FOTO, VIDEO: Redovi ispred Poreske uprave zbog opomena za porez na imovinu, građani se žale

Stotine Novosađana od početka nedelje svaki dan stoje u redu ispred Poreske uprave, u Vojvođanskih brigada, kako bi podneli žalbe na opomene o dugovima za porez na imovinu.
FOTO, VIDEO: Redovi ispred Poreske uprave zbog opomena za porez na imovinu, građani se žale
Foto: 021.rs
Građani koji stoje u redu za 021.rs pričaju da postoji problem sa poslednjim odlukama poreznika, jer su opomene dobili sa datumom od 13. septembra. Na kovertama piše da im je "pošiljka" poslata 17. septembra, a saznali su i da im je rok plaćanja odmah, te da im sleduje i zatezna kamata. 
 
Kako kažu, koverte u poštanskim sandučićima su našli tek od 20. septembra. 
 
"Kako misle da platim u roku, da mi se ne računa kamata, kada pošiljku dobijem onda kada je rok za plaćanje već prošao. Sramota je da nam naplaćuju kamatu, a da rešenja nismo ni dobili. Ne piše ni da li je dug iz ove godine ili prethodne", kaže jedan od Novosađana. 
 
Jedan od Novosađana koji stoji u redu poneo je sa sobom uplatnice od poslednjih devet godina, tvrdeći da nikada ni dana nije kasnio sa plaćanjem poreza na imovinu, a sada odjednom ima nekoliko hiljada dinara duga. 
 
Slično navode i ostali sugrađani, pokazujući opomene i koverte sa datumima koji prikazuju da je trebalo da otplate dug pre nego što su primili rešenje, dok se u samom dokumentu ne navodi za šta je dug i za koji period. 
 
 
Reporter 021.rs od građana je čuo da se uglavnom radi o dugovima od nekoliko hiljada dinara, a najveći koji je video iznosio je gotovo 9.000 dinara.
 
Od građana koji su izašli iz Poreske uprave čulo se da se žalba uglavnom odbija, te da se nudi otpis od 50 odsto kamate i plaćanje na rate. 
 
"Kakva je to eUprava ako dobijamo koverte da bismo saznali da nam se već naplaćuje kamata. Ne samo da su rešenja mogli ranije da pošalju, nego su mogli da obaveste i putem mejla ili da nam ponude da sve rešimo elektronski, a ne da čekamo u redovima. Po meni je ovo krađa, jer nam iz džepa uzimaju po nekoliko stotina ili hiljada dinara na kamate", kaže građanin. 
 
 
Građani koji su stajali u redu ispred Gradske poreske uprave kažu i da je problem to što je, od dva šaltera, jedan stalno zauzet onima koji su ranije zakazali preko interneta i da je potrebno da radi više njih koji primaju žalbe građana. 
 
Portal 021.rs od Gradske uprave, do objavljivanja ovog teksta, nije dobio odgovore u vezi sa problemom u kojem su se našli građani. 
  • mozdani bolovi

    24.09.2021 10:54
    Nikakve vajde od ovih komentara, na zalost.
    Jedino me raduje saznanje da ovde jos uvek ima normalnih ljudi.
  • Savica

    24.09.2021 06:54
    Povracaj
    Što smo dobili pomoc od drzave sad ga vracamo sa kamatom.
  • Laloš

    23.09.2021 21:23
    Meni obračunavaju porez i lupaju kamate na stan koji je prodat 2005. i od 2005 se u katastru vodi na drugog vlasnika. Sad ja moram da dokazujem da stan nije moj od 2005. jer oni nemaju veze sa katastrom. Pa kakva smo mi banana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti