Continental širi razvojne aktivnosti u Novom Sadu, posao za još 200 inženjera

Kompanija Continental otvara još jednu visoko tehnološku jedinicu u razvojno-istraživačkom centru u Novom Sadu, u kojoj će biti razvijana nova tehnološka rešenja za "display" u unutrašnjosti vozila.
Continental širi razvojne aktivnosti u Novom Sadu, posao za još 200 inženjera
Foto: 021.rs
Otvaranje poslovne jedinice "Human Machine Interface", u kojoj će se razvijati najnovija i kompletna tehnološka rešenja za "display" znači i otvaranje novih radnih mesta za 200 inženjera.
 
Markus Moel, potpredsednik i direktor za razvoj i istraživanje (R&D) u poslovnoj jedinici "Human Machine Inteface" Continentala, poručuje da je korisničko isksutvo sada podjednako važno kao i broj konjskih snaga automobila.
 
"Naši kupci, proizvođači automobila sve više unapređuju unutrašnjost vozila. Najveći doprinos tome daju složena integrisana 'display' rešenja. Zato je neophodno da širimo dalje naše razvojne kapacitete i obime poslovanja u Evropi. Jedinstvena kombinacija kvalifikovane radne snage ovdašnjih univerziteta koji se bave optoelektronikom i tehnologijom 'display'-a kao i infrastruktura koju obezbeđuje već postojeći R&D centar zajedno sa rastućim proizvodnim kapacitetima koji se uspostavljaju u okolini Novog Sada išli su u prilog donošenju ove odluke", poručuje Moel.
 
Ovo predstavlja dalje širenje poslovnih aktivnosti Continentala u Novom Sadu i Srbiji. U martu ove godine, Continental je otvorio novu fabriku koja je deo "Human Machine Interface" (HMI) poslovne jedinice. Fokus ove poslovne jedinice je na proizvodima u unutrašnjosti vozila koji čine bogatijim i kvalitetnijim korisničko iskustvo vozača i putnika. 
 
Continental je jedan od globalnih tržišnih lidera u ovom sektoru i potražnja za proizvodima za auto industriju koji će se proizvoditi u Novom Sadu kao što su "head up display", veliki ekrani, kamere u vozilu, kompleksni kokpit "high performance computer" raste značajno u godinama koje dolaze.  
 
"Izuzetno mi je drago što naš Istraživačko razvojni centar raste i što smo dobili još jednu, novu priliku da razvijamo nove i napredne tehnologije u Srbiji. Uveren sam da će Novi Sad za vrlo kratko vreme postati veoma važan stručni centar za poslovnu jedinicu HMI, kao što je bilo i sa već prisutnim poslovnim jedinicama", poručuje Saša Ćoringa, generalni direktor kompanije Continental Automotive Serbia povodom najave daljeg širenja poslovnih aktivnosti kompanije u Novom Sadu i Srbiji. 
 
Na samom početku biće zaposleno dodatnih 30 inženjera mašinstva, elektrotehnike i sistem inženjera. Očekuje se da do 2024. godine bude zaposleno do 200 inženjera. Ovo je još jedna poslovna jedinica koja će raditi u okviru R&D Centra kompanije Continental Automotive Serbia u Novom Sadu, uz već postojeće "Commercial Vehicles and Services, Connected Car Networking" i "Central Engineering" gde trenutno više 600 inženjera razvija najinovativnije tehnologije za auto – industriju, radeći na atraktivnim projektima u oblasti elektronskih uređaja za kabinu vozila i sistemima i senzorima za autonomnu vožnju. 
 
Po rečima gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, još jednom se potvrdilo da je dolazak Continentala potpuno promenio ekonomsku poziciju i podigao Srbiju i Novi Sad u višu biznis ligu.
 
"Isporučili su sve što je ugovoreno, i više od toga. Oni svaki put kada se sretnemo najavljuju nove planove koje žele da realizuju sa Gradom, Univerzitetom, odnosno sa našom državom. Šire Centar u Pupinovoj palati gde će zakupiti još 1.000 kvadratnih metara, što znači da će zauzeti više 9.000 kvadrata. Verujem da će Continental biti deo i Naučno-tehnološkog parka koji do kraja leta treba da bude otvoren za kompanije. Očekujemo i početak njihove grinfild investicije pored Zrenjaninskog puta u blizini Кaća. To je jedna od najpotentnijih lokacija za razvoj industrijskog parka. Završili smo arheološka istraživanja na tom lokalitetu i od avgusta ćemo početi komunalno opremanje. Grad će investirati gotovo milijardu dinara u novi industrijski park, pošto će Sever 4 ubrzo biti popunjen. Continental može da računa na punu podršku Grada, a posebno me raduje što jača srpski deo njihovog tima, odnosno što uvažavaju naše stručnjake. Mnogi će naći posao u toj kompaniji i imati fantastične plate, neće morati da odlaze u inostranstvo, a verujem da će se ljudi i vraćati da bi radili u takvoj firmi", navodi gradonačelnik Vučević.
 
Sve poslovne jedinice i Central Engineering su deo divizije Vehicle Networking and Information (VNI) u okviru koje se razvijaju rešenja za putničke automobile i komercijalna vozila. To obuhvata širok spektar proizvoda kao što su instrument table, radari, kamere, kontrolne jedinice za daljinsko praćenje pozicije i parametara vozila, pristupni sistemi zasnovani na pristupu vozilu pomoću pametnih telefona ili daljinskog otključavanja, upravljački sklop za kontrolu električnih sistema u vozilu, infrastruktura web baziranog servisa, mobilne aplikacije i glavni inovativni projekat za visoko autonomnu vožnju. Sve poslovne jedinice i Central Engineering će nastaviti  da rastu dalje u skladu sa poslovnim planovima i potrebama.
  • AV

    15.06.2021 13:48
    Ima da prestignemo Nemacku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti