Novosadski liftovi: Starost najčešći uzrok kvarova, kod novih problem nabavka delova

Nije retkost da kada žurite negde naletite na pokvaren lift u zgradi. Uzroci kvarova su različiti, a uglavnom se tiču mehaničkog dela lifta. Stručnjaci kažu da je ključna brza reakcija.
Novosadski liftovi: Starost najčešći uzrok kvarova, kod novih problem nabavka delova
Foto: 021.rs
Najčešće se dešava da se lift zablokira i da ne može da se pokrene, objašnjava Radovan Trifunov iz Udruženja "Profesionalni upravnici Srbije". 
 
"Učestali su i kvarovi nekih elemenata sa kojima su korisnici najčešće u dodiru kao što su tasteri, na pozivnoj kutiji ili u kabini lifta. Mehanizam za otvaranje i zatvaranje vrata se isto često kvari jer stalno radi. Često se dešava da nestane svetlo, jer pregori sijalica u kabini lifta", objašnjava Trifunov.
 
Tu su i kvarovi prouzrokovani dotrajalošću samih mehaničkih elemenata u oknu lifta. Potrebno je da se zamene sajle, ulje, semerinzi... Vremenom se dešava da pregore određeni elementi. 
 
  
 
Na samu pouzdanost liftova utiče i njihova starost. U mnogim zgradama zidanim tokom druge polovine 20. veka liftovi su dotrajali, a njihova zamena predstavlja veliku investiciju za stanare.
 
"Ima mnogo novih zgrada i novih liftova u starim zgradama, ali ima i mnogo starih koji su dosta problematični i koji bi trebalo da se promene. To je značajna investicija, tako da je to nešto oko čega stanari moraju da se dogovore i izdvoje sredstva, i tu nema neke druge pomoći. Pošto je mehanizam dotrajao posle toliko decenija korišćenja, ponekad je potrebno promeniti lift u potpunosti", kaže Trifunov za 021.rs.
 
Kada je reč o novim liftovima, ima ih različitih proizvođača iz raznih zemalja što komplikuje nabavku delova. Sve to otežava popravku, i onda liftovi budu u kvaru nekoliko dana.
 
  
 
Što se tiče mesečnog održavanja, njega obavlja firma koja ima dogovor sa stambenom zajednicom i njihove ekipe izlaze na teren nakon prijave kvara.
 
"Održavanje se plaća na mesečnom nivou. Svaki stan, odnosno lokal, plaća na mesečnom nivou naknadu firmi koja nadgleda lift i izlazi u hitnim slučajevima. Firma vodi računa o tome šta je dotrajalo, šta bi trebalo sledeće da se promeni i onda oni mogu to da predlože stambenoj zajednici i upravniku, što je važno kod ozbiljnijih investicija", objašnjava Trifunov.
 
Kako sam kaže, on kao upravnik nije imao problema sa firmama koje održavaju liftove. 
  • T

    05.08.2021 16:49
    T
    Zato su stare zgrade jeftine a jos niko nejce da kupi stan u starim zgradama! Novo je novo,kao sto je mlado,mlado!
  • Mastodont

    05.08.2021 09:49
    Samo jako glup čovek može da poriče da su stari liftovi ugrađivani pre 90-tih bolji - ne zato što tehnologija ide unazad, nego zato što se od novih kupuje isključivo kineski škart. A ovi što bi ruše Naselje i Liman, daj već jednom dođite pa se bacite na posao, baš bi mi jutro ulepšalo malo razgibavanja uz kafu....
  • da, da

    05.08.2021 08:17
    Da, da, stari liftovi su bolji od novih. Zato na zapadu isključivo stare liftove ugrađuju.
    I moskvič je bolji od audija, i baba je bolja od devojke. NjNjNj.Srbovanje.som

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.