Član SRS tvrdi da je SNS namestio izbore u Kisaču, za komisiju nema dokaza o pritiscima

Izbori za članove Saveta Mesne zajednice u Kisaču protekli su glatko - 11 od 11 članova su iz SNS, a jedini kandidat koji nije prošao izgubio je mesto pod čudnim okolnostima.
Član SRS tvrdi da je SNS namestio izbore u Kisaču, za komisiju nema dokaza o pritiscima
Foto: 021.rs
Glasanje je bilo 13. juna, na dva glasačka mesta u Kisaču - u kulturnom centru (KIS) i u prostorijama škole. 
 
Jedini kandidat koji je učestvovao, a nije član Srpske napredne stranke, bio je Bogdan Bogdanović, inače član Srpske radikalne stranke. Njega je kao kandidata predložio njegov otac Branko, koji je pratio čitav izborni proces i, kako kaže za 021.rs, uočio brojne nepravilnosti zbog kojih je njegov sin misteriozno izgubio, a drugi kandidati dobili neverovatan broj glasova u odnosu na broj glasača.
 
"Kao predlagač, imao sam pravo da pratim ceo proces i brojao sam sve glasove kako su dolazili. Tokom dana su članovi SNS bili ispred prostorija škole i KIS i govorili starijima za koga da glasaju - 'glasajte za prvih 11 imena ako mislite da dobijete kanalizaciju'. Moj sin je bio 12. kandidat. Kad je biralište zatvoreno i glasovi prebrojani, predsednik komisije mi je lično rekao da je moj sin prošao, a imao je gotovo najveći broj glasova. Odjednom se pojavio čovek u kapuljači, pocepao izveštaj koji je već bio potpisan i pomagao da se diktira broj glasova za prvih 11 kandidata, potpuno proizvoljno", priča Branko Bogdanović za 021.rs.
 
Krajnji, novi izveštaj bio je, kako kaže Branko, gotovo komičan - prvih 11 kandidata imali su ogroman broj glasova, od 250 do 320 više u odnosu na prvobitne brojke.
 
"Ja sam uložio žalbu u zakonskom roku putem svog advokata jer se broj glasova nikako ne slaže. Brojevi su potpuno naduvani, od stotinu glasova neki su odjednom imali više od 300, a pojedini kandidati su čak bili prisutni na glasačkom mestu, što nije dozvoljeno", navodi Bogdanović.
 
U žalbi je naveo da mu je, kao podnosiocu kandidature u ime njegovog sina, sugerisano da se ne upušta u tu priču jer SNS već ima svojih 11 kandidata. Ukazao je na pritisak na građane ispred prostorija u kojima su bili izbori i na prepravke glasova.
 
Komisija: Nema dokaza za tvrdnje
 
Komisija je odbila sve prigovore kao neosnovane, tvrdeći da nije bilo navedenih, niti sličnih nepravilnosti. U rešenju o odbijanju prigovora navodi se da nema dokaza ni da je vršen bilo kakav pritisak na Bogdanovića, niti na birače, kao ni da kandidati nisu bili prisutni na glasačkim mestima.
 
 
Na pitanje 021.rs zbog čega se njegov sin kandidovao, budući da je situacija vrlo jasna u korist članova SNS, Bogdanović kaže da mu ovo nije prva kandidatura i da će se ponovo kandidovati za mesto u kojem može da se utiče na neke promene.
 
Kisačem su se, uoči izbora, delili flajeri u kojima je navedeno "ono što je urađeno u prethodne četiri godine", kao i šta je plan za naredne četiri godine. Na prvom mestu je izgradnja kompletne kanalizacione mreže.
 
 
Ovo nije prva kontroverza u Kisaču. Kako je Blic otkrio 2015. godine, mesna zajednica je više od godinu dana krila da im je jedan od članova saveta preminuo, a kako ne bi sprovodili dopunske izbore. To su na kraju ipak učinili, ubrzo nakon ovog otkrića.
  • Liman

    23.06.2021 15:17
    Još 4 Mz imaju izbore za mesec dana. Cenej,Budisava,Stari Ledinci i još jedna Mz ne znam tačno koja. Biće borbeno
  • Lala

    23.06.2021 09:13
    Svi su izbori namesteni
    SNS je najveci prevarant kada su izbori u pitanju!
  • Suzy

    22.06.2021 14:56
    Šarada
    Da bi se dobila prava slika izbora u Kisaču, treba objaviti koliko ima građana sa pravom glasa i koliko ih je izašlo.
    Inače, SNS je "rasturio" sa 17% izašlih na glasanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti