Domovi za stare u Novom Sadu: Skoro dva meseca bez zaraženih, ali još uvek na snazi stroge mere

Iako skoro dva meseca nema nijednog novozaraženog korisnika i zaposlenog, smešteni u Gerontološkom centru u Novom Sadu još uvek moraju da poštuju stroga pravila i ograničenja u kretanju.
Domovi za stare u Novom Sadu: Skoro dva meseca bez zaraženih, ali još uvek na snazi stroge mere
Foto: 021.rs
U to se uverio i Novosađanin koji je prošle nedelje bio u poseti prijatelju smeštenom u domu na Limanu. Iako ni dva minuta nisu razgovarali ispred objekta doma "Oaza", obezbeđenje je izašlo i insistiralo da se korisnik, jedan vitalni penzioner, vrati unutra.
 
Kako kaže ovaj Novosađanin, zbunjujuće je zbog čega su pravila toliko stroga prema ljudima koji su podneli verovatno najteži udarac tokom policijskog časa.
 
"Nije bilo nikakvih ružnih reči, ali je bilo neprijatno. Ni desetak minuta nismo mogli da se vidimo mimo zidova doma. Kad su bile još strožije mere, viđao sam korisnike kako se u krug šetaju na terasi, kao u nekom zatvoru. Zašto korisnici ne smeju duže da borave napolju kad zaposleni svakako idu kućama? Naročito jer mu je dan pre toga bilo dozvoljeno da na jednu noć poseti porodicu. Ovim ljudima treba više pažnje", smatra ovaj Novosađanin, pod utiskom nedavnog iskustva.
 
Mere koje su na snazi u ustanovama socijalne zaštite jesu popuštene, ali i dalje su prisutne i stroge. Konkretno, U Gerontološkom centru u Novom Sadu na snazi su preporuke Ministarstva za rad iz aprila, a prema kojima se moraju ispuniti određeni uslovi da bi smešteni u domovima mogli da dobiju dozvolu da napuste objekat i odu u, recimo, posetu porodici.
 
Pre svega, u ustanovi ne sme da bude zaraženih u kontinuitetu poslednjih 14 dana. Mogu da izađu samo kompletno vakcinisani, a da je od poslednje doze prošlo najmanje dve nedelje ili oni koji su preležali koronu u poslednja tri meseca. Članovi porodica kod koje korisnik dolazi u posetu moraju da poštuju preventivne mere, a o svakoj poseti se vodi pisana evidencija. 
 
Poželjno je da se ne posećuje širi krug ljudi i da porodica bude kompletno vakcinisana, a članovi porodice s kojima će korisnik boraviti treba da dostave pisanu izjavu da nisu u izolaciji i da nemaju simptome kovid-19. Kad se vrati iz posete porodici, korisnik doma potpisuje izjavu o tome da nema simptome kovida, da nije s takvima bio u kontaktu, kao i da njegova porodica nije u izolaciji ili karantinu.
 
Ministarstvo za rad mora da odobri izlazak iz doma za svakog korisnika ponaosob.
 
Na pitanje 021.rs koje su sve mere i preporuke na snazi, u Gerontološkom centru nas upućuju na sajtu Ministarstva za rad, gde se nalaze i upravo navedene, ali i druge mere. Na pitanje da li su svi korisnici smešteni u Gerontološkom centru vakcinisani protiv kovid-19, ukoliko su bili u stanju da prime vakcinu, u ustanovi kažu da je procenat vakcinacije vrlo visok.
 
"Svi korisnici koji su izrazili volju i želju da se vakcinišu i kod kojih nije bilo medicinskih kontraindikacija su vakcinisani. Trenutno je u Ustanovi vakcinisano 97 odsto korisnika", navode u novosadskom Gerontološkom centru za 021.rs.
 
U ustanovi za sada nemaju bliže informacije da li će biti dodatnog popuštanja mera. 
 
"Ukoliko dođe do popuštanja, Ustanova će postupati po instrukcijama resornog Ministarstva", poručuju u Gerontološkom centru.
 
Inače, u Gerontološkom centru Novi Sad od 18. maja nema nijednog zvanično zaraženog korisnika, ali ni zaposlenog.
 
Kako je 021.rs pisao, korisnici Gerontološkog centra nedavno su mogli da odu na dugoočekivani i najavljivani izlet na Frušku goru, koji je najavljen u oktobru prošle godine. Početkom juna je jedna grupa od 58 korisnika otišla na Letenku na nekoliko sati, iako su nadležni najavljivali da će ovakav odmor biti omogućen barem jednom nedeljno.
  • Imre

    09.07.2021 11:58
    Muče i iživljavaju se na starim iznemoglim licima
  • Milan Antonijević.

    09.07.2021 11:39
    Epidemija u Novom Sadu je zbog 60% kolektivnog imuniteta svedena na sporadične slučajeve, treba pustiti posete u domove.

  • Nepokretni

    09.07.2021 10:08
    A zašto nitko se ne raspita od novinara kako posetiti nepokretne , dali to može uži član porodice vakcinisan da uradi i kako dobiti odobrenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti