Oko 155.000 Novosađana primilo obe doze vakcine protiv kovida

Ukupno 15 novih slučajeva kovida pojavilo se u Novom Sadu u protekla dva dana. Situacija nije dramatična, ali nema mesta preteranom opuštanju, smatra gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Oko 155.000 Novosađana primilo obe doze vakcine protiv kovida
Foto: 021.rs
U Novom Sadu je trenutno 161 građanin zaražen kovidom, a teško obolelih nema, kaže on.
 
Samo jednu dozu vakcine protiv covid-19 do sada je primilo 13.098 građana, štoje 4,2 odsto stanovništva koje može da bude vakcinisano. Obe doze primilo je 154.915 Novosađana (49,3 odsto), što znači da onih s jednom dozom i potpuno vakcinisanih ima 168.013 (53,5 odsto). 
 
"Treba dodati deo ljudi koji je preležao kovid da bismo dobili podatak da je u Novom Sadu od marta 2020. godine do danas inficirano 45.520 građana. Molim još jednom ljude da se vakcinišu. Ovo sada će biti udar na one koji nisu vakcinisani, govorim generalno, ali i o delta soju. Mnogo teže posledice i težu kliničku sliku imaju oni koji se zaraze, a nisu vakcnisani i tu nema nikakve dileme", navodi Vučević.
 
Dodaje da je brojka od gotovo 170.000 vakcinisanih u Novom Sadu jedna vrsta odbrambenog štita, ali da taj štit ne traje večno i da nije dovoljan da bismo imali kolektivni imunitet.
 
"Nemojte da se igrate i da imate stav da ste pametniji jer se niste vakcinisali, a popustile mere. Znam kako naš narod razmišlja. Sada su ostali samo tvrdi antivakseri, oni s nekim sumnjama i oni s taktikama koji misle da nisu 'rizikovali zdravlje' i primili vakcinu, a dočekali su da se mere popuste. To je par ekselans glupost. Bojim se da će nam se vratiti kovid s tim stavom i to znači da ćemo morati opet da zaustavljamo neke segmente života", upozorava gradonačelnik Novog Sada.
 
Kako kaže, u Novom Sadu je prosek oko 200 vakcinisanih u danu, što je oko 6.000 vakcinisanih mesečno. Kad se to uporedi s početkom vakcinacije, kad je u Novom Sadu bilo po 5.000 vakcinisanih dnevno, jasno je da je došlo do pada.
 
"Mislim da možemo da izbegnemo mere koje nam ne prijaju i limitiraju nam život, ali moramo se vakcinisati", zaključuje Vučević.
  • Љиља.

    22.07.2021 22:10
    Немамо никакве документације у вези трајања имунитета путем вакцина,имамо само претпоставке и ништа више.
  • Djuri

    22.07.2021 21:45
    Moze
    Moze mu se pozivati na vakcinaciju kada ni doktori neznaju,od jeseni cemo videti ima li vajde vakcinacija i (ili) imunitet prelezanog.
  • V

    22.07.2021 16:06
    “Misljenje” a kakve veze sa medicinom ima tvoj komentar o njemu???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti