Udruženja Roma: Pronaći i kazniti one koji su uništili bilbord posvećen romskim žrtvama holokausta

Više udruženja Roma zatražilo je da se pronađu i kazne osobe koje su u Novom Sadu pocepale bilbord koji je postavljen u znak sećanja na romske žrtve stradale u Drugom svetskom ratu.
Udruženja Roma: Pronaći i kazniti one koji su uništili bilbord posvećen romskim žrtvama holokausta
Foto: 021.rs
Opre Roma Srbije je ocenila da ovo nije slučajan gest, nego jasan gest fašista i neonacista.
 
- Da to nije gest pijane ili bahate omladine već svesna poruka romskoj zajednici govori činjenica da je na stubu ispod pocepanog bilborda iscrtan keltski krst, simbol koji pretežno koriste neonacisti - naglašava Opre Roma.
 
Taj pokret ističe da je romska zajednica u Srbiji "izuzetno uznemirena i zabrinuta ovim gestom" i apeluje da tužilaštvo i Ministarstvo unutrašnjih poslova nađu počinioce i primereno ih kazne, a "njihova imena javno saopšte kao gest kojim će ova država pokazati da fašizam i neonacizam nisu prihvatljivi" i da će "svi promoteri te ideologije koja je odnela milione života biti javno označeni".
 
- Srbija je izgubila gotovo trećinu muškog stanovništva u borbi protiv fašizma, a danas, 77 godina kasnije, paradoksalno, fašizam se širi Srbijom - ocenjuje Opre Roma Srbije (ORS).
 
Pokret ORS naglašava da takav gest "nikako ne sme i ne može biti prihvatljiv za savremeno društvo, naročito ne za grad koji je nosilac titule evropske prestonice kulture".
 
Oglasila se i "Romskainicijativa21" koja okuplja sedam novosadskih romskih udruženja navodeći da se Romi u Novom Sadu nakon ovoga ne osećaju bezbedno. 
 
- Isti bilbordi povodom dana sećanja na romske žrtve holokausta postavljeni su u nekoliko gradova u zemlji i niko ih nije dirao. Činjenica da je do skrnavljenja došlo upravo u Novom Sadu - "Srpskoj Atini" ukazuje da su u Novom Sadu u odnosu na druge gradove Srbije netrpeljivost prema romskom narodu i neonacistička ideologija naročito prisutni. Romi Novosađani se nakon ovog događaja ne osećaju bezbedno u svom gradu - navodi se u saopštenju. 
 
Inicijativa zahteva od nadležnih otkrivanje i kažnjavanje počinioca ovog dela u skladu sa zakonom.
 
- Uništavanje objekata sećanja na žrtve nacizma u II Svetskom ratu u gradu koji nosi titulu Evropske prestonice kulture je sramotno. Ovaj događaj govori da je Novi Sad danas daleko od tolerantnog grada kakvog smo ga svi poznavali i daleko od vrednosti na čijim temeljima je izgradio svoj prepoznatljiv identitet. Zato zahtevamo od gradskih vlasti da pojačaju napore u negovanju tolerancije, dijaloga i međusobnog uvažavanja i podrže programe senzibilizacije građana o istorijskoj pogubnosti nacističkih i fašističkih ideologija - zaključuju ove organizacije.
 
Podsetimo, tokom noći između 7. i 8. avgusta, pocepan je bilbord na Bulevaru cara Lazara prekoputa Tehnološkog fakulteta koji je postavljen povodom Dana sećanja na romske žrtve holokausta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Novosadska parking balvan revolucija

Ponekad klizite ulicama i najmanje gledate na put pred vama. Nadate se, iščekujete, usporavate, kao da ćete zaskočiti prazan prostor. Vi ste lovac na slobodno parking mesto.