FOTO: Pred Novosađanima šest urbanističkih planova: Dve policijske stanice, Alibegovca...

Gradska uprava stavila je šest urbanističkih planova na rani javni uvid koji pokrivaju policijske stanice, Dom zdravlja kod Dunavskog parka, gotovo 90 hektara Alibegovca i zgradu u Vojvode Mišića.
FOTO: Pred Novosađanima šest urbanističkih planova: Dve policijske stanice, Alibegovca...
Foto: 021.rs
Odluke da ovi planovi budu izmenjeni nedavno je usvojila Skupština grada bez primedbi odbornika, što je već redovna praksa da izostaje bilo kakva rasprava.
 
Tako od danas građani mogu da vide plan policijskih stanica na Bulevaru kralja Petra I, popularne "Kraljevine" i stanice u Ulici Bate Brkića na Novom naselju.
 
Prvi plan predviđa da kompleks MUP-a na uglu Bulevara kralja Petra I i Braće Jovandić bude delimično srušen i kompletno rekonstruisan, kako bi bila izgrađena nova petospratnica za službu policije. Ovim će se proširiti kapaciteti stanice, o čemu se već godinama razmišlja.
 
Što se tiče plana za stanicu na Novom naselju, odnosno Satelitu, on predviđa da novi kompleks policijske stanice u Ulici Bate Brkića površine 0,14 hektara nikne na lokaciji na kojoj je trenutno uređeni parking za stanare okolnih zgrada. Maksimalna spratnost kompleksa biće dve etaže, a najmanje polovina cele zgrade treba da bude pod zelenilom, sa prostranim prilazom i parkingom. Saobraćajni pristup stanici biće direktno iz Ulice Bate Brkića, a indirektno preko blokovske saobraćajnice sa jugoistoka.
 
Treći dokument koji je na javnom uvidu su izmene Plana detaljne regulacije "Dunavski park" koji se odnosi na planiranu rekonstrukciju ambulante Doma zdravlja koja je neposredno uz park. Predviđena je promena namene tavana u potkrovlje i ugradnja lifta, kao i dogradnja rampe za pristup osoba sa invaliditetom i drugi sitni radovi budući da je u pitanju zgrada koja je u statusu prethodne zaštite Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Istovremeno, konceptualni okvir plana predviđa da se postojeći pomoćni dvorišni objekti koji su u lošem stanju uklone.
 
Četvrti plan koji je na ranom javnom uvidu je deo Plana detaljne regulacije Malog Limana, odnosno lokalitet u Vojvode Mišića 6. Ovaj plan se menja kako bi se dozvolila gradnja četvorospratnice na toj loakciji, a naručilac je investitor "Manović Gradnja". 
 
 
Pred građanima su i dva plana koji se odnose na Alibegovac i to Plan detaljne regulacije prostora "Livade II" i Plan detaljne regulacije područja južno od glavne gradske saobraćajnice u Alibegovcu, a zapadno od Zanoškog potoka u Petrovaradinu.
 
Prvi plan obuhvata prostor od 30,5 hektara koji se nalazi uz Rokov potok i koji bi trebalo u najvećem procentu da bude turističko-sportsko-rekreativna površina sa objektima do dva sprata umesto sadašnjih vinograda i voćnjaka. Ovde se predviđa da na više od 16 hektara bude dozvoljena gradnja hotela, smeštajnih kapaciteta, ugostiteljskih objekata, etno-centara, kongresnih centara i sličnog, s tim da je preporuka da minimalna veličina postojećih parcela budu 800 kvadrata, budućih 1.500 kvadrata uz maksimalnu izuzetnu zauzetost od 30 odsto. Dozvoljava se i gradnja jedne stambene jedinice u okviru poslovnih objekata ili kao drugi objekat na parceli.
 
Drugi plan za Alibegovac pokriva prostor do 41,45 hektara uz Zanoški potok. Kao i prvi plan i ovde se predviđa gradnja turističko-sportsko-rekreativnih površina uz iste uslove za veličinu parcela i stambenu gradnju. Jedina razlika je što je deo prostora Alibegovca uz Zanoški potok u zoni zabrane gradnje jer je aktivno klizište, a drugi, veći deo je umereno klizište, pa su potrebna istraživanja i posebni uslovi gradnje ukoliko neko ipak odluči da tu nešto zida. Planirana je gradnja na ukupno 35,4 hektara, i kako se navodi u planu, moguće je formiranje 450 parcela i gradnja oko 320.000 kvadrata bruto građevinske površine.
 
Svih šest planova se mogu pogledati u prizemlju Urbanizma na Bulevaru cara Lazara 3, na sajtu ovog preduzeća, na sajtu Grada ili u lokalnim mesnim zajednicama na čijoj teritoriji se planira gradnja.
 
Planovi su na uvidu do 19. avgusta i prigovori se do tog roka u pismenoj formi mogu podneti Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Školskoj 3. 
  • geografija

    05.08.2021 17:39
    @bumbar
    Bukovac je selo u Sremu, nema veze sa Novim Sadom.
  • nn

    05.08.2021 17:38
    A gde da parkiraju stanari kada im umesto parkinga napravite policijsku stanicu?!
    Zašto ne napravite preko puta na zapuštenoj parcreli, da je ne čuvate možda za zemu kojem dajete sve što želi?
  • B

    05.08.2021 14:14
    bumbar
    gde je tu Bukovac zadnja rupa na svirali

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti