku u vidu IT stručnjaka koji su u školi za sve probleme u radu sa ovim sistemom. Više informacija se može naći na ovom linku: www.e-gimnazija.org.
 
 
Učenici ove škole imaju, osim opštih predmeta, različite IT fakultativne predmete koje učenici rado biraju (programiranje, internet, grafički dizajn), ali je i mnogo IT tehnologija uključeno u redovnu nastavu. Jedan od novih IT predmeta jeste i upravljanje dronom što je disciplina čije upotrebne vrednosti tek dolaze. Učenici nakon školovanja u E-Gimnaziji steknu široka znanja iz informacionih tehnologija koja mogu primenjivati dalje na studijama i u stvarnom životu i poslu. 
 
Nov predmet je i sledeći: IT Inovacije koji uključuje u svom planu i programu: robotiku, e-medicinu, veštačku inteligenciju, 3D štampu itd.
 
E-Gimnazija nastavlja tradiciju sa inovacijama i izazovima nudeći svojim učenicima da nauče o novim tehnologijama, isto kao što uče njihovi vršnjaci na prestižnim školama u inostranstvu. Predupis učenika u ovu školu za 2021/2022. šk.godinu je uveliko u toku i do kraja juna meseca obično sva mesta budu popunjena.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti