Sprečena prodaja slike Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima ukradena u Čelarevu pre 30 godina

Ministarstvo kulture i informisanja čestitalo je policiji Srbije i Švajcarske na brzoj i efikasnoj reakciji sprečavanja prodaje slike "Blagoveštenski sabor" čuvenog slikara Vlaha Bukovca.
Pronađena slika je ukradena 1993. godine iz Dvorca u Čelarevu, navelo je Ministarstvo na svom instagram nalogu.
 
Pripadnici SBPOK, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i švajcarskom policijom u Cirihu su uhapsili državljanina Srbije i Švajcarske S. G. (76) i državljanina Srbije R. D. (44) u trenutku kada su pokušali da prodaju sliku za 600.000 evra.
 
Istovremeno, u Srbiji su uhapšene dve osobe koje se sumnjiče za učešće u pokušaju nezakonite prodaje. Nakon hapšenja osumnjičenih slika je zaplenjena i transportovana u policijski sef u Cirihu, gde se čuva.
 
Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama i Muzej Vojvodine sa radošću su primili vest da su Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i švajcarska policija uspešno sprečili prodaju slike Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861. čuvenog slikara Vlaha Bukovca.
 
"Ova značajna slika predstavlja delo koje je Bukovac uradio prema porudžbini povodom 40-godišnjice Sabora, a na osnovu starije litografije. Pomenuta litografija urađena je prema originalnoj fotografiji Sabora, koju je izradio novosadski fotografa Stefan Vulpe. Na slici je predstavljen crkveno-narodni Sabor Srba kojim je predsedavao patrijarh Josif Rajačić, održan na Blagovesti 1861. godine", naodi se u saopštenju.
 
Pokrajinski sekretarijat za kulturu dodaje da je Blagoveštenski sabor jedan od najznačajnijih događaja za istoriju autonomije Srba u Ugarskoj na kojem su Srbi tražili svoju političko-teritorijalnu autonomiju, koja bi uključila teritorije na kojima pretežno žive Srbi, u kojoj bi zvanični jezik bio srpski, a zvanično pismo ćirilica. Na slici su prikazana 82 autentična portreta učesnika Sabora, crkvenog klera, političkih stranaka i građana, među kojima se nalazio i Svetozar Miletić. Autor se potpisao u donjem desnom uglu, ćiriličnim malim slovima: vlaho bukovac cavtat 1901.
 
Vlasništvo Muzeja Vojvodine slika je postala otkupom 15. aprila 1953, a prilikom provale u Dvorac u Čelarevu 28. novembra 1993. ukradena je zajedno sa još tri slike. U tom trenutku u čelarevskom dvorcu, depandansu Muzeja Vojvodine, nalazila stalna postavka stilskog nameštaja.
  • Vera

    13.08.2021 14:25
    E.P.
    Badava ste trošili vreme što se depandansa tiče, to je stajalo u zvaničnom saopštenju gore! Nesumnjivo je da je od 1968. dvorac bio pod upravom Muzeja! Ono o nameštaju iz epohe nije baš jasno, ispada da ste mislili na neku Brozovu epohu, ali to zaista nije ni važno, a možete i proveriti! Suština mog komentara bila je da slici prosto nije bilo mesto tamo, nego u zgradi Muzeja! Mislim da je to najvažnije, a, nažalost, jasno se pokazalo da je tako!
  • Kustos

    13.08.2021 13:35
    U muzej je slika ušla legalnim otkupom. Za razliku od današnjeg vremena, tada su muzeji sistematski otkupljivali za svoj fond i imali budžet za to. U Čelarevu je u dvorcu bila muzejska postavka dok taj dvorac nije zapušten i napušten, a sada i predat kao imovina pivare. Kako se tada čuvalo, kako se moglo. A slika je vredna kao istorijski dokument jednog događaja, slikana po litografiji i na njoj se vidi da je to bila narudžbina, profi odrađena ali bez duše. Bilo je u međuvremenu ponuda za prodaju slike, pa su se imaoci povlačili jer bi se policija uplela, tako da za njom postoji poternica Interpola i Švajcarci su znali šta su našli. A naši se sad šlepaju uz njih, kao u jednom aktuelnom krimi slučaju koji ne bih da imenujem, ali će mnogima stvoriti nevolje.
  • Banderaš

    13.08.2021 11:38
    Korupcija/neznanje
    Sada ce Maja Gojkovic da joj organizuje "transport" i nikada je nece pronaci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti