Organizacije civilnog društva pozvale nadležne da spreče nepravilnosti u poslovanju NP Fruška gora

Organizacije civilnog društva u Srbiji koje se bave zaštitom prirode pozvale su danas nadležne organe da spreče nepravilnosti u poslovanju javnog preduzeća "Nacionalni park Fruška gora".
  Organizacije civilnog društva pozvale nadležne da spreče nepravilnosti u poslovanju NP Fruška gora
Foto: 021.rs
Organizacije se oglašavaju nakon što je Državna revizorska institucija utvrdila da nije ustanovljena procedura naplate naknada za korišćenje zaštićenog područja.
 
"Utvđeno je da "NP Fruška gora" nema ustanovljene procedure naplate naknada za korišćenje zaštićenog područja, a koje bi trebalo da budu jedna od ključnih stavki u održivom finansiranju zaštićenih područja", navodi se u saopštenju Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF Adria-Srbija), Pokreta Odbranimo šume Fruške gore, Mladih istraživača Srbije, Beogradske otvorene škole i Centra za istraživanje biodiverziteta.
 
Dodaje se da je u izveštaju revizora ukazano na brojne nepravilnosti u poslovanju tog javnog preduzeća koje se uglavnom odnose na proces javnih nabavki, ali i na one koje se odnose na upravljanje i korišćenje prirodnih resursa.
 
Državni revizori ustanovili su da je u 27 ugovora, sklopljenih izmedju "NP Fruška gora" i podizvođača, ustanovljeno odstupanje između planiranog i ugovorenog obima seče drveća, veće od 10 odsto. U toku 2019. i 2020. godine na području "NP Fruška gora" posečeno je oko 4.400 kvadratnih metara drvnih sortimenata više od planirane i dozvoljene količine prema planskim dokumentima.
 
Predstavnik WWF-a Goran Sekulić pozvao je "NP Fruška gora", Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede da objasne kako je došlo do propusta u upravljanju parkom i gazdovanju šumskim resursima i šta će učiniti da se zaustavi takvo neodgovorno poslovanje.  
 
"Sadašnji model upravljanja zaštićenim područjima neophodno je što pre reformisati uspostavljanjem jasnih procedura poslovanja i internih kontrolnih funkcija. Izveštaj državnog revizora je putokaz nadležnim ministarstvima da iniciraju personalne promene kako bi se zaustavilo dalje degradiranje prirodnih vrednosti najstarijeg parka", rekla je Dragana Arsić iz pokreta Odbranimo šume Fruške gore.
 
Ona je pozvala i Pokrajinsku vladu da preduzme neophodne mere bez obzira što je 2013. godine osnivačko pravo nad tim  javnim preduzećem preneto na Republiku jer je nadzor nad sprovodjenjem zakona u nadležnosti pokrajinskih inspekcija.
  • Nenadoknadiva šteta

    03.09.2021 08:00
    Kasno je
  • KojadinKa

    03.09.2021 07:58
    FruskoGorci
    Ovi organizovani sa Cetinja bili borci fruskogorci sad su bracela miloGorci fruskoGorci...
  • Molba za inspekciju

    03.09.2021 04:39
    Trkdo kraja Rakovca
    Eno ih opet tamane drveća na kraju Rakovca, posle manastira, na ulazu u šumu, desno… Harakiri su napravili od šume koja sada više liči na proplanak. Nikad se uz to brdo sunce od drveća nije videlo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti