Hitna pomoć zbog toplotnog talasa ima za trećinu više poziva

Novosadska Hitna pomoć proteklih dana ima za trećinu više intervencija nego uobičajeno, saznaje 021.rs.
Hitna pomoć zbog toplotnog talasa ima za trećinu više poziva
Foto: 021.rs
U ovoj službi za 021.rs dodaju da se radi o broju od oko 130 do 140 intervencija dnevno, u osnovu na uobičajenih od 90 do 100.
 
S druge strane, kažu da je na osnovu višegodišnjeg iskustva, prosečan broj intervencija za ovakve vremenske prilike.
 
Portparol Hitne pomoći doktor Zoran Krulj kaže za 021.rs da je i pored povećanja broja intervencija nakon sedam dana visokih temepratura vidljivo da su građani počeli da se adaptiraju na ove vremenske uslove, mada i dalje ima padova na javnom mestu usled kolapsa i nesvestica. 
 
"Danas je nastupilo manje osveženje, međutim, vlažnost vazduha je visoka i ona deluje nepovoljno na hronične plućne bolesnike, kao i na kardiološke bolesnike. U principu ima dosta posla kada su visoke temeprature, ali kao što smo rekli, to je očekivan nivo intervenisanja", priča Krulj. 
 
Portparol Hitne podseća da kod znatno povišene spoljne temperatura dolazi do pogoršanja stanja hroničnih bolesnika, tako da te osobe treba da se pridržavaju terapija i paze na ponašanje.
 
Krulj navodi i da kada su u pitanju mlađe osobe, intervencija ima zbog toga što se nisu adaptirali na situaciju i tu se uglavnom radi o tome da ne unose dovoljno tečnosti, kao i da ne jedu. U Hitnoj navode i da vreline utiču i na poremećaj spavanja i na psihu ljudi, što dovodi uglavnom do rasejanosti, što za posledicu ima češće slučajeve povređivanja, kao i da ima slučajeva glavobolja, sunčanih udara i slično. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti