Osude marša na Limanu: Zastrašivanje i disciplinovanje neposlušnih građana uz zloupotrebu dece

Stranka slobode i pravde i Pokret za preokret osudili su okupljanje koje se u sredu organizovalo na Limanu, kada je više stotina mladih po zastavom Aleksandra Vučića prošetalo Ulicom Narodnog fronta.
Osude marša na Limanu: Zastrašivanje i disciplinovanje neposlušnih građana uz zloupotrebu dece
Foto: 021.rs
Pokret za preokret je osudio, kako navode, zloupotrebu maloletnih učenika novosadskih srednjih škola koje je, "uz finansijsko podmićivanje", angažovao SNS u Novom Sadu za stranački marš.
 
"Već u jutarnjim časovima juče, Pokret za preokret je ima informaciju da su prethodnih dana angažovani stranački aktivisti za mobilisanje maloletne srednjoškolske omladine iz Novog Sada, Sremske Кamenice, Rumenke, Veternika i drugih mesta uz podmićivanje od 1.500 dinara po učeniku. Učenici nisu znali o kakvoj se aktivnosti radi, iako im je rečeno da se radi za 'novac i da plaća SNS'. Samo deo roditelja je bio upoznat sa ovim, od strane samih učenika, dok SNS nije tražio dozvolu od roditelja, iako je po zakonu to morao da uradi", poručuju u ovom opozicionom pokretu. 
 
Dodaju da je reč o klasičnoj zloupotrebi, podsećajući na događaj iz 2019. godine, kada je bilo planirano da članovi dečjeg hora u Zmaj Jovinoj gimnaziji, bez znanja roditelja, učestvuju na stranačkom mitingu u Novom Sadu. 
 
"Jučerašnji događaj zabrinjava iz dva razloga. Prvi je što je marširanje podsećalo na neka zlokobna vremena i što su đaci, uz pratnju i kontrolu stranačkih aktivista, marširali delovima grada u kojima je SNS izgubio na poslednjim izborima za mesne zajednice. Ovo očito predstavlja zastrašivanje 'neposlušnih' građana Novog Sada", zaključuju u Pokretu za preoket.
 
Mnogo oštrija u svojoj osudi bila je Stranka slobode i pravde. Kako poručuju, Srpska napredna stranka disciplinuje "neposlušne stanovnike Limana, koji su se drznuli da na izborima za savete mesnih zajednica glasaju za nezavisne kandidate".
 
"Dok Bosketovi odredi noću farbaju ceo deo grada u nacionalne boje, a SNS jugend maršira usred dana – Limanci strahuju da je ovo tek početak. U gradu čiji su stanovnici bacani pod led samo zbog toga što nisu 'podobni' - građani se sa zebnjom pitaju da li mogu da očekuju da će im SNS jurišnici dolaziti na vrata, presretati ih na ulici, pa i gepekovati one 'neposlušne'", kažu u SSP, pozivajući gradonačelnika Miloša Vučevića da prestane "da izaziva nemir i paniku i ne kažnjava građane represijom zbog toga što nisu glasali za SNS kandidate".
 
Gradski odbor Demokratske stranke pridružio se osudama jučerašnjeg događaja. Oni zahtevaju da nadležno tužilaštvo pokrene istragu protiv organizatora i nalogodavaca "jučerašnjeg marša na Limanu u kojem su gotovo isključilo učestvovala deca školskog uzrasta".
 
"Novosadska policija je dužna da obavesti i državne službe koje se bave zaštitom dece i maloletnika i čitavu javnost o tome ko su organizatori i sa kakvim motivima su poveli zloslutni marš u kojem su nošena obeležja vladajuće Srpske napredne stranke i slike vođe vladajućeg režima Aleksandra Vučića. Razlog više za reakciju nadležnih državnih organa po službenoj dužnosti predstavlja informacije koje prenose pojedini mediji, a prema kojim su deca bila plaćena da učestvuju u maršu kome se u javnosti ne zna ni povod ni cilj. Javnost takođe mora odmah saznati ko je, imenom i prezimenom, delio novac deci i kako je taj novac obezbeđen", navode u DS, u kojem optužuju gradonačelnika Vučevića da je "neposredni politički pokrovitelj ovog opasnog političkog presedana".
 
Podsetimo, u sredu se u popodnevnima okupilo nekoliko stotina mladih u Ulici Narodnog fronta. Oni su prošetali ovim delom Limana, nisu uzvikivali parole, niti su držali govore. Nakon što su došli do raskrsnice Narodnog fronta sa Bulevarom oslobođenja, razišli su se. Nije poznato o čemu se radi, jer se Srpska napredna stranka nije oglašavala ovim povodom.
  • Novosadski korpus 91

    03.09.2021 14:45
    Dva losa ubise Milosa
    Tonac@, kad si bio tonac, onda valjda znas sta pises. Ja ne mogu potvrdit ni demantirat tvoje navode, ali tesko da je Mihalek istrazivao Mokranjca po Srbiji devedesetih, kad je pocetkom 11. mj. 91' napustio NS i preko Peste otputovao za Izrael. Da li mu je otac ostavio u nasljedje mjesto urednika Muzickog programa RNS, to ne znam, ali ako je tako kako vi pisete, to je za osudu, iako to ne bi bilo nista cudno, jer se tako postupa na ovim prostorima vec generacijama. Svakako to sve i da je istinito, ne mjenja ono sta sam ja napisao u svom komentaru. Lp.
  • Tonac

    02.09.2021 20:51
    Laž
    Mihalek, ha, ha, ha... Niko ga nije terao. Za vreme rata ispisao je sebi dnevnice i istraživao Mokranjca po Srbiji. Užasan, dvoličan lik. O nepotizmu u Radio Novom Sadu da se ne govori. Otac mu je ostavio uredničko mesto u nasleđe kao da je kralj.
  • Frontalni napad

    02.09.2021 19:48
    Kontranapad na izborima
    Frontalni napad na liman i Novi Sad se nastavlja . Bakljade u organizaciji mafijasko/navijačkih klanova, noćno farbanje fasada kao uvertira otvaranju stranackih prostorija u zgradi limanske opstine, a sad i ovo demonstriranje "Jugenda". Vlast organizuje proteste i zastrasivanje političkih neistomisljenika zloupotrebom nacionalnih simbola samo u fasistickim i totalitarnim rezimima. Jedna partija,jedan narod, jedan vođa. Bestidno je i jedan funkcioner to objavio na svom Tweeter nalogu, pa se kao pravdao da nije znao za tu identičnu poruku iz doba nacizma. I "sto za jednog" su reči AV sa skupštinske govornice, ne zaboravite.
    Zaista nisu svesni kako im je ovaj cirkus kontraproduktivan...a valjda i jedini nacin da se malo narod razmrda i vidi sa kime ima posla pa izađe apatije pravo na izbore.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.