Rekonstrukcija staza na Futoškom putu od avgusta, nadležni pripremili plan za očuvanje platana

Rekonstrukcija udarne, najoštećenije deonice biciklističke i pešačke staze na delu Futoškog puta počinje u avgustu, potvrđuju nadležni.
Rekonstrukcija staza na Futoškom putu od avgusta, nadležni pripremili plan za očuvanje platana
Foto: 021.rs
Radiće se, kako je 021.rs već pisao, obostrana rekonstrukcija deonice od Hajduk Veljkove do Bulevara patrijarha Pavla u dužini od 3,5 kilometara.
 
Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije dodelila je posao u ovoj fazi "Put investu" i "AB & CO".
 
U upravi naglašavaju da su stručnjaci, Gradsko zelenilo i projektantske kuće, uz konsultacije sa Savetom za zaštitu zelenila Grada Novog Sada, utvrdili rešenje za problem stabala čije korenje je oštetilo staze. Stabla, kako je i 021.rs pisao, neće biti posečena, ali će biti orezana.
 
"Na deonicama gde dozvoljavaju prostorne mogućnosti, novoprojektovana biciklistička staza se udaljava od korenovog sistema, čime se otvaraju nove zelene površine na kojima će se izvršiti sadnja različitih grupa zelenila (visoko listopadno drveće, ukrasno šiblje i dr.). Tamo gde nije moguće primeniti ovakvo rešenje, biće izvršeno orezivanje krošnje i proporcionalno tome i orezivanje korenovog sistema, kako bi se sprečilo oštećenje nove biciklističke staze, a istovremeno obezbedila stabilnost samog stabla. Stabla platana na Futoškom putu stara su više od 60 godina i posađena su znatno pre izgradnje postojeće biciklističke staze. Uzimajući u obzir važnost površina pod zelenilom u našem gradu, očuvanje svakog stabla je od velikog značaja sa ekološkog aspekta i o tome će se naročito voditi računa prilikom izvođenja radova", poručuju u ovoj gradskoj upravi.
 
Šta se sve planira u sklopu rekonstrukcije staza na Futoškom putu detaljnije čitajte OVDE.
 
Po završetku rekonstrukcije ove deonice, preći će se na deonicu dugu nešto više od dva kilometra od Bulevara oslobođenja do Hajduk Veljkove ulice. Ti radovi će koštati 119 miliona dinara, zaključuju u upravi.
  • /

    28.07.2021 11:18
    /
    a jel sada znas sta je po sredi.

    sto se ivicnjaka tice -podizani su pre nego si se pojavio da pokazes kako se vozi bicikli u novom sadu/kako si rekao u prvom intervjuu/.
    podizani su u ono vreme kada se verovalo u neke promene u srbiji.

    prilicno je neozbiljno slaviti obaranje ivicnjaka posto oni postoje da bi obezbedili bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju.
    prvo treba nauciti voznju bicikla da ni ti ivicnjaci koji su nizi nego u drugim gradovima ne bi bili problem za bicikliste kojima smetaju
  • Marko

    27.07.2021 23:26
    Teodore, nisu planovi, već projekat (to od prošle godine) i zahvaljujući insistiranju (da ne kažem protestima, prigovorima i predlozima) inicijative je proširena zelena površina i odmaknuta staza gde god je to moguće još 2016. godine (bez da se ruše kuće, jel'te). Izvoli link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/137908/Protest-za-Futosku-ulicu-pomeren-za-subotu.html Prošle godine je predstavljen plan, sa proširenjem zelenog pojasa, izvoli link: https://www.021.rs/story/Novi-Sad/Vesti/243747/NSBI-Grad-Novi-Sad-konacno-najavio-rekonstrukciju-biciklistickih-staza-u-Futoskoj-ulici.html

    Za postavljanje ivičnjaka na spoj staze i kolovoza (na biciklističkom prelazu) mislim da komentar nije potreban, ako je neko u ime inicijative takvu praksu hvalio, stvarno bih voleo da vidim i konkretan dokaz za to, to makar ne bi trebalo da bude velik zahtev. Tim pre što je na onome ko tvrdi da i dokazuje.
  • /

    27.07.2021 18:23
    /
    @ pa ti si sa inicijativom pokazivao te planove pre godinu dana po fb

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Olimpijske vrednosti u DDOR osiguranju

DDOR, zvanično osiguranje Olimpijskog tima Srbije, u saradnji sa Olimpijskim komitetom Srbije, partner je niza izložbi posvećenih olimpijskim vrednostima.