Preminuo novosadski fotoreporter Jaroslav Pap

Novosadski fotoreporter Jaroslav Pap iznenada je preminuo danas u 65. godini.
Preminuo novosadski fotoreporter Jaroslav Pap
Foto: 021.rs
Rođen je 7. jula 1957. godine u Laliću, a fotografijom se bavio skoro četiri decenije.
 
Fotografijom je profesionalno počeo da se bavi 1984. godine, u redakciji "Dnevnika", gde je prošao put od fotoreportara-pripravnika do urednika fotografije, od 2013. godine radio je kao fotoreporter i urednik fotografije u Tanjugu, a od 2018. i u Radio-televiziji Vojvodine.
 
U bogatoj karijeri je, između ostalog, pratio i snimao burne događaje tokom prevrata u Rumuniji krajem osamdesetih, ratna zbivanja u Istočnoj Slavoniji početkom devedesetih i NATO bombardovanje SR Jugoslavije 1999. godine.
 
Više od 1.000 njegovih fotografija o tim događajima emitovano je u zemlji i inostranstvu, posredstvom najeminentnijih svetskih novinskih agencija sa kojima je sarađivao, od Asošijeted presa do Rojtersa.
 
Ipak, njegova prva i prava fotoreporterska ljubav bilo je snimanje prirode, pre svega u Vojvodini. Na stotine njegovih fotografija biljnog i životinjskog sveta objavljeno je u najeminentnijim domaćim i stranim časopisima posvećenim prirodi, što mu je donelo i izuzetan međunarodni ugled i njegovo ime izdiglo u sinonim vrhunske fotografije prirode.
 
Imao je više od 60 samostalnih izložbi, a bio je i osnivač Fotografskog pokreta "Foto lov" koji okuplja pre svega mlade fotografe rešene da, kao i on, žive sa prirodom i u prirodi, a ne pored nje.
 
Tokom bogate karijere, Jaroslav Pap je dobio niz prestižnih domaćih i međunarodnih priznanja. Pored ostalih, to su Prva nagrada za foto-reportažu iz Rumunije o padu Čaušeskua ("Dnevnik", 1990), Prva nagrada za sportsku fotografiju godine u Jugoslaviji (Tanjug, 1996), Druga nagrada za foto-reportažu "NATO bombardovanje" (Pres centar Vojske Jugoslavije, 1999), Prva nagrada na konkursu "Ekologija" za fotografiju trovanje Tise cijanidom ("Dnevnik", 2001).
 
 
Tu su i Prva nagrada za fotografiju godine u kategoriji "Priroda" za "Košutin skok"(Agencija Beta, 2006), Nagrada "Fotografija godine" za najduhovitiju fotografiju (Agencija Beta, 2008), nagrade "Zlatna Nika" za foto-reportaže "Jutro, šuma, rika" i "Poplave na Dunavu 2013" (Festival novinarske reportaže INTERFER, 2012. i 2013), Nagrada "Zeleni list" (Radio Beograd i Pokret gorana Vojvodine, 2014), Fotoreportska nagrada povodom Dana Tanjuga (2017), Nagrada "Zlatno pero" (Društvo novinara Vojvodine, 2017) i Prva nagrada za kolekciju fotografija "Život u Evroregiji Dunav-Kriš-Moriš-Tisa" (2017).
 
Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski" izdao mu je 2020. godine monografiju "Vojvodina – četiri godišnja doba". 
 
Pap je iznenada preminuo u lovištu "Kazuk", u Specijalnom rezervatu prirode "Gornje podunavlje", u kojem je, decenijama, beležio veličanstvene slike prirode.
 
Vreme i mesto sahrane biće objavljeni naknadno.
  • Lovac

    17.08.2021 10:41
    Lovstvo
    Veliko hvala od lovaca i vinogradara Banoštora,otišao je majstor svog zanata,lovačke novine su se kupovale zbog njegovih snimaka divljači i peizaža,slava ti veliki umetniče..

  • Mirko

    17.08.2021 10:18
    Ne zakeram, mogao je covek dobiti i naslovnu stranu bar kod pokrajinskih medija.
    Ko ce ga se secati ako ne mi, Vojvodjani.
  • Singrrr

    17.08.2021 08:50
    Ako postoji...
    ...lepa smrt, onda je to ova. Umro je radeci ono, sto je najvise voleo i ono, sto je bio njegov zivot. Postovanje i poslednji pozdrav za Jaroslava od ljubitelja prirode.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti