Pojedina odeljenja u novosadskim školama prešla na onlajn nastavu, u Gradskoj upravi negiraju

Pojedina odeljenja u srednjim školama u Novom Sadu prešla su na onlajn model nastave, saznaje 021.rs.
Pojedina odeljenja u novosadskim školama prešla na onlajn nastavu, u Gradskoj upravi negiraju
Foto: Dragana Prica Kovačević
Direktor Gimnazije Laza Kostić Vukašin Lazović za 021.rs kaže da je u dva razreda u njegovoj školi zaraženo po dva učenika, te da su zato ti razredi prešli na onlajn nastavu.
 
"Čim imate dva učenika u razredu, odmah prelazite na onlajn da bi ta fluktuacija, a samim tim i mogućnost prenosa virusa, bila manja. Da bi cela škola ili ceo grad prešao na onlajn model, to bi trebalo da zaista uzme maha. Možda i ide ka tome, ali još uvek nije došlo do toga", navodi Lazović.
 
Uprkos potvrdi koju je 021.rs dobio od direktora Gimnazije "Laza Kostić", iz Gradske uprave za obrazovanje kažu za 021.rs da, prema njihovim podacima i informacijama koje im dostavljaju škole sa teritorije grada, trenutno nema odeljenja u školama sa područja Novog Sada koja su prešla na onlajn model nastave.
 
Zaključuju da se situacija nadzire i da će se, u slučaju prelaska graničnih vrednosti za procenu rizika od prenošenja virusa koje je pripremio "Batut", postupati po uputstvu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 
 
Zvonimir Jović iz Unije sindikata prosvetnih radnika Vojvodine za 021.rs objašnjava da je uputstvo Ministarstva da, kada ima dva zaražena učenika u razredu, celo odeljenje prelazi na onlajn.
 
"Dobro je to što se situacija prati redovno, pa može da se reaguje na vreme i spreči širenje virusa", ističe.
 
Jović, ipak, primećuje nelogičnost.
 
"Dok učenici koji su bili u kontaktu sa zaraženim drugom iz razreda prelaze na onlajn nastavu, profesori koji su bili u istoj učionici ostaju u školi da predaju drugim odeljenjima. Nas niko ne štiti. A imamo kolege profesore koji spadaju u rizične kategorije i koji imaju više od šezdeset godina", kaže sagovornik 021.rs.
 
Kako napominje, sindikati su to pitanje postavili u razgovoru sa nadležnima, ali su dobili odgovor da ne bi bilo u skladu sa zakonom i praksom da i profesori koji su predavali u odeljenju u kom ima zaraženih potpuno pređu na onlajn nakon toga.
 
Lako je, kaže, pričati o reformama, kada ništa ne ulažeš u njih. U tom smislu, napominje razlike u imovinskom stanju i pristupu internetu u Beogradu, gde deca pretežno imaju svoje računare, a dobijaju i besplatne tablete i u manjim mestima. 
 
Onlajn nastavu kakva je postojala prethodne školske godine su "na svojim leđima" izneli roditelji i nastavnici, ističe naš sagovornik.
 
"Nastavnicima i dalje nije obezbeđena odgovarajuća tehnika i internet, pa se svi snalaze sa onim što imaju", kaže Jović i pominje primer kolege profesora čija supruga je takođe prosvetni radnik, a imaju i troje školske dece.
 
"Zamislite kako to kod njih izgleda i koliko prostora i računara je potrebno da svi imaju pristup nastavi", navodi.
 
Sagovornik 021.rs skreće pažnju i na to što, iako smo sada sa dolaskom korone imali priliku da smanjimo broj učenika u odeljenjima i tako ih učinimo bezbednijim i efikasnijim, to i dalje nije urađeno, već su u školske klupe vraćeni celi razredi.
  • ××

    11.09.2021 16:04
    Kakve veze ima Gradska uprava za obrazovanje i sto bi ona bila obavestena kad je za taj posao zaduzena Skolska uprava i Ministarstvo prosvete.
  • Vlada

    11.09.2021 10:49
    Ne sposobni
    Skolska uprava i pokrajinski sekreterijat na celu su nesposbni za bilo kakv rad samo sede cute mudruju i piju kada ih nazovete kazu nisu nadlezni a za debele plate jesu urusili su ceo prosvetni sistem. A direktori ne sameju da se zale boje se za svoje fotelje pa ih briga i za decu i za nas ucitelje
  • Marko

    10.09.2021 18:47
    Deca sede
    A šta raditi sa odeljenjima u kojima deca sede u učionici sama, a nastavnika ni njegove zamene nema već drugu sedmicu? Primer Gimnazija JJZ. Kakav je to oblik nastave?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.