APV: Nemarom vlasti staro jezgro Novog Sada postalo zakrčeno lokalima

Poslednjih godina stanje pešačke zone užem gradskom jezgru Novog Sada, u ulicama Zmaj Jovinoj i Mite Ružića, postaje sve zabrinjavajuće, saopštila je Akcija progresivne Vojvodine.
APV: Nemarom vlasti staro jezgro Novog Sada postalo zakrčeno lokalima
Foto: 021.rs
Kako navode, te su ulice posebno ugrožene jer su preplavljene baštama s obe strane ostavljajući prolaznicima za kretanje uzak prostor na sredini ulice. Te su ulice zaštićene zakonom zbog svog kulturno-istorijskog značaja, spadaju u najposećenije i sačuvane su u gotovo prvobitnom izgledu, kako bi Novosađani i svi drugi koji posećuju  naš grad mogli da uživaju u ambijentu i arhitekturi minulih vremena. 
 
"Najnovija praksa je, međutim, da se isto dešava i u Dunavskoj ulici, koja je znatno uža i dosad je bila pošteđena takve prakse. Svake godine sve više lokala različite namene (poslastičarnice, kafei, restorani brze hrane) dobija dozvolu za zauzeće javne površine i u toj ulici. Takva praksa narušava ambijent starog gradskog jezgra, stvara nepotrebne gužve i zakrčenja, otežava pro lazak pešaka tim ulicama, koje tako gube prvobitnu ulogu", navode u APV.
 
Oni su upitali gradonačelnika, Gradsko veće i upravu, da li je to deo kulturne strategije Novog Sada.
 
"Šta je ono što posetioci i turisti najpre žele da vide dok borave u centru Novog Sada i kakav će se utisak poneti sa sobom? S kojim  su ciljem gradski organi doneli odluke da se, iz godine u godinu, sve više sužava šetališna zona u navedenim ulicama? Je li vrlo mala i kratkoročna zarada koju u gradski budžet donosi zakup prostora ovih lokala zaista vredna devastacije jedine sačuvane istorijske gradske celine?", zaključuju u Akciji progresivne Vojvodine.
  • Stefan

    05.07.2021 10:38
    ehej
    Cela ulica kao u restoranu drušvene ishrane , sto do stola.
  • Mile

    05.07.2021 09:17
    Kafane umesto ulice, beton umesto parkova, rupe umesto asfalta, kafane umesto najlepše plaže na Dunavu, nervoza zbog parkiranja... Nije dobro!
  • Novosadjanin

    04.07.2021 16:21
    Mogao bi neko...
    da povede racuna i o obicnim gradjanima. Da je samo Zmaj Jovina krcata kaficima ne bi bilo toliko strasno. Medjutim, svaka ulica u gradu i svaki trotoar je pun stolova iz raznih kafica. Da bi hodali cesto morate ici biciklistickim ili kolovoznim trakama ugrozavajuci svoju bezbednost. Ni na Strandu nije nista bolje: ne uzimaju nam trotoar vec zelenu povrsinu za sedenje, svaki cas neki nov kafic iznikne i svaki ima svoju muziku od preko 70 Db. Grad nam se pretvotio u enormnu buku iz enormnog broja kafica. Ima li neko u ovom gradu za zastiti obicne ljude koji bi da uzivaju u setnji ili sedenju pored Dunava??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti