FOTO: Pogledajte buduće "Novosadsko gnezdo" iznad tunela Mišeluk i urbanu baštu na Telepu

U okviru arhitektonskog konkursa za uređenje malih javnih prostora "Nova mesta" odabrana su dva projekta.
Sedmočlani žiri odabrao je projekat "Vidikovac - Most slobode", odnosno "Novosadsko gnezdo". Reč je o platformi u vidu kontinualne rampe koja "vijuga" na prostoru iznad Mosta slobode. Najniža tačka je u nivou terena, a staza se postepeno penje i pušta sa najvišim tačkama koje otvaraju vizure prema Ribarskom ostrvu, u pravcu Mosta slobode, odnosno prema Petrovaradinskoj tvrđavi.
 
"Zbog svog arhitektonskog oblikovanja, dominantne pozicije iznad ulaza u grad, ali i kao reminescencija na golubicu - simbol Novog Sada, vidikovac je dobio naziv Gnezdo", navodi se u opisu projekta. 
 
Nagradu za ovaj projekat dobio je Modelart arhitekti, tim arhitekata koji čine Krsto Radovanović, Dejan Mitov, Jelena Mitov i Ines Čović. Detaljan projekat možete da pogledate na OVOM LINKU.
 
 
 Foto: Modelart arhitekti
 
Drugi nagrađeni projekat je uređenje zelene površine uz Bulevar patrijarha Pavla.
 
Ova "urbana bašta" trebalo bi da sadrži otvorenu biblioteku, mesto za okupljanje mesne zajednice ili skupštine stanara, kao i prostor za izložbe. 
 
 
 Foto: Ognjen Milićević, Katarina Milovanović
 
"Podstiče se interakcija korisnika i edukacija kroz organizovanje radionica i predavanja u otvorenim učionicama, sa posebnim otvrdom na urbano baštovanstvo", navodi se, te dodaje da je strategija sačuvati postojeće zelenilo.
 
Nagradu za ovaj projekat dobio je tim arhitekata koji čine Ognjen Milićević i Katarina Milovanović. Više o njihovoj ideji pogledajte OVDE.
 
 
 Foto: Ognjen Milićević i Katarina Milovanović
 
Projekti za lokacije Trg galerija i park kod Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine nisu izabrani.
 
Konkurs "Nova mesta" zajedno su pokrenuli Fondacija "Novi Sad – Evropska prestonica kulture", Društvo arhitekata Novog Sada i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije, a u sklopu priprema za Kaleidoskop kulture, koji nastavlja ideju postavljanja novih standarda u savremenoj arhitekturi kulturne prestonice.
  • Sabahudin

    01.09.2021 09:37
    Omerović
    Uništiše još jedno mesto za švaleraciju/drogiranje
  • Nikola

    01.09.2021 08:36
    Sigurno isto ko sto je ledincima obecano na prolece pa na jesen pa sad ve pa evo ovih dana i nikad. Samo šuplja obecanja propalih uvlalakaca koji grdne pare podelise da se glasa za onaj šljam koji troši naše pare u mz
    Isto kažu projekat kao neki trg oa ćemo videti u cijem će dvorištu da osvane
  • može i bolje

    31.08.2021 22:22
    meni se ne svidja
    najlepše mesto u NS i ova skalamerija ne idu . treba nešto manje masivno i prozračnije , dovoljno je u jednoj ravni .Ovo zatvara pogled s puta ne slaže se sa okruženjem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti